• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


RNP: Taupot silto ūdeni, nedrīkst aizmirst par legionellu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 10:12, 02.12.2022


Taupot silto ūdeni, nedrīkst aizmirst par piesardzības pasākumiem pret legionellu, uzsver SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), skaidrojot, ka šī iemelsa dēļ joprojām turpina ūdens uzsildīšanu līdz pat +55 grādiem.


Foto: LETA

Kā aģentūru LETA informēja RNP pārstāve Una Grenevica, legionellas baktērijas vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas, cauruļvadu dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos, kur karstā ūdens temperatūra ir zem +50 grādiem.

"Inficēšanās riski ar legionellas baktēriju ir pastāvējuši arī līdz šim, jo siltā ūdens lietošanas paradumi ir ļoti individuāli. Riski pieaug mājokļos, kur reti tiek izmantoti ūdens krāni vai dušas, kā arī netiek veikti profilakses pasākumi katrā mājoklī. Aicinām ievērot speciālistu sagatavotos ieteikumus legionellas izplatības risku mazināšanai, tādējādi pasargājot sevi un līdzcilvēkus," pauž Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Anita Segliņa.

Neraugoties uz to, ka ar Ministru kabineta lēmumu laika periodā no šā gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir tiesības nedaudz vai īslaicīgi samazināt karstā ūdens temperatūru, RNP, izvērtējot visus riskus un ieguvumus no temperatūras mazināšanas siltā ūdens uzsildīšanas mezglā, pieņēma lēmumu visās mājās turpināt nodrošināt ūdens uzsildīšanu siltuma mezglā līdz pat +55 grādiem, jo pie šīs temperatūras legionellas baktērijas nevairojas un ilgstošā šādas temperatūras ietekmē tās iet bojā.

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Slimībai raksturīgs straujš sākums, ķermeņa temperatūrai paaugstinoties līdz 39- 40,5 grādiem, novēro sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus. Ja tiek novēroti šādi simptomi, iedzīvotāji tiek aicināti nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta. Infekcijas avots ir baktēriju legionellu saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Jo sīkāki ir aerosolizētie ūdens pilieniņi, jo lielāks ir inficēšanās risks.

Saistībā ar augstajām energoresursu cenām, kas Krievijas iebrukuma ietekmē ir daudzkārt pieaugušas, viens no šā gada aktuālajiem jautājumiem ir kā taupīt siltumenerģiju. Nenoliedzami efektīvākais veids ir ēkas energoefektivitātes paaugstināšana, pareiza ēkas vēdināšana, siltumenerģijas taupīšana. Pie pēdējā jāmin arī taupīga siltā ūdens lietošana. Tomēr būtiski atcerēties par katra lietotāja individuālajiem profilakses pasākumiem legionellas izplatības mazināšanai, jo retāka ūdens krānu, dušas un citu santehnikas iekārtu lietošana veicina legionellas vairošanos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Kultūra Protestētāji pie BBC biroja Londonā aicina boikotēt Eirovīziju

Pie Lielbritānijas raidsabiedrības BBC biroja Londonā ceturtdien notika palestīniešu atbalstītāju demonstrācija, kuras dalībnieki aicināja Lielbritānijas pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā boikotēt šo konkursu.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).