• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc mēs pārēdamies?!

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:22, 29.11.2022


Pārēšanās ir bieži sastopama problēma. Tas var radīt daudzas problēmas, sākot no grēmas īstermiņā un beidzot ar aptaukošanos ilgtermiņā. Ir arī konstatēts, ka tas ir saistīts ar daudziem GI simptomiem, ieskaitot sāpes vēderā, īpaši kuņģa-zarnu trakta augšējā daļā, vēdera uzpūšanos un caureju. Vienu reizi ēdot pārāk daudz neradīs aptaukošanos, bet tas var radīt diskomfortu, sāpes un miega traucējumus.


Publicitātes foto.

Lai gan mēs varētu gaidīt, ka šie simptomi attur cilvēkus no pārēšanās, diemžēl ķermenis pielāgojas pārēšanās, atbrīvojot dopamīnu - dabiskas izklaides ķīmisku vielu, kas mudina mūs ēst vēl vairāk. Tātad, pat ja pārēšanās rada sāpes un diskomfortu, mēs varam justies spiesti turpināt pārēšanās. Šī ir svarīga daļa no tā, kā attīstās atkarība no pārtikas.

Ēdot ēdienus, kurus baudām, ķermenis izdala dopamīnu, kas ir saistīts ar baudas vai atlīdzības sajūtu, un tas mūs mudina ēst vēl vairāk. Tātad, pat ja pārēšanās rada sāpes un diskomfortu, mēs varam justies spiesti turpināt pārēšanās.

Un, lai situāciju padarītu vēl sarežģītāku, nav tikai viena veida pārēšanās. Tas var notikt, kā jūs jūtaties, ar ko esat kopā, un daudziem citiem faktoriem. Šeit ir desmit no visbiežāk minētajiem pārēšanās veidiem, kas var izraisīt sāpes un aptaukošanos, kā arī var veicināt atkarības no pārtikas attīstību. Šeit ir desmit no visbiežāk minētajiem veidiem, kā pārēšanās var kļūt par problēmu.

Ēšanas mānija

Pārmērīga ēšanas laikā tiek patērēts liels daudzums pārtikas īsā laikā. Binges pēc definīcijas prasa, lai jūs ēst vairāk pārtikas, ko parasti dara cilvēki, gan vairāk pārtikas, kas jums nepieciešama.

Iedzeršana iedzeršana var notikt vienā reizē vai arī tā var kļūt par regulāru ēšanas veidu, izraisot problēmas. Kaut arī iedzeršana ēšanas laikā pati par sevi nebūt nenozīmē atkarību no pārtikas vai ēšanas traucējumus, iedzeršana ēšanas laikā ir iedzeršanas ēšanas traucējumu un ēšanas traucējumu Bulimia Nervosa simptoms.

Pārēšanās no lielām ēdienreizēm

Ārkārtīgi lielas ēdienreizes porcijas ir īpaši lielas ātrās ēdināšanas porcijas, kurās nopirktā ēdiena porcija ir daudz lielāka par parasto ēdienreizes porciju. Liela apjoma maltīšu porcijas tiek plaši tirgotas, it īpaši Ziemeļamerikas kultūrā. Tas var viegli izraisīt daudz lielāka pārtikas daudzuma patērēšanu, nekā nepieciešams, un, ja to regulāri ēd, tas var izraisīt aptaukošanos un sliktu uzturu.

Emocionāla ēšana

Bieži citēts tādās izstādēs kā Oprah, emocionālu ēšanu bieži sauc par veidu, ko sievietes, it īpaši, ēd, kad jūtas sajukuma vai nelaimīgas.

Klišetes par meiteni, kas pēc slikta pārtraukuma apēd ceturtdaļu saldējuma, vai pusmūža sievietes, kas uzpūšas ar ogļhidrātiem, kad viņai ir PMS, ir "emocionālas ēšanas" stereotipu piemēri.

Diemžēl šie stereotipi var novest pie pašas izturēšanās, ko viņi attēlo cilvēkiem, kuri ar viņiem saistīti. Turklāt vīrieši piedzīvo arī emocionālu ēšanu.

Stresa ēšana

Stresa ēšanu, kaut arī tā ir cieši saistīta ar emocionālu ēšanu, vairāk ietekmē nemiers, nevis depresija, un tas var būt veids, kā uzkurināt lieko darbu, ja netiek izmantots laiks atbilstošiem pārtraukumiem vai ēdienreizēm.

Cukura atkarība

Saldais, cukurotais ēdiens daudziem cilvēkiem rada īpašu atkarību. Daži pārkaršanas līdzekļi uzpūš konditorejas izstrādājumus vai citus saldos ēdienus, un šokolādei piemīt īpaša pievilcība. Vecākiem jābūt modriem, ka viņu bērniem neveidojas atkarība no cukura, jo ikdienas saldumu patēriņš bērnībā ir saistīts ar emocionālām grūtībām pieaugušā vecumā, kā arī ar aptaukošanos un zobu samazinājumu.

Piespiedu uzkodas

Kaut arī divu līdz trīs uzkodu ēšana dienā starp ēdienreizēm bieži tiek uzskatīta par veselīgu, pastāvīga uzkošanās, īpaši pie neveselīgām uzkodām, var izraisīt pārēšanos neatkarīgi no tā, vai uzkodas notiek regulāru maltīšu vietā vai papildus tām. Daudzi pārmērīga ūdens sildītāji nonāk slazdā, rūpīgi plānojot trīs veselīgas ēdienreizes dienā, bet kaloriju skaitā neietilpst uzkodas, tādējādi netīšām pārēdies.

Ātrā ēdināšana

Cilvēki, kas paļaujas uz ātro ēdienu, bieži pārēd. Ātrās ēdināšanas mērķis ir stimulēt pārēšanās, parasti izmantojot cukura, sāls un tauku kombināciju, par ko pētījumi liecina par atkarību. Kaut arī ātrās ēdināšanas sastāvdaļas var būt nekvalitatīvas un ēstgribu mazinošas, atkarību izraisošās sastāvdaļas nodrošina lielu kaloriju pārtikas apriti, kas var izraisīt aptaukošanos un sliktu uzturu.

Ēšana ar komfortu

Kaut arī komfortabla ēšanas režīms var būt veselīgs mērenībā, cilvēki, kuri ēd, lai cīnītos ar satraucošām emocijām, var pārēsties, un, līdzīgi kā stresa ēdāji un emocionāli ēdāji, komforta ēdāji var nonākt pārtikas atkarības slazdos kā galvenā viņu pārvarēšanas stratēģija.

Sabiedriskā ēšana

Sabiedriskā ēšana ir plaši atzīta prakse, un mērenībā tā var būt veselīga nodarbe. Bet cilvēki, kuri pastāvīgi izjūt spiedienu ēst sabiedriski, piemēram, tie, kas regulāri vīnu un pusdieno vai satiekas biznesa maltīšu laikā, var būt tieksme pārēsties, it īpaši, ja tiek gaidīts, ka ēdieni tiek uzņemti lielās porcijās un kaloriju saturoši.

Garlaicības ēšanas

Garlaicības ēšana ir neprātīga pieeja pārtikai, kurā stimulācijas trūkums citās dzīves jomās liek ēst, tikai kaut ko sajust. Garlaicības ēdāji var būt pakļauti iedzeršanai, liekām porcijām, kompulsīvām uzkodām, cukura atkarībai un ātrajam ēdienam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Lasiet arī

Sabiedrība NEPLP piedāvā atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) tuvākajā laikā plāno Saeimā iesniegt priekšlikumus, kas saistīti ar radio apraides tiesību piešķiršanu un valodu lietojumu radio izvietotajās reklāmās, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas deputātiem pauda NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Sabiedrība Aptauja: lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies EP vēlēšanās

Lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, liecina pētījumu centra SKDS pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pasūtījuma veiktā aptauja.

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies un lietains laiks

Trešdienas vakarā un ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies un lietains laiks, daudzviet līs ilgstoši, prognozē sinoptiķi.