• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izstrādātas vadlīnijas vardarbības atpazīšanai bērniem līdz trīs gadu vecumam

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 22:05, 29.11.2022


Starptautiskā projektā izstrādātas vadlīnijas vardarbības pazīmju atpazīšanai bērniem vecumā līdz trīs gadiem, informēja centrā "Dardedze".


Ilustratīvs foto.

Katrs desmitais bērns Eiropā cieš no smagas vardarbības ģimenē, taču īpaši neaizsargāti ir bērni vecumā līdz trīs gadiem - viņi paši vēl nespēj pastāstīt par piedzīvoto citiem un traumatiskās pieredzes pazīmes bieži vien paliek nepamanītas, izraisot nopietnas sekas uz bērna turpmāko attīstību.

Centra "Dardedze" prevencijas daļas vadītāja Agnese Sladzevska skaidroja, ka pirmā vieta, kur bērns pirmo reizi ilgstoši atrodas ārpus mājām, ir pirmsskola, tāpēc tai ir īpaša loma bērnu aizsardzības jomā. Pedagogi un auklītes redz bērnu un vecākus ikdienā, tāpēc var pamanīt arī vardarbības pazīmes. Viņa norādīja, ka visneaizsargātākie ir tieši mazākie bērni, taču speciālistiem šobrīd trūkst zināšanu, kā atpazīt traumas pieredzi un kā īsti reaģēt. Līdz ar to ar vadlīnijām plānots stiprināt pirmsskolu speciālistu spēju atpazīt satraucošus signālus, runāt ar vecākiem, piesaistīt atbalstu un sniegt bērniem atbilstošu aprūpi.

Izstrādāti vairāki atbalsta rīki, ko pirmsskolas izglītības iestādes var izmantot savā ikdienas darbā ar bērniem līdz trīs gadu vecumam, un šie materiāli šeit pieejami bez maksas centra "Dardedze" mājaslapā. Vardarbības atpazīšanas un ziņošanas vadlīnijas satur pašnovērtējuma testu speciālistiem, vairāku līmeņu anketas vardarbības un nolaidības pazīmju atpazīšanai, kā arī ieteikumus ziņošanai citām iestādēm un komunikācijai ar bērnu vecākiem.

Savukārt traumas izpratnē balstītas aprūpes vadlīnijas palīdzēs speciālistiem sniegt bērnam atbilstošu atbalstu ikdienas aprūpē, ņemot vērā bērna traumatisko pieredzi. Tajās apkopota pamata informācija par traumu un tās ietekmi, kā arī praktiski ieteikumi pirmsskolai mazo bērnu aprūpei.

Lai iepazīstinātu pirmsskolu vadītājus, darbiniekus un šīs jomas lēmumu pieņēmējus ar izstrādātajām vadlīnijām 6.decembrī notiks starptautiska konference "ECLIPS: bērnu aprūpes speciālistu attieksme, zināšanas un prasmes vardarbības pret bērnu atpazīšanā, ziņošanā un traumas izpratnē balstītā aprūpē", kuras mērķis ir diskutēt par pirmsskolas nozīmīgo lomu vardarbības novēršanā pret bērniem un sniegt praktisku informāciju ikdienas darbam.

Pieteikties bezmaksas tiešsaistes konferencei iespējams līdz 1.decembrim.

Vadlīnijas bērnu aprūpes un pirmsskolu speciālistiem izstrādāja ekspertu organizācijas no Beļģijas, Ungārijas, Itālijas un Latvijas projekta "ECLIPS" laikā, kura mērķis ir mazināt vardarbības ģimenē ietekmi uz bērniem vecumā līdz trīs gadiem. Divu gadu laikā, sadarbojoties ar pirmsskolām, sociālajiem darbiniekiem, politikas veidotājiem un akadēmiskajiem spēkiem, apkopota likumdošana, teorētiskā literatūra un prakse Beļģijā, Ungārijā, Itālijā un Latvijā, izveidota apmācību programma, kā arī vadlīnijas vardarbības pazīmju novērtēšanai un atbilstošai bērna aprūpei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Lasiet arī

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Sabiedrība Kampars Kadžuļa pārmetumus sauc par absurdiem un nepatiesiem

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumi, ka "Vienotības" politiķi centušies ietekmēt balsu skaitīšanas rezultātus 2014.gada Saeimas vēlēšanās, ir absurdi un nepatiesi, paziņoja bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Ekonomika Latvija pērn samazinājies uzņēmumu maksātnespējas gadījumu skaits

Latvija pagājušajā gadā bija viena no retajām valstīm Centrāleiropas un Austrumeiropas (CAE) reģionā, kurā samazinājās uzņēmumu maksātnespējas gadījumu skaits, informēja risku pārvaldības kompānijas "Coface" pārstāvji.

Sabiedrība Motosezonas atklāšanas laikā Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu.