• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU Medicīnas fakultātes pētnieki izglītos diabēta pacientus

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 01:10, 26.11.2022


Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētnieki šodien Raiņa bulvārī 19 ieplānojuši plašu pasākumu programmu diabēta pacientu izglītošanai, aģentūru LETA informēja LU MF mārketinga speciāliste Madara Marija Ose.

Lai pievērstu uzmanību saslimstībai ar cukura diabētu un faktoriem, kas to veicina, Latvijā un citviet, tiek atzīmēta Pasaules diabēta diena.

Ik gadu Pasaules diabēta dienas pasākumi tiek koncentrēti ap kādu tēmu vai moto. Šogad tas ir "pieejama izglītība diabēta jomā", tādēļ LU MF Personalizētās medicīnas laboratorijas pētnieki ieplānojuši virkni izglītojošu aktivitāšu diabēta pacientu atbalstam.

Pasākumā endokrinoloģes un pētnieces Jeļizaveta Sokolovska un Lelde Krūzmane skaidros pacientiem, kuros gadījumos noder tādu jauno tehnoloģiju kā insulīna sūkņu un glikozes sensoru ieviešana ikdienas diabēta aprūpē.

Oftalmoloģijas rezidentes, pētnieces Beate Pēterfelde, Renāte Nagobade un Jūlija Janceva apmkelētājus izglītos par diabētiskās retinopātijas jēdzienu, riska faktoriem un kontroles principiem.

Diabēta māsa, pētniece Jana Jaņeviča pārbaudīs pacientu ogļhidrātu skaitīšanas iemaņas, savukārt pētnieks, māsa Aleksejs Fedulovs demonstrēs pastāvīgās glikozes monitorēšanas sensora darbības principu un stāstīs par tā pielietojumu pētījumos.

Molekulārā bioloģe, pētniece Maija Rozenberga informēs par zarnu mikrobioma noslēpumiem un tā lomu diabēta attīstībā un ārstēšanā, savukārt docente, pētniece Evita Rostoka demonstrēs mākslīgā intelekta radītā algoritma spējas prognozēt diabētiskās komplikācijas.

Datu speciāliste, pētniece Dace Pētersone rādīs, kā mākslīgā intelekta algoritmi analizē attēlus, bet māsa Irēna Puzirevska, medicīnas studenti un rezidenti noteiks pacientu glikozes līmeni.

Pasākums noritēs sadarbībā ar Latvijas Diabēta asociāciju, tādēļ tās biedri un brīvprātīgie klātesošos arī konsultēs par dažādiem ar diabēta aprūpi saistītiem jautājumiem.

Papildus pētnieki informēs pacientus par iespēju piedalīties LU MF pētījumos diabēta jomā - projektā "Asociācija starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas progresiju 1. tipa cukura diabēta pacientiem", kā arī Baltijas pētniecības programmas projektā "Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)", ko finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas granti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Lasiet arī

Sabiedrība Alkohola patēriņš Latvijā ir pielīdzināms epidēmijai

Būtiski ir pieaudzis pirmreizēji ambulatori un stacionārā ārstēto bērnu skaits ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem alkohola lietošanas dēļ.

Sabiedrība Rīgā ar plašu programmu svinēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu

Rīgā ar plašu programmu svinēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienu.

Sabiedrība Kariņam atjaunots Saeimas deputāta mandāts

Bijušajam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) pēc demisijas šodien tika atjaunots Saeimas deputāta mandāts.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".