• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai kontrastduša der katram? Jautājam speciālistam

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:11, 16.11.2022


Redenī un ziemā esmu iecienījusi iet siltā vannā un dušā, bet draudzene mani mudina, ka ieteicamāka tomēr būtu kontrastduša. Tādā veidā tiekot norūdīts organisms. Vai tas atbilst patiesībai? Un kā to vislabāk uzsākt nenodarot sev pāri?
Ilze


Ilustratīvs foto.

Noturību pret vīrusu infekcijām veido vairāku faktoru kopums – norūdīšanās, pareiza ēšana un pareizs dzīves režīms. Kontrastdušu iesaku. Tā tiešām var būt viens no norūdīšanās elementiem. Esam taču redzējuši un dzirdējuši par cilvēkiem, kas līdz vēlam rudenim peldas atklātās ūdenstilpnēs, vai ir arī tādi, kas ziemā lien āliņģī un viņiem visiem ir laba veselība. Protams, tam visam ir jāsagatavojas un organisms jāpieradina. Tāpēc kontrastduša ir tas, ar ko var sākt. Bet bez iepriekšējas sagatavošanās mesties uzreiz aukstā ūdenī ziemas laikā – tas nav prāta darbs.

Kontrastduša tonizē un norūda organismu, uzlabo noskaņojumu un sniedz viegluma sajūtu. Atkarībā no vēlmes un sagatavotības, to var izmantot visam ķermenim vai tikai kājām. No rītiem kontrastdušai ir uzmundrinoša iedarbība, bet vakarā tā ieteicama tieši kājām. Spēcīgā atšķirība starp auksto un karsto ūdeni veicina audu mikrocirkulāciju, kā arī palīdz novērst noguruma un smaguma sajūtu kājās, īpaši varikozu vēnu gadījumā. Tāpēc, tas būs lielisks veids, kā neieguldot lielus līdzekļus, vari sniegt daudz laba savam ķermenim, mazināt dienas laikā uzkrāto spriedzi un stiprināt veselību.

Jāatceras, ka norūdīšanās pamatprincips ir pakāpeniskums un regularitāte. Ja kontrastduša ir kaut kas jauns, varat sākt pieradināties pie aukstas dušas, pazeminot ūdens temperatūru par vienu grādu ik nedēļā. Ja sākumā temperatūra būs ap 36 grādiem, tad pēc 16 nedēļām nebūs jau auksts 20 grādu ūdens. Kontrastdušu vajadzētu sākt ar karstu ūdeni, kam seko līdz vienai minūtei ilga aukstā ūdens šalts, virzot ūdens strūklu no pēdām uz augšu. Šāda secība jāatkārto vairākas reizes, noslēdzot procedūru ar auksto ūdeni. Siltums asinsvadus paplašina, bet aukstums – sašaurina, tā „trenējot” kājas.

Ja līdz šim kontrastduša ir bijis kaut kas svešs, tad var sākt arī tā: pamērcējot bļodā vai vannā kājas, mainot ūdens temperatūru. Jo arī šādai kontrastprocedūrai būs lielisks rezultāts. Kontrasta aplaistīšanās stimulē asinsriti, paaugstina metabolismu, palīdz saglabāt ādu gludu un tvirtu. Pamīšus aplaistīt ar aukstu un karstu ūdeni ieteicams ne tikai kāju pēdas, bet arī gurnus un pat visu ķermeni. Ja pārāk krass kontrasts šķiet nepieņemams, katrs var piemeklēt sev tīkamāko gan vēsā, gan siltā ūdens temperatūru.

Kontrastduša derēs praktiski visiem. Vienīgi, ja slimojat ar kādām hroniskām saslimšanām, tad vēlams pakonsultēties ar savu ģimenes ārstu, kādas būtu rekomendācijas no viņa puses, lai ar savu rīcību, veselībai nenodarītu pāri.

Farmaceite Līga Dzene


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.