• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


2 receptes ar kāli un rāceni

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 02:15, 16.11.2022


Protams, visi zinām, ka lielākoties visaugstākā uzturvērtība un labums veselībai ir termiski neapstrādātiem produktiem, taču visu laiku jau nevaram būt svaigēdāji, vai ne? Tāpēc šoreiz piedāvājam divas interesantas kāļu un rāceņu receptes. Tiesa, lielākoties tie abi ir savstarpēji aizvietojami, radot vien niecīgas garšas izmaiņas.



Pildīts rācenis ar sēnēm un mērci

Sastāvdaļas: 4 vidēji lieli rāceņi, 300 g sēņu, 2 vidēji lieli sīpoli, 100 g sviesta, 60 g miltu, 1 ola, 100 g rīvmaizes, sāls un pipari, 75 g krējuma.

Pagatavošana: rāceņus nomizo un novāra vājā sālsūdenī, lai tie gandrīz mīksti, nolej ūdeni, nedaudz atstājot mērcītei, un atdzesē. Katram rācenim nogriež augšējo daļu kā cepurīti un izdobj vidu. Smalki sagrieztas sēnes apcep 50 g sviestā, pievienojot sagrieztu sīpolu, cieti vārītu saberztu olu un rīvmaizi. Kad masa gatava, to pilda izgrebtajā rācenī un uzliek atpakaļ nogriezto cepurīti. Pannā ar taukvielām un nedaudz ūdeni pildītos rāceņus nedaudz pasautē (apmēram 10 minūtes).

Mērces pagatavošana: 2 ēdamkarotes miltu apcep atlikušajā sviestā. Atšķaida ar rāceņu buljonu un krējumu. Mērci pārlej rāceņiem.

Veselīgs našķis – kāļu čipsi

Šie čipsi būs labs karotinoīdu, kālija avots. Piemēroti bērniem un pieaugušajiem, kas ietur speciālas diētas – diētas bez piena, kviešiem un glutēna, nedrīkst ēst riekstus un sēklas, kā arī veģetāriešiem un vegāniem.

Sastāvdaļas: 200 g kāļu (pēc mizošanas), jūras sāls, saulespuķu vai zemesriekstu eļļa, melnie pipari.

Pagatavošana: sagriež dārzeņus plānās šķēlītēs, lietojot dārzeņu mizošanai paredzēto nazi vai speciālu dārzeņu rīvi, noskalo un rūpīgi nosusina uz papīra dvieļa. Sakarsē eļļu lielā katlā (eļļas līmenim jābūt 5 cm no katla pamatnes). Kad eļļa ir pietiekami karsta, cep dārzeņus 3 vai 4 piegājienos. Kad tie kļuvuši zeltaini, izņem tos ar putu karoti un nosusina uz virtuves dvieļa. Uzkaisa nedaudz sāls un piparu, ļauj nožūt, un – gatavi kraukšķināšanai!

Ja gribas čipsus ar vēl mazāk kaloriju, kāļus griež nedaudz biezākus, pavisam nedaudz ieeļļo un cep 190 grādos cepeškrāsnī 30 minūtes no vienas puses, 20 minūtes – no otras puses. Tiesa, šie čipsi nebūs tik kraukšķīgi. Un, kā jau minēts, kāļus var aizvietot ar rāceņiem.

Labu apetīti!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.