• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāda Latvijā ir vistas gaļas kvalitāte? Jautājam speciālistam

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:45, 09.11.2022


Atminos laikus, kad veikalā pirktās vistas bija ar zilu nokrāsu. Tikai retā kautā klukste bija tīri balta. Tagad visas veikalā nopērkamās vistas ir kā nule no kosmētikas salona iznākušas. Man patiesi gribas zināt, vai ar antibiotikām sašpricētu un ar īpašām zālēm apstrādātu vistu nemaz mūsdienās nevar nopirkt? Esmu dzirdējis pat tādas teikas, ka vistas baro, rīklē ieliekot zondi, un tās līdz kaušanai izaug tikai dažu mēnešu laikā. Cilvēki mēļo, ka arī "Ķekavas" vistas pirms kaušanas ar kaut ko tiek sašpricētas un tur strādājošie darbinieki tās nelietojot pārtikā un neiesakot to darīt saviem tuviniekiem.
Vilnis


Publicitātes foto.

Latvijā audzētajām vistām ir vieni no augstākajiem labturības rādītājiem. Mazie cālīši ēd speciālu barību, kuras sastāvā ir graudaugi, un tie ir bagātināti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.

Lai samazinātu antibiotiku izmantošanu, ražotāji rūpīgi ievēro higiēnas prasības un vistām ir iespēja staigāt pa skujkoku mulču, tādējādi mazinot slimību izplatību. Eiropas Savienības (ES) likumdošana paredz, ka gaļā ir atļauta antibiotiku atlieku klātbūtne likuma noteikto normu robežās, – ja tā tiek izpildīta, gaļa ir droša lietošanai uzturā.

Pārliecināties par to, ka gaļā antibiotiku atlieku nav vispār, var tad, ja uz gaļas marķējuma ir norāde, ka dzīvnieka audzēšanas laikā antibiotikas nav dotas. Šādu informāciju izvietot uz iepakojuma nedrīkst kurš katrs. Ir jāizpilda ES likumdošanas prasības attiecībā uz papildu norādēm, ko sniedz ražotājs marķējumā. Marķējums «Audzēts bez antibiotikām» apliecina, ka produktā nav nekādu antibakteriālo zāļu pēdu. To var pierādīt tikai laboratorijā ar īpaši jutīgu antibiotiku atlieku noteikšanas metodi.

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.