• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jautājam speciālistam. Vai drīkst lietot medikamentus pēc termiņa beigām?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:30, 21.09.2022


Nupat izšķiroju savu mājas aptieciņu. Atklājās, ka daudziem medikamentiem beidzies derīguma termiņš. Vēlos jautāt, ko ar tiem iesākt, kā pareizāk utilizēt? Varbūt ziedes, krēmus vai pretsāpju zāles vēl var lietot kādu laiku pēc termiņa beigām. Vai tomēr labāk ne?

Ilona


Publicitātes foto.

Zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, nedrīkst lietot, jo šo zāļu lietošana var kaitēt pacienta veselībai. Šīs zāles arī nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem vai noskalot kanalizācijā, jo, nonākot vidē, tās var veidot dzīviem organismiem kaitīgas vielas, apdraudēt cilvēku veselību, piesārņot ūdeni un gaisu.

Vairākās aptiekās ir izvietoti speciāli konteineri, kuros iedzīvotāji paši var ielikt zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, vai arī tās var atdot aptiekas farmaceitam. No iedzīvotājiem nederīgos medikamentus pieņem galvenokārt tā dēvētās lielās tīklu aptiekas. Taču – ne visas. Par kartību, kā konkrētā aptiekā tiek savākti nederīgie medikamenti, jāinteresējas pašā aptiekā. Farmaceits var informēt aptiekas apmeklētājus par drošu veidu, kā no nederīgiem medikamentiem atbrīvoties. Tādēļ iesakām iedzīvotājiem vērsties tuvākajā aptiekā un jautāt farmaceitam par iespēju nodot nederīgās zāles. Vienlaikus informējam, ka pašlaik farmaceitiskās darbības jomu regulējošajos normatīvajos aktos nederīgu zāļu pieņemšana no iedzīvotājiem un iznīcināšana nav obligāts aptieku pienākums, bet tā ir brīvprātīga un pozitīvi vērtējama aptieku iniciatīva.

Zāļu valsts aģentūra vērš uzmanību, ka pirms nederīgo medikamentu nodošanas aptiekā, tie jāizņem no iepakojuma (kastītes). Tabletes un kapsulas var atstāt blisteros, bet šķidros medikamentus – pudelītēs. Salieciet zāles plastikāta maisiņā un atdodiet farmaceitam vai ievietojiet speciālā konteinerā. Vecos termometrus labāk ievietot atsevišķā maisiņā.

Medikamenti, dzīvsudraba termometri un šļirces tiek uzskatīti par bīstamiem atkritumiem, kas jāsavāc un jāuzglabā atsevišķi no pārējiem, lai tie nenodarītu kaitējumu kādai dzīvai būtnei un nepiesārņotu apkārtējo vidi. Pašvaldības arī savā teritorijā organizē sadzīves bīstamo atkritumu, tajā skaitā arī nederīgo zāļu, apsaimniekošanu, izveidojot un uzturot to savākšanas vietas, tādēļ iedzīvotāji var interesēties vietējā pašvaldībā, vai tajā ir vieta, kur nodot bīstamos atkritumus. Savukārt zāļu ražotājiem, lieltirgotavām un aptiekām saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir pienākums bīstamus atkritumus, tajā skaitā nederīgas zāles, savākt un nodot bīstamo atkritumu apsaimniekotājiem to tālākai utilizēšanai.

Valsts zāļu aģentūra uzsver, ka būtu ieteicams iedzīvotājiem rīkoties atbildīgi un rast iespēju nodot nederīgas un neizlietotas zāles atkritumu apsaimniekotājam atsevišķi no sadzīves atkritumiem.

Atbild Valsts zāļu aģentūra un Nacionālais veselības dienests.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Veselība Neiroloģe: migrēna ir ģenētiski predisponētas, kompleksas galvassāpes (+VIDEO)

Ārste Anita Balcerbula uzsver, ka arī atsevišķu produktu izslēgšana no uztura ir pamatota profilakse.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.