• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jautājam speciālistam. Vai drīkst lietot medikamentus pēc termiņa beigām?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:30, 21.09.2022


Nupat izšķiroju savu mājas aptieciņu. Atklājās, ka daudziem medikamentiem beidzies derīguma termiņš. Vēlos jautāt, ko ar tiem iesākt, kā pareizāk utilizēt? Varbūt ziedes, krēmus vai pretsāpju zāles vēl var lietot kādu laiku pēc termiņa beigām. Vai tomēr labāk ne?

Ilona


Publicitātes foto.

Zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, nedrīkst lietot, jo šo zāļu lietošana var kaitēt pacienta veselībai. Šīs zāles arī nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem vai noskalot kanalizācijā, jo, nonākot vidē, tās var veidot dzīviem organismiem kaitīgas vielas, apdraudēt cilvēku veselību, piesārņot ūdeni un gaisu.

Vairākās aptiekās ir izvietoti speciāli konteineri, kuros iedzīvotāji paši var ielikt zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš, vai arī tās var atdot aptiekas farmaceitam. No iedzīvotājiem nederīgos medikamentus pieņem galvenokārt tā dēvētās lielās tīklu aptiekas. Taču – ne visas. Par kartību, kā konkrētā aptiekā tiek savākti nederīgie medikamenti, jāinteresējas pašā aptiekā. Farmaceits var informēt aptiekas apmeklētājus par drošu veidu, kā no nederīgiem medikamentiem atbrīvoties. Tādēļ iesakām iedzīvotājiem vērsties tuvākajā aptiekā un jautāt farmaceitam par iespēju nodot nederīgās zāles. Vienlaikus informējam, ka pašlaik farmaceitiskās darbības jomu regulējošajos normatīvajos aktos nederīgu zāļu pieņemšana no iedzīvotājiem un iznīcināšana nav obligāts aptieku pienākums, bet tā ir brīvprātīga un pozitīvi vērtējama aptieku iniciatīva.

Zāļu valsts aģentūra vērš uzmanību, ka pirms nederīgo medikamentu nodošanas aptiekā, tie jāizņem no iepakojuma (kastītes). Tabletes un kapsulas var atstāt blisteros, bet šķidros medikamentus – pudelītēs. Salieciet zāles plastikāta maisiņā un atdodiet farmaceitam vai ievietojiet speciālā konteinerā. Vecos termometrus labāk ievietot atsevišķā maisiņā.

Medikamenti, dzīvsudraba termometri un šļirces tiek uzskatīti par bīstamiem atkritumiem, kas jāsavāc un jāuzglabā atsevišķi no pārējiem, lai tie nenodarītu kaitējumu kādai dzīvai būtnei un nepiesārņotu apkārtējo vidi. Pašvaldības arī savā teritorijā organizē sadzīves bīstamo atkritumu, tajā skaitā arī nederīgo zāļu, apsaimniekošanu, izveidojot un uzturot to savākšanas vietas, tādēļ iedzīvotāji var interesēties vietējā pašvaldībā, vai tajā ir vieta, kur nodot bīstamos atkritumus. Savukārt zāļu ražotājiem, lieltirgotavām un aptiekām saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir pienākums bīstamus atkritumus, tajā skaitā nederīgas zāles, savākt un nodot bīstamo atkritumu apsaimniekotājiem to tālākai utilizēšanai.

Valsts zāļu aģentūra uzsver, ka būtu ieteicams iedzīvotājiem rīkoties atbildīgi un rast iespēju nodot nederīgas un neizlietotas zāles atkritumu apsaimniekotājam atsevišķi no sadzīves atkritumiem.

Atbild Valsts zāļu aģentūra un Nacionālais veselības dienests.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Pavasara aktivitāte dārzā: ko iesaka ārsti (+VIDEO)

Uzsākot darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts.

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Veselība Vai vēnu operācija ir pareizais risinājums?

Vēnu varikoze ir plaši izplatīta saslimšana un ļoti aktuāla problēma. Varikoze jeb paplašinātas vēnas ir visbiežāk sastopamā vēnu slimība.

Veselība Mazais, ej gulēt: kas vainas bērna miegā (+VIDEO)

Biežākās sūdzības ir grūtības iemigt un miegainība.

Lasiet arī

Kriminālziņas ASV tiesa izvirzījusi apsūdzību Latvijas pilsonim

ASV zvērināto tiesa izvirzījusi apsūdzību Latvijas pilsonim par sarežģītu avionikas iekārtu pārdošanu Krievijas uzņēmumiem, pārkāpjot ASV eksporta likumus, paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

Ekonomika SM piedāvā piecus virzienus Latvijas ostu pārorientēšanai no Krievijas

Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdē piedāvāja piecus prioritāros virzienus Latvijas ostu un loģistikas nozares pārorientēšanai no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pēc sēdes aģentūrai LETA norādīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Sabiedrība Lielajā piektdienā Latvijā gaidāms lietus

Lielajā piektdienā Latvijā gaidāms lietus, vairāk nokrišņu būs naktī un priekšpusdienā, kad vietām līs stipri, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Par vectēva noslepkavošanu mazdēlam piespriež 18 gadu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa jaunam vīrietim par vectēva noslepkavošanu piespriedusi 18 gadu cietumsodu.