• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noteikti izmēģini! Ne cepts, ne vārīts

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:07, 20.09.2022


Košs, pārpilns garšu, diētisks un veselīgs – tāds ir tvaicēts ēdiens. Pavisam īpašs, taču gauži vienkāršs veids kā pagatavot ēdienu. Tvaicēts ēdiens saglabā 80% no vitamīniem, ko tie satur neapstrādātā veidā.


Publicitātes foto.

Tvaicēšana ir ēst gatavošanas tehnika, kad karstu tvaiku izmanto, lai ievadītu siltumu ēdienā. Nav nepieciešams cept, līdz ar ko ir iespējams izvairīties no liekām taukvielām, nav nepieciešams vārīt. Atliek vien parūpēties, lai vakariņām tiktu sagādāti svaigi dārzeņi!

Kas ir tik īpašs tvaicēšanā?

1. Ēdienu gatavojot nav nepieciešams pievienot taukvielas. Maltīte ir veselīga un tiek maksimāli samazināta lieko kaloriju uzņemšana.

2. Tvaicēts ēdiens saglabā maksimāli daudz vitamīnus un vērtīgās vielas, kas zustu vārīšanas vai cepšanas laikā.

3. Tvaicēti dārzeņi kļūst īpaši mīksti un tos ir vieglāk sagremot. Šis ir svarīgs aspekts, ja esat novērojuši, ka pēc dārzeņu ēšanas izteikti pūšas vēders.

4. Tvaicēšana ir ļoti universāla gatavošanas metode un tvaicēt iespējams gan dārzeņus, gan zivi, gan gaļu.

5. Pēc tvaicēšanas virtuve ir viegli kopjama

Tvaicēts ēdiens saglabā 80% no vitamīniem, ko tie satur neapstrādātā veidā.

Daži triki

Iespējams, ka tvaicēts ēdiens var šķist bezgaršīgs un pliekans. Tomēr ir daži vienkārši triki, kā bagātināt tvaicēta ēdiena garšu.

- Sagatavojiet dārzeņus tvaicēšanai nepieciešamos gabalos. Samaisiet dārzeņus ar olīveļļu, pipariem un sāli. Tvaicējiet!

- Kad dārzeņi tvaicējas, pievienojiet tiem dažādus zaļumus – pētersīļus, dilles, timiānu, baziliku. Tvaicējiet tos ar visiem kātiem un izņemiet no ēdiena, tikai pirms tā pasniegšanas.

- Bagātiniet ēdienu ar citrusa aromātu. Pievienojiet nedaudz citrona sulu, vai pat veselas citronu šķēles tvaicējamam ūdenim. Šāds papildinājums brīnišķīgi bagātinās tvaicēto dārzeņu garšu. Īpaši labi šāda metode der tvaicējot brokoļus, ķirbjus un zaļās pupiņas

- Īpašu garšu burkāniem un saldajam kartupelim var panākt, ja pirms tvaicēšanas šos dārzeņus nedaudz apslaka ar balzamiko etiķi.

Ja nav tvaika katla

Lai pagatavotu tvaicētu ēdienu, tiek piedāvāti īpaši tvaicējamie katli. Taču, lai pārliecinātos, ka šādā veidā pagatavots ēdiens nudien ir gards un atkārtošanas vērts, uzreiz noteikti nevajag pirkt dārgas papildinājumus saviem virtuves krājumiem. Viens veids, kā pagatavot ēdienu, ja nav īpašs tvaicējamais katls.

1) Nepieciešams parasts katls, metāla caurduris un vāks, kas nosedz katlu. Katlā ielej ūdeni, caurduri ieliek katlā, bet tā, lai tas nesaskaras ar ūdeni. Kad ūdens sāk vārīties, ieliek katlā esošajā caurdurī dārzeņus, uzliek vāku. Samazina siltumu līdz minimumam un gatavo dārzeņus līdz sev tīkamai konsistencei. Gaumes atšķiras – vieniem labāk garšo pavisam nedaudz tvaicēti dārzeņi, kas vēl vidū ir kraukšķīgi, citiem labāk patīk pavisam mīksti dārzeņi. Tāpēc vienu noteiktu gatavošanas laiku ir ļoti grūti noteikt.

2) Nepieciešama dziļa panna. No folija pagatavo 3 bumbiņas (apmēram olas lielumā). Pannā ielej ūdeni. Ieliek bumbiņas. Ūdenim jābūt tik daudz, lai tas nosegtu apmēram 1/3 no bumbiņām. Virs bumbiņām novieto karstumizturīgu šķīvi. Kad ūdens sāk vārīties uz šķīvja uzliek dārzeņus. Pannai uzliek vāku un gatavo sev vēlamo laiku. Protams, pievēršot uzmanību, lai ūdens neiztvaiko pavisam.

Variējot ar dārzeņiem, to kombinācijām, pievienojot zivi vai vistas gaļu, vai pat nelielas gaļas bumbiņas, iespējams radīt pašiem savas, unikālas tvaicēta ēdiena receptes. Brīnišķīgi ir tas, ka gatavošanas procesā ēdiens pats radīs sev unikālu garšu, kuru ēdot var papildināt ar sāli, pipariem, kādām sev iecienītām garšvielām. Vai arī krējuma, jogurta un zaļumu vai eļļas mērcīti. Turklāt tvaicēts ēdiens var pildīt gan pamatēdiena, gan arī silto salātu lomu, kā papildinājums rīsiem, makaroniem, kartupeļiem, un gaļas ēdieniem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Rīga aizliedz peldēties Daugavas pludmalē "Rumbula"

Jūlija sākumā veiktās analīzes liecina, ka teju visās Rīgas peldvietās ir laba ūdens kvalitāte, izņemot Daugavas pludmali "Rumbula", kur pagaidām peldēties aizliegts un ir izvietotas attiecīgas brīdinājuma zīmes, informēja Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides departamentā.

Veselība Epidemiologi meklē infekcijas avotu pēc bērna nāves

Epidemiologi meklē streptokoka infekcijas avotu pēc viena bērna nāves un otra bērna nonākšanas slimnīcā Rīgā, trešdien ziņo TV3.

Veselība Ar kādām problēmām pie ginekologiem vēršas rīdzinieces (+VIDEO)

Nesteidzīga atmosfēra, kurā paciente var uzdot visus sev svarīgos jautājumus un saņemt izsmeļošas atbildes, ir kvalitatīvas aprūpes pazīme.

Veselība Vasarā sākumā Latvijas iedzīvotāji apņemas dzīvot veselīgāk (+VIDEO)

Puse šķīvja – dārzeņi, viena ceturtdaļa – olbaltumvielas, viena ceturtdaļa – saliktie ogļhidrāti.

Lasiet arī

Veselība Farmaceite stāsta, kā latvieši var izvairīties no vasaras stresa (+VIDEO)

Šādos gadījumos noderīgi ir ārstniecības augu līdzekļi.

Interesanti fakti Suņiem patīk peldēties, taču ir dažas nianses (+VIDEO)

Garspalvainiem suņiem ar biezu kažoku peldēšana var būt papildu izaicinājums - spalva piesūcas ar ūdeni.

Sabiedrība Latvijā nogādāti divi "CH-147 Chinook" helikopteri no Kanādas

Latvijā nogādāti divi "CH-147 Chinook" helikopteri no Kanādas, sociālajos medijos ziņo Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Sabiedrība Aptauja: visdārgākos ceļojumus visbiežāk plāno Rīgas iedzīvotāji (+VIDEO)

Savukārt budžetu virs 1000 eiro ievērojami biežāk plāno vīrieši - 30%.