Valsts gatava15 miljonus eiro dot Biofarmaceitiskās izpētes centra izveidei

Veselība
VS.LV 18:12, 16.08.2022 0

Valdība otrdien vienojās nepieciešamības gadījumā izsniegt 15 miljonu eiro līdzfinansējumu projektam "Biofarmaceitiskās izpētes centrs" (BioReCent).

 

Valdība atbalstīja BioReCent un projekta "Fotonikas un zināšanu pārneses ekselences centrs Fotonika-LV" (Fotonika-LV) iesūtīšanu Eiropas Savienības projektu konkursā "Teaming for Excellence", kā arī nolēma nodrošināt nacionālo publisko finansējumu gadījumā, ja šie projekti konkursā tiks apstiprināti.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas programmas "Apvārsnis Eiropa" nosacījumiem, apstiprinātais projekta iesniegums no Eiropas Komisijas programmas var iegūt finansējumu līdz 15 miljonu eiro apmērā.

Lai pretendētu uz minēto finansējumu, "Teaming for Excellence" konkursa nosacījumi paredz, ka katram projektam vismaz līdzvērtīgā apmērā ir jānodrošina līdzfinansējums no nacionāliem līdzekļiem un projekta iesniegumam ir jāpievieno nacionālās atbildīgās finansēšanas institūcijas parakstīta apliecinājuma vēstule par nacionālā līdzfinansējuma nodrošināšanu.

Gan BioReCent projekts, gan Fotonika-LV projekts plāno pieprasīt programmas "Apvārsnis Eiropa" finansējumu 15 miljonu eiro apmērā katrs. Plānotā ES finansējuma atbalsta intensitāte programmas "Apvārsnis Eiropa" projekta finansējumam ir 100%.

Tādējādi abām programmām būs nepieciešams Latvijas nacionālais publiskais līdzfinansējums 15 miljonu eiro apmērā, ko nepieciešamības gadījumā valdība paudusi apņemšanos nodrošināt.

BioReCent un Fotonika-LV īstenošanai nepieciešamo publisko līdzfinansējumu paredzēts iegūt no Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda prioritātes "Pētniecība un prasmes" līdzekļiem.

Kā skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā, ieguldījumi BioReCent un Fotonika-LV projektu īstenošanā tiešā veidā sekmēs ES kohēzijas politikas programmā 2021.-2027.gadam noteiktā iznākuma rādītāja "Pētnieku skaits atbalstītajās vienībās (pilnas slodzes ekvivalents)" un iznākuma rādītāja "Pētniecības un inovācijas aprīkojuma nominālā vērtība" plānoto vērtību sasniegšanu.

BioReCent projekta mērķi ir biofarmaceitiskās izpētes centra izveide, biofarmaceitisko preparātu un tehnoloģiju nozares attīstība Latvijā, nodrošinot pilnu produkta attīstības ciklu no laboratorijas līdz klīnikai, un stratēģiska ilgtermiņa partnerības veidošana un stiprināšana ar Karolinskas Institūtu.

Savukārt Fotonika-LV projekta mērķi ir Latvijas un Latvijas Universitātes (LU) pētniecības un inovācijas kapacitātes un snieguma paaugstināšana fotonikā, LU atvērtās laboratorijas infrastruktūras izveide un attīstība progresīvai pētniecībai fotonikas jomā, starptautiski konkurētspējīgu cilvēkresursu izveide un to karjeras attīstība, LU un Latvijas pētniecības un inovācijas konkurētspējas un ietekmes fotonikas jomā palielināšana Eiropas pētniecības telpā un Latvijas un LU konkurētspējas stiprināšana pētniecības un inovācijas attīstības finansējuma piesaistei.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Interesanti fakti Rīgā darbojas 17 dzeramā ūdens uzpildes vietas

Iestājoties siltākam laikam, Rīgā atsākta ziemas sezonā pārtrauktā galvaspilsētas parkos ierīkoto brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu jeb tā dēvēto brīvkrānu darbība.