Savāc 10 000 parakstus lielākam finansējumam onkoloģisko slimību ārstēšanai

Veselība
LETA 10:35, 17.09.2021 1

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par lielāku finansējumu onkoloģisko slimību ārstēšanai.

 

Šāds parakstu skaits ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta pacientu biedrības "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe. Viņa uzsvēra, ka nepietiekama finansējuma dēļ onkoloģisko slimību pacienti Latvijā saņem zemākas kvalitātes ārstēšanu nekā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu. Tāpat pacientiem pieejams ievērojami mazāk mūsdienīgu un efektīvu medikamentu.

"Ārstu un pacientu palīgā saucieni līdz šim nav guvuši pienācīgu atsaucību, tāpēc uzlabojumi onkoloģisko slimību ārstēšanā Latvijā ir ļoti gausi. Lai saņemtu mūsdienīgus medikamentus, pacientiem joprojām bieži ir jālūdz ziedojumi. Tas nav nepieļaujami!" akcentēja Berķe.

Iniciatīvā pausts, ka cīņa pret vēzi ir pasludināta par vienu no Eiropas Savienības prioritātēm. Šim piemēram ir jāseko arī Latvijai, tāpēc iniciatīvā pausts aicinājums atbalstīt lielāka finansējuma piešķiršanu efektīviem medikamentiem un onkoloģisko slimību ārstēšanas uzlabošanai. Saeima tiek aicināta 2022.gada veselības aprūpes budžetā papildus piešķirt 28 miljonus eiro mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem onkoloģisko slimību pacientu ārstēšanai. Šo summu ir nosaukusi Veselības ministrija, veicot aprēķinus par 2022.gadā nepieciešamajiem papildu līdzekļiem, piebilda iniciatīvas autore.

Berķe skaidroja, ka saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām pieaug, un tas ir viens no galvenajiem pāragras mirstības cēloņiem Latvijā. Viņasprāt, lielāka finansējuma piešķiršana mūsdienīgu un efektīvu medikamentu nodrošināšanai vēža pacientiem novērsīs daudzas priekšlaicīgas nāves, uzlabos šo cilvēku dzīves kvalitāti un dos viņiem iespēju pilnvērtīgi dzīvot un strādāt, dodot pienesumu arī Latvijas ekonomikai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Samazinās slieksni kriminālatbildībai par partiju nelikumīgu finansēšanu

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtos ierosinājumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.

Ekonomika  Budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta

Latvija pietuvojusies "sarkanajai iezīmei" - Māstrihtas 3% no IKP robežai.