Kas ir trombembolija, kuras dēļ pārbauda AstraZeneca? Skaidro profesors Ērglis

Veselība
lsm.lv 09:26, 17.03.2021 0

Ko nozīmē trombembolija, kuras dēļ vairākas valstis apturējušas “AstraZeneca” vakcīnas lietošanu vakinācijā pret Covid-19? Kam un cik bieži tā var rasties saistīti vai nesaistīti ar kādu medikamentu lietošanu? Uz šiem jautājumiem LTV raidījumā "Panorāma" atbildēja kardiologs, profesors Andrejs Ērglis. Viņš norāda, ka attiecībā uz vakcīnu nav pamata panikai, ir jāgaida speciālistu slēdziens.

 
Foto: LETA

Kardiologs Andrejs Ērglis norādīja – trombozes ir mazi asinsreceklīši, kas var izveidoties mūsu organismā, asinsrites sistēmā. Tas ir ļoti sarežģīti. Iemeslu, kāpēc rodas tādi asins receklīši, kas rada veselības sarežģījumus, ir daudz un dažādi.

“Tad, kad ir pavisam mazas trombozītes, tādas, kas mums diezgan bieži, tad īstenībā ļoti daudzas lietas nav tādas, ko mēs pamanām, bet tās varētu būt gan smadzenēs, gan plaušās, gan citos orgānos, bet tad, kad tās ir lieli recekļi, tad viņi aizsprosto artērijas, un tad mums var būt dažādas plaušu tromboembolijas, kur netiek apskābekļotas, faktiski pneimonijas rodas; vai, ja tās ir šausmīgi lielas, tad diemžēl tās ir pēkšņas nāves. (..) Ja mums smadzenēs ir smadzeņu triekas, kā mēs saucam, vai tie ir insulti vai faktiski smadzeņu infarkti, labāk ir teikt; un, ja sirdī tās sirdstriekas. (..) Ja tās ir kājās, tad tās ir bieži vien perifērās kāju trombozes,” skaidroja kardiologs.

Ērglis norādīja, ka neatkarīgi no vakcinēšanas pret Covid-19 ik gadu Latvijā uz vienu miljonu iedzīvotāju ir apmēram 500 tromboembolijas gadījumu un to ietekmē ļoti daudz faktoru – gan dažādas saslimšanas, gan dzīvesveids, gan vēl citi iemesli.

“Jūs paskatieties uz to izplatību, tas ir ļoti atkarīgs no reģiona, no daudzām lietām, no mūsu dzīves stila, no izglītības līmeņa, pat no reģiona, tas faktiski apmēram no 30 vai no 40 līdz pat 100 pāri gadījumiem uz 100 tūkstošiem. (..) Uz vienu miljonu tas būtu apmēram 500 gadījumu gadā,” atzīmēja kardiologs.

Profesors Ērglis norādīja, ka lēmums pārliecināties par “AstraZeneca” vakcīnas drošību ir pareizs.

Līdzīgi pārbaudīti daudzi medikamenti – viņš varot nosaukt ne mazāk par 50.

Ērglis arī piebilda – pašlaik notiek ļoti stingra uzskaite un izpēte, tāpēc bez lieka satraukuma jāgaida ekspertu slēdziens.

Ērglis skaidroja pašreizējo situāciju:

“Neaizstāvot vispār nevienu no šīm [vakcīnām], es tikai saku, ka punkts viens – mums vajag vakcinēties, par to nav runa. Otrs punkts, ka nav panikas. Trešais punkts, kas ir atšķirīgs no daudziem citām institūcijām, varbūt kaut kur pasaulē, kas šeit notiek, ārkārtīgi stingra izpēte un uzskaite."

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Interesanti fakti Rīgā darbojas 17 dzeramā ūdens uzpildes vietas

Iestājoties siltākam laikam, Rīgā atsākta ziemas sezonā pārtrauktā galvaspilsētas parkos ierīkoto brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu jeb tā dēvēto brīvkrānu darbība.

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sports Latvijas hokeja izlasei pievienojas uzbrucējs Dzierkals

Latvijas vīriešu hokeja izlases rindas pirms gaidāmā pasaules čempionāta piektdien papildināja uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals, informē Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.