Cipule: Neviens vairs nevar būt drošs, ka saņems visu medicīnsko palīdzību

Veselība
VS.LV 12:30, 22.12.2020 0

Covid-19 radītās veselības aprūpes sistēmas pārslodzes dēļ neviens pacients Latvijā vairs nevar būt drošs, ka laicīgi saņems visu nepieciešamo palīdzību, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

 
Foto: LETA

Viņa skaidroja, ka veselības aprūpes sistēmas pārslodzes rezultātā ir ietekmēta ne tikai Covid-19 pacientu, bet arī ar citām slimībām sasirgušo cilvēku ārstēšana.

"Tie var būt neiroloģiskie pacienti, kuriem ir garāki ceļi, tā var būt dzemdību palīdzība atsevišķās vietās, kur ir pārtraukta dzemdību pakalpojumu nodrošināšana," piemērus minēja NMPD vadītāja, piebilstot, ka dienests dara visu, lai pacienti šīs problēmas neizjustu, bet tas kļūst arvien grūtāk un neiespējamāk.

Cipule skaidroja, ka situācija veselības aprūpē patlaban ir ļoti smaga un sistēma ir deformēta. Viņa atzina, ka NMPD katru dienu aktualizē un pārskata iespējas uzlabot pacientu stacionēšanas loģistiku. Situācija, kad vairums slimnīcu ir pārpildītas un līdz nonākšanai ārstniecības iestādē ir jāmēro garāks ceļš, esot arī lielāks izaicinājums neatliekamās palīdzības mediķiem, kuriem ilgāk jāspēj "noturēt pacientus".

NMPD vadītāja neslēpa, ka mediķu pārslodze un lielā spriedze atstāj arī manāmas sekas praktiskajā sadarbībā un ikdienas komunikācijā. "Mēs redzam, ka tā sadarbība kļūst arvien grūtāka, jo, protams, ka tie cilvēki, kas ir pārslogoti, varbūt nespēj tā savākties un reaģēt uz jaunu pacientu atbraukšanu. Mēs redzam, ka tas jau liecina par izdegšanu," savos novērojumos dalījās Cipule, ar bažām prognozējot, ka stacionējamo Covid-19 pacientu skaits tuvākajā laikā palielināsies, jo pasliktināsies veselības stāvoklis daļai no tiem rekorddaudzajiem pacientiem, kuri pozitīvus Covid-19 testus saņēma pagājušajā nedēļā.

Pašā NMPD patlaban ar Covid-19 slimo un karantīnā kā kontaktpersonas atrodas kopskaitā 140 darbinieki, informēja Cipule.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Pasaule Pasaules dabas fonds: Jau viena trešdaļa Baltijas jūras ir mirusi

Baltijas jūra ir sliktā ekoloģiskā stāvoklī un nepieciešama nekavējoša rīcība vides uzlabošanai, pēc aprīļa izskaņā Rīgā notikušās Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas (HELCOM) ministru sanāksmes šādu paziņojumu izplatījis Pasaules dabas fonds (WWF).

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.