• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pasaules dabas fonds: Jau viena trešdaļa Baltijas jūras ir mirusi

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:13, 06.05.2024


Baltijas jūra ir sliktā ekoloģiskā stāvoklī un nepieciešama nekavējoša rīcība vides uzlabošanai, pēc aprīļa izskaņā Rīgā notikušās Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas (HELCOM) ministru sanāksmes šādu paziņojumu izplatījis Pasaules dabas fonds (WWF).


Foto: LETA

Kā aģentūru LETA informēja WWF, ministru sarunās galvenais uzsvars ticis likts uz Baltijas jūras rīcības plāna īstenošanu un prioritāšu noteikšanu, pamatojoties uz jaunajām atziņām, kas gūtas no visaptverošā jūras vides stāvokļa novērtējuma "Holas3".

Kā informē WWF, saskaņā ar "Holas3" ziņojumu, Baltijas jūra pašlaik ir sliktā ekoloģiskā stāvoklī un ir nepieciešama nekavējoša rīcība, lai sasniegtu izvērstos mērķus un uzlabotu jūras vides stāvokli. Gandrīz visos jūras apgabalos zivju populācijas ir apdraudētas un komerciālo zivju krājumi ir nestabili.

Ziņojuma autoru vērtējumā, vietām ir izjaukts dabiskais barības tīkls. Masveidīga dažādu sugu aļģu augšana, ko izraisījusi pārmērīga barības vielu nonākšana ūdenī, ir novedusi pie skābekļa trūkuma, ūdens caurredzamības samazināšanās un plašu mirušo zonu veidošanās. Jau viena trešdaļa Baltijas jūras ir mirusi.

Klimata pārmaiņas pastiprina šos tiešos draudus bioloģiskajai daudzveidībai. Baltijas jūra ir sasilusi straujāk nekā jebkura cita jūra uz planētas, pauž WWF.

WWF Baltijas jūras programmas direktore Johanna Foksa HELCOM ministru sanāksmē uzsvēra WWF bažas par ievērojamo kavēšanos Baltijas jūras rīcības plāna īstenošanā un atgādināja Baltijas jūras lēmumu pieņēmējiem, ka viņu pienākums ir pastiprināt rīcību un nodrošināt, lai Baltijas jūras ekosistēmu aizsardzība un atjaunošana kļūtu par dalībvalstu prioritāti - gan finansiāli, gan juridiski.

LETA jau ziņoja, ka Rīgā notika HELCOM sanāksme, kurā tika parakstīta deklarācija, kas apstiprināja HELCOM Eiropas Savienības dalībvalstu apņemšanos turpināt aizsargāt un uzlabot Baltijas jūras vides stāvokli.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Pasaule Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Lasiet arī

Ekonomika Pārstrādātās tekstila izejvielas ir izdevīgas Latvijai (+VIDEO)

No vecām drēbēm var izgatavot noderīgus ķīmiskos absorbentus.

Ekonomika Vēl mazāk oksīdu: Latvijas enerģētika tiecas pēc ekoloģijas (+VIDEO)

Līdz 2025. gadam apmēram 400 esošajām vidējas jaudas sadedzināšanas iekārtām uz pusi samazinās pieļaujamā CO robežvērtība.

Interesanti fakti Latvijas ornitologi aicina aizsargāt putnus ezeros un upēs (+VIDEO)

Pēc ierobežojumu ieviešanas teritorijās mazie zīriņi jau ir novēroti.

Sabiedrība Liepājā no kanāla dibena tika izceltas aptuveni 300 t bīstamo vielu (+VIDEO)

Karostas teritorija kļūst par aizvien nozīmīgāku valstspilsētas sociālekonomisko un sadzīves daļu.