Asais čalis ķiploks

Veselība
VS.LV 05:30, 27.12.2019 0

Vieni par to rauc degunu, sak, nu varen nelabi ož, taču citi zina – tas ir vēl viens brīnumaugs, uz ko pavisam noteikti var paļauties, ja veselība sašķobījusies. It īpaši tagad – lietus un vēju sezonā, kad vīrusi un saaukstēšanās uzglūn no katra stūra. Turklāt arī kulinārijā tas ir nenovērtējams, varētu teikt – garšaugu karalis. Sapratāt, par ko ir runa? Par ķiploku!

 

VeselībaiSavvaļā ķiploku izcelsmes vieta ir Centrālāzija, apzināti tos kultivēt sāka Ķīnā. Pie mums šis garšaugs ienāca no Krievijas dienvidiem laikā no 12. līdz 15. gadsimtam – precīzāku ziņu nav. Tā ēteriskajā eļļā ietilpst alicīns – viela ar izteikti antibakteriālu iedarbību. Ķiplokā atrodami arī fitoncīdi, baktericīdas vielas, polisaharīdi, jods, kalcijs, fosfors, kālijs, daudz sēra savienojumu un B1, B2 un A vitamīns un vēl daudz citu vielu. Senatnē uzskatīja, ka ķiploku krelles pasargā no vampīriem, raganām un ļaunajiem gariem, taču mūsdienās aktuālāk šīs pašas krelles likt ap kaklu bērniem, lai pasargātu no vīrusiem. Tautas medicīnā ķiploku lieto pret vismaz 60 dažādām slimībām. Tam piemīt antisklerotiska iedarbība, tas paplašina asinsvadus, samazina asinsspiedienu, kā arī iedarbojas pret vēdera uzpūšanos. Ķiploks stimulē gremošanas sistēmas darbību un žults sekrēciju. To izmanto, lai apkarotu cērmes, kā arī caurejas un dizentērijas ārstēšanā. Sulu liek uz bišu un citu kukaiņu dzēlieniem. Tāpat ķiploks palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, tonizē elpceļu gļotādu, paaugstina organisma aizsargspējas pret infekcijas slimībām. Ķiploku eļļa var mazināt smadzeņu asinsvadu spazmas, aizdusu, sklerozi. Ja mājās kāds jau apslimis, var sasmalcināt vai spiednē saspiest dažas ķiploka daiviņas un uzlikt uz maziem šķīvīšiem (es izmantoju burku vāciņus) un nolikt dažādās vietās mājā. Fitoncīdi ar gaisa plūsmām izplatīsies pa māju un palīdzēs nobendēt vīrusus.Kā apēst svaigu ķiploku? Ķiploka daiviņu sakapā vai saberž nelielā daudzumā labas olīveļļas un uzziež uz rupjmaizes šķēles vai grauzdiņa. Ja nepatīk svaiga ķiploka asums, var ielikt ķiploka šķēlīti starp divām plānām ābola šķēlītēm un apēst. Tāpat var saspiest ķiploka daiviņu jogurtā bez piedevām un pievienot garšvielas vai garšaugus pēc savas gaumes. Lūk, dažas receptes, kā ķiploku izmantot rūpēs par veselību!* Ķiploku piens imunitātei un kuņģa problēmu novēršanai. Caur spiedni iespiež 3 lielas ķiploka daiviņas un sajauc ar 1 deserta karoti olīveļļas – viendabīgā konsistencē. Pamazām pielej 3 ēdamkarotes silta piena, pieliek medu pēc garšas, rūpīgi samaisa un lēnām izdzer.* Ķiploku uzlējums. 40 g sasmalcinātu ķiploku pārlej ar 100 g spirta vai degvīna un tur slēgtā traukā 10 dienas tumšā vietā. Lieto pa 10 pilieniem 2–3 reizes dienā pirms ēšanas. Tas pazemina asinsspiedienu, paplašina asinsvadus, ārstē sirds nervus un hipertoniju.* Ķiploku tēja pret klepu un saaukstēšanos. Četras rupji sakapātas ķiploka daiviņas aplej ar 250 ml verdoša ūdens un ļauj vairākas minūtes ievilkties. Pievieno puscitrona sulu, 1 ēdamkaroti ābolu etiķa un medu pēc garšas. Karstu dzer maziem malciņiem. Lai gūtu maksimālu labumu, jāapēd arī biezumi – sakapātie ķiploki.* Veselības mikslis. 400 g ķiploku un 1,5 litrus dzērveņu samaļ, sajauc ar 600 g medus. Lieto pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā pirms ēšanas. Veselības stiprināšanas kūres atkārto vismaz divas reizes gadā.NoderīgiĶiplokos esošais selēns ne tikai pasargā mūs no dažādām sirds slimībām, bet arī nodrošina aizsardzību pret audzējiem un smago metālu kaitīgo iedarbību uz veselību. Tajos esošās vielas ievērojami mazina iekaisuma procesu, spēj samazināt sāpes un iekaisumu pat osteoartrīta un reimatoīdā artrīta gadījumā. Īpaši aktīvas šīs vielas ir svaigos ķiplokos. Ķiploku antibakteriālo un pretvīrusu darbību nodrošina sēru saturošais savienojums alicīns, kas spēj nogalināt ne tikai vienkāršākos vīrusus, kas izraisa saaukstēšanās slimības, bet arī tuberkulozi un botulismu izraisošos mikroorganismus. Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka ķiplokos esošās aktīvās vielas darbojas pat pret tādiem mikroorganismiem, kas ir kļuvuši nejutīgi pret dažādām zāļu vielām. Pētījumos tāpat atklāts, ka ķiplokos ir vielas, kas ir aktīvas pret dažādiem ādas audzējiem. Ir dati, ka ķiploku lietošana uzturā spēj pasargāt no resnās zarnas audzēju attīstības, un resnā zarna tiek pasargāta no spēcīgo pretaudzēju medikamentu iedarbības, ēdot ķiplokus.Ķiploki spēj pasargāt organismu no bojājumiem, kas rodas cukura diabēta slimniekiem (tīklenes, nieru, nervu sistēmas u. c.). Tas tāpēc, ka augsta glikozes līmeņa asinīs gadījumā organismā pastiprināti veidojas brīvie radikāļi, taču ķiplokos esošās vielas, kam piemīt antioksidantu darbība, pasargā organismu no brīvo radikāļu darbības. Tā kā diabēta slimniekiem ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, arī tas tiek mazināts.Ja vēlaties samazināt savu svaru, iekļaujiet savā ēdienkartē ķiplokus – palīdzēs ātrāk sasniegt vēlamo mērķi, jo aktivizēs vielmaiņu.Uzmanīgiem ar ķiploku lietošanu jābūt cilvēkiem ar gremošanas orgānu slimībām, garšaugs var izraisīt, piemēram, vēdera pūšanos. Uzskata, ka arī veselam cilvēkam, ilgstoši lietojot ķiplokus lielās devās, var veidoties nieru iekaisums tā spēcīgās iedarbības un stipruma dēļ. Jāatceras – kas par daudz, tas par skādi.Garšaugu karalisĶiploks ir neaizstājams kulinārijā, tas ir teju galvenais garšaugs, kuru izmanto ne tikai gaļas, zivju, bet arī dažādiem veģetāriem ēdieniem. To var ne tikai pievienot kā garšaugu, bet arī, piemēram, pašu cept cepeškrāsnī un pat marinēt! Izteiksmīgāka garša būs mūsu pašu – Latvijā audzētiem – ķiplokiem. Izmēģini šo recepti!* Ķiploku pastaVajadzēs (trim 150 ml burciņām)190 g nomizotu ķiploku350 ml olīveļļas1 tējk. jūras sāls1 čili 7 bazilika lapas7 piparmētru lapas2 pētersīļa kātiPagatavošanaĶiplokiem izgriež visas vietas, kas liekas aizdomīgas: gan saknīti, gan galiņu, gan kādu plankumiņu, ja tāds gadās. Sagriež daiviņas divās, trijās daļās, liek blenderī, pielej pusi eļļas, pieliek sāli un blendē, līdz izveidojas vienmērīga masa. Tad pielej klāt vēl 1/3 atlikušās eļļas, atkal sablendē, pielej pārējo eļļu un blendē līdz viendabīgai masai. Burciņās var pildīt tādu pašu, taču var arī sadalīt trijās vienādās daļās un katrai pievienot piparmētras lapiņas, bazilika lapiņas un čili. Katru masu atsevišķi sablendē un pilda burciņās. Glabā vēsumā. Var ļaut kārtīgāk savilkties, bet var lietot arī uzreiz pie gaļas, zivīm, uz maizītēm – it visur, kur vien garšo!

Uzturvērtība 10 gramiem ķiplokaKalorijas – 10,76 kcalTauki – 0,06 gPiesātinātie tauki – 0,00 gOgļhidrāti – 1,63 gProteīni – 0,79 gCukuri – 0,16 g

Kā mazināt ķiploka aromātu?Gatavošanā kopā ar ķiploku vislabāk izmantot pētersīļus – tie neitralizē ķiploku «blaknes», tāpēc gandrīz visiem ēdieniem, kuros ir ķiploki, pievieno vairāk vai mazāk arī pētersīļus. Pēc maltītes var pakošļāt piparmētras lapiņas, apēst ābolu vai iedzert pilnpienu, izskalojot arī muti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Kas Latvijas iedzīvotājiem jāzina par hipertensiju (+VIDEO)

Paaugstināts asinsspiediens var neradīt nekādas sajūtas.

Veselība Kā latvieši var rūpēties par savām locītavām: mīti un patiesība (+VIDEO)

No aerobajām aktivitātēm locītavām ir staigāšana, riteņbraukšana un peldēšana.

Veselība Ārste: Jāuzlabo melanomas diagnostika un zāļu kompensācijas iespējas

Lai gan melanomas terapijas iespējas pēdējos gados Latvijā ir uzlabojušās, veiksmīgākai šī bīstamā audzēja ārstēšanai ir jāuzlabo diagnostika un zāļu kompensācijas iespējas, informēja pacientu biedrības "Soli priekšā melanomai" un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) onkoķirurģe Ieva Vidmane-Ozola.

Veselība Atklāts negaidīts aptaukošanās iemesls

Pusaudžu aptaukošanās var būt cieši saistīta ar nelabvēlīgiem sociāliem apstākļiem, kas ietekmē arī smadzeņu attīstību. Par to liecina jaunākie pētījuma dati, kas prezentēti Eiropas Aptaukošanās kongresā (European Congress on Obesity).

Lasiet arī

Pasaule Izdevums: No Krievijas armijas dezertējuši 49 000 karavīru

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā no Krievijas armijas varētu būt dezertējuši vismaz 49 000 karavīru un virsnieku, vēsta Rīgā bāzētais krievu emigrantu tīmekļa izdevums "Važnije Istorii".

Sabiedrība Rēzeknes domes atlaišanu atzīst par atbilstošu Satversmei

Saeima Rēzeknes domi pērn atlaidusi atbilstoši Satversmei, spriedumā atzinusi Satversmes tiesa (ST).

Kultūra Jūrmalā atklās Naumova jubilejas izstādi

Jūrmalas muzejā no šodienas līdz 29.jūnijam būs skatāma Alekseja Naumova jubilejas izstāde "Laika gaisma", aģentūru LETA informēja muzejā.

Kultūra Rīgā sesto reizi norisināsies eksperimentālā kino festivāls «Process»

Rīgā no šodienas līdz svētdienai, 25.maijam, norisināsies sestais eksperimentālā kino festivāls "Process", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāvis Žulijens Nuhums Kulibali.