Ekonomikas ministrs piedāvās ierobežot pārtikas cenu kāpumu

Sabiedrība
LETA 08:34, 27.10.2024 0

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) pirmdien, 28.oktobrī, iepazīstinās Zaļo un zemnieku savienības valdi ar pārtikas cenu ierobežošanas plānu.

 
Foto: pixabay

Izstrādājot plānu pārtikas cenu ierobežošanai, Valainis esot iecerējis vairākus risinājumus, lai samazinātu pārtikas cenas lielveikalu plauktos.

"Lielveikalu cenu politika, attieksme pret patērētājiem un ražotājiem sasniegusi robežu, kas ir jau ļoti tuvu visatļautībai, un tas ir jābeidz. Teju ik nedēļu mūs sagaida jauni pārtikas cenu paaugstinājumi, kam nav objektīva pamatojuma," pauda politiķis, norādot, ka savulaik izskanējušie argumenti par energoresursu cenām "šobrīd neiztur nekādu kritiku".

Piedāvātie risinājumi ir saistīti ar vietējo ražotāju interešu aizstāvību un primāri nepieciešamo pārtikas preču piecenojumu, klāstīja Valainis, komentējot ieceri. Izmaiņas varētu skart likumus, kas regulē tirgotāju, ražotāju un patērētāju attiecības, bet izmaiņas nodokļos gan neesot gaidāmas.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājums sekojis pēc tam, kad saņemti priekšlikumi, tostarp no Konkurences padomes, ko pavasarī uzdeva valdība. Valainis tos vērtēja kā vājus - tie "kaut ko kosmētiski izmaina", bet nav pietiekami apjomīgi, un cenu svārstība varētu būt tikai 1% robežās.

Politiķa ieskatā, nepieciešamas "fundamentālākas izmaiņas". Vienlaikus arī Konkurences padomes piedāvātos likumdošanas priekšlikumus plānots virzīt tālāk.

"Tas, ko mēs domājam piedāvāt, būs ārpus ierastas prakses, un Latvijā nekas tāds iepriekš nav bijis diskutēts," klāstīja politiķis. Sagatavojot priekšlikumus, ņemta vērā arī citu Eiropas Savienības valstu prakse, kur "dažādos veidos" panākta cenu kāpuma ierobežošana vismaz atsevišķām pārtikas grupām.

Arī Latvijā, ieviešot piedāvāto, ietekmi sākumā varētu izjust atsevišķas preču grupas, taču politiķis atturējās tās nosaukt.

Detalizētāku informāciju par plānu un tā realizāciju ZZS sola sniegt pēc tā izskatīšanas valdes sēdē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nedēļas pirmajā dienā palaikam spīdēs saule

Pirmdien Latvijā palaikam spīdēs saule, dienas gaitā mākoņu kļūs vairāk, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Plāno piešķirt vēl trīs miljonus eiro Rīgas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem

Rīgas dome plāno piešķirt papildu aptuveni trīs miljonus eiro galvaspilsētas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem, paredz šonedēļ Satiksmes un transporta lietu komisijas atbalstītais lēmumprojekts.

Sabiedrība Jūrmalā vēlas veicināt ātrāku lēmuma pieņemšanu par koku ciršanu

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai ir nodots saistošo noteikumu projekts par kārtību, kas nosaka koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Jūrmalā, paredzot atvieglot lēmumu pieņemšanu, ziņo pilsētas pašvaldība.

Sabiedrība Kā ērti pārslēgties uz ziemas laiku, dzīvojot Latvijā (+VIDEO)

Lai taupītu enerģiju un mazinātu elektrības rēķinus, iesaka izvēlēties energoefektīvas spuldzes.

Lasiet arī

Sabiedrība Skolēnu pārtikas pakās iekļauts Polijas piens. Rīgas pašvaldība skaidro kāpēc

Rīgas skolēnu pārtikas pakās iekļauts Polijā ražots augstā temperatūrā apstrādāts piens, kuru nepiedāvā Latvijas ražotāji, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Sabiedrība Ukrainas izcelsmes olu produktā atkal konstatē salmonellas

Vienā uz robežas ņemtā Ukrainas izcelsmes olu produkta "Olu dzeltenuma pulveris Ovomix P6002" paraugā konstatētas salmonellas, apstiprina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti

Ekonomika Ekonomikas ministrija: pārtikas pietiks visiem!

Ekonomikas ministrija (EM) aicina iedzīvotājus iepirkties operatīvi un bez stresa, jo pārtikas pietiks visiem, pirmdien žurnālistiem sacīja EM valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Sabiedrība Karstums ceļ elektrības cenas

Jūnijā vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool biržas Latvijas reģionā bija 91,64 eiro par megavatstundu, kas ir par 20,8% vairāk salīdzinājumā ar maiju.