• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Asociācija: pārtikas produktu cenas stabilizējušās

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:35, 28.12.2022


Pārtikas produktu cenas, salīdzinot ar pagājušo ceturksni, samazinājušās vai stabilizējušās gandrīz visās produktu grupās, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) apkopotā informācija.


Foto: LETA

Vienlaikus turpinās neliels cenu kāpums graudu un maizes produktiem, bet strauji pieaugusi cena tomātiem un gurķiem.

Tikmēr apkopotā informācija par cenu izmaiņām gada griezumā liecina, ka piena produktu grupā piena, kefīra, krējuma un sviesta cena ir pieaugusi par 30-33%. Par 50% pieaugušas cenas sieram, par 20% pieaugusi biezpienam un tā izstrādājumiem. Tāpat par 30% pieauga olu un eļļu cenas, savukārt, majonēzei - par 45%.

Bet gaļas produktiem gada periodā cenas pieaugušas par 17-50%. Vislielākais pieaugums gada laikā novērots vistas broileriem, kuru cena kāpusi par 50%, savukārt mazākais cenas pieaugums bijis sardelēm, kuru cena gada laikā pieaugusi par 17%.

LTA apkopojusi, ka maizes un labības izstrādājumu grupā, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, vislielākais cenas pieaugums ir baltmaizei, kura tagad vidēji izmaksā 1,46 eiro, iepriekšējo 0,57 eiro vietā. Tādējādi baltmaizes cena pieaugusi par aptuveni 150%.Tikmēr rupjmaizei cena ir pieaugusi par 17%.

Auzu pārslu vidējā cena gada laikā palielinājusies par 111%, manna - par 96%, milti - 70%, griķi - par 59%, makaroni - 16%, bet rīsu cena kāpusi par 7%.

Tāpat apkopotā informācija liecina, ka, salīdzinot ar 2022.gada decembri, sāls un cukura cena pieaugusi par vidēji 60%.

Līdztekus dati rāda, ka dārzeņu cenas visvairāk kāpušas tomātiem, kas šī gada decembrī maksāja par 78% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kāpostu un burkānu cenas kāpušas par vidēji 42%, bet gurķu - par 21%.

Augļu segmentā cenas kāpušas gandrīz visiem produktiem, tostarp banāniem (49%), citroniem (15%) un kivi (4%).

Augļu un dārzeņu segmentā gada laikā cenas kritušas par 23% āboliem un par 2% kartupeļiem.

LTA informācija liecina, ka dzērienu grupā gada laikā minerālūdens cenas kāpušas par aptuveni 20%, gāzētajam dzērienam "Coca-Cola" - par 90%. Tikmēr tējai cenas kāpušas par vidēji 11-37%, bet kafijai - par 73%.

LTA dibināta 1912.gadā, un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Siguldas uzņēmēji apvienojas (+VIDEO)

Izaicinājums ir attīstības perspektīva ekonomiskajai izaugsmei.

Ekonomika Rīgas pašvaldība Vecrīgas pievilcību cer vairot ar labiekārtojumu

Rīgas pašvaldība šogad Vecrīgā plāno uzstādīt vairāk nekā 200 dažāda veida labiekārtojuma elementus un pārbūvēt vairākas Vecrīgas ielas.

Ekonomika Latvijas Banka pērn strādāja ar zaudējumiem 54 miljonu eiro apmērā

Latvijas Banka pagājušajā gadā strādāja ar zaudējumiem 54 miljonu eiro apmērā, kamēr 2022.gadu Latvijas centrālā banka noslēdza bez peļņas un zaudējumiem.

Ekonomika «Tesla» peļņa pirmajā ceturksnī sarukusi par 55%

ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" šogad pirmajā ceturksnī strādājis ar 1,1 miljarda dolāru peļņu, kas ir par 55% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, teikts otrdien publiskotajā autoražotāja paziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Ukrainas izcelsmes olu produktā atkal konstatē salmonellas

Vienā uz robežas ņemtā Ukrainas izcelsmes olu produkta "Olu dzeltenuma pulveris Ovomix P6002" paraugā konstatētas salmonellas, apstiprina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti

Ekonomika Ekonomikas ministrija: pārtikas pietiks visiem!

Ekonomikas ministrija (EM) aicina iedzīvotājus iepirkties operatīvi un bez stresa, jo pārtikas pietiks visiem, pirmdien žurnālistiem sacīja EM valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Ekonomika Nepatīkams atklājums: Latvijā ražotai pārtikai piemēro lielāku uzcenojumu

Latvijā ražotām olu, zivju un gaļas produktu precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, secināts Konkurences padomes (KP) veiktajā tirgus izpētes noslēdzošajā sadaļā.

Ekonomika Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā februārī samazinājās par 36%!

Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās.