Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2070.gadam varētu sarukt līdz 1,3 miljoniem

Sabiedrība
LETA 13:50, 24.10.2024 0

Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvalde "Eurostat" prognozē, ka Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, no 2022. līdz 2070.gadam sarūkot par trešdaļu jeb līdz 1,3 miljoniem, liecina informācija, kas atrodama Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par demogrāfiskās politikas situāciju valstī.

 
Foto: LETA

Galvenokārt demogrāfisko situāciju raksturo dzimstības samazināšanās un mūža ilguma palielināšanās. Ziņojumā secināts, ka pašlaik Latvijas demogrāfiskajai situācijai raksturīgs negatīvs iedzīvotāju dabiskais pieaugums. Tāpat novērojama vidējā mūža ilguma palielināšanās, kas veicina sabiedrības novecošanos un demogrāfiskās slodzes palielināšanos.

Iedzīvotāju dabiskais pieaugums ir negatīvs kopš 1991.gada - 2021.gadā tas sasniedza augstāko negatīvo rādītāju.

Savukārt migrācijas saldo jeb starpība starp iebraukušo (imigrējošo) un izbraukušo (emigrējošo) iedzīvotāju skaitu ir negatīva jau kopš 1989.gada. Pirms diviem gadiem gan fiksēts pozitīvs migrācijas saldo, ko galvenokārt ietekmēja iebraukušo Ukrainas iedzīvotāju skaits.

Vienlaikus kopš 1993.gada virs darbspējas vecuma iedzīvotāju īpatsvars ir lielāks par bērnu un pusaudžu īpatsvaru. Tas nozīmē, ka nākotnē būs mazāks iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā un demogrāfiskās slodzes līmenis pieaugs, secinājusi LM. Ziņojumā norādīts, ka darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazinājumu Latvijā būtiski ir ietekmējusi migrācija, kā rezultātā arī turpmāk palielināsies sociālās apdrošināšanas sistēmas noslodze vidējā un ilgtermiņā. Tāpēc sagaidāms, ka būtiski pieaugs pieprasījums pēc veselības aprūpes un ilgtermiņa aprūpes pakalpojumiem.

Līdztekus arvien straujāk samazinās vēlamā summārā dzimstības koeficienta - 2,1 līdz 2,2 - vērtība. Šis rādītājs, ministrijas ieskatā, nepieciešams "normālai paaudžu nomaiņai", un kopš 1990.gada Latvijā tas nav sasniegts. Pērn Latvijā piedzima 14 490 bērni, kas ir par 1464 bērniem jeb 9,2% mazāk nekā 2022.gadā un par 2930 jeb 16,8% mazāk nekā 2021.gadā. Dzimstība samazinās arvien straujāk un ir zemākā pēdējo simt gadu laikā, teikts ziņojumā.

Turklāt ministrijas dati liecina, ka Latvijā palielinās gan jaundzimušā mātes, gan tēva vidējais vecums. Mātes vidējais vecums pērn bija 30,4 gadi. Vidējais vecums, piedzimstot pirmajam bērnam, bija 28 gadi, savukārt piedzimstot otrajam bērnam - 31,2 gadi. Pērn visvairāk bērni dzimuši, to tēviem esot 32 gadu vecumā.

Kopumā Latvijā, salīdzinot ar citām ES valstīm, bērni dzimst mātēm jaunākā vecumā, informē ministrijā. Lai gan dzimušo bērnu skaits samazinās, pēdējos gados palielinās īpatsvars bērniem, kuri dzimst kā trešie vai ceturtie bērni ģimenē.

Tomēr negatīva tendence, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt ekonomisko situāciju, ir fertilajā jeb auglīgajā vecumā esošo sieviešu skaita sarukums. Tā rezultātā var veidoties situācija, ka ekonomiskās izaugsmes periodā kopējais jaundzimušo absolūtais skaits var nepieaugt samazinātā reproduktīvā vecuma sieviešu skaita dēļ.

Pēc "Eurostat" demogrāfisko prognožu pieņēmumiem par dzimstības, mirstības un migrācijas rādītāju attīstības tendencēm, vīriešu paredzamais mūža ilgums Latvijā 2070.gadā palielināsies līdz 82,5 gadiem, kas ir par 12 gadiem vairāk nekā 2022.gadā prognozētais ilgums. Savukārt sieviešu paredzamais mūža ilgums tādā pašā laika periodā pieaugs no 79,8 līdz 88,4 gadiem.

Sabiedrībai novecojot, nelielam nodarbināto skaitam nāksies nodrošināt pensiju izmaksas lielam pensionāru skaitam, kā arī nodrošināt veselības un ilgtermiņa aprūpes vajadzības. Tādēļ ES līmenī tiek uzsvērta nepieciešamība pēc iespējas pilnīgāk izmantot sava darbaspēka potenciālu, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar iedzīvotāju novecošanos, un vairotu konkurenci pasaules mērogā, uzsver ministrijā.

LM demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Latvijā formulējusi trīs virzienus. Rīcības virzienā plānots rast papildu finansējumu atbalsta pasākumiem bērna ienākšanai ģimenē un ģimeņu ikdienas un sadzīves līmeņa paaugstināšanai. Ziņojumā norādīts, ka jāpilnveido mājokļa un bērnu pieskatīšanas pakalpojumu pieejamība, medicīnas pakalpojumi, kā arī citi fiziski un finansiāli atbalsta instrumenti nodrošināmi līdztekus sociālajam, psiholoģiskajam un informatīvajam atbalstam. Tāpat prioritāte ir uzlabot ekonomiski aktīvo un veselīgo dzīves ilgumu.

Piemēram, daļa priekšlikumu vērsta uz ģimenes vērtību stiprināšanu sabiedrībā. Plānots organizēt vairākas sociālās kampaņas, lai veidotu pozitīvus priekšstatus par ģimenēm ar vairākiem bērniem, popularizējot pārliecību, ka "ģimene ar bērniem rada prieku". Ministrijas iecere ir "mazināt stereotipus un negatīvo fonu" par bērnu dārdzību, audzināšanas grūtībām, smagām dzemdībām, kā arī nespēju apvienot karjeru, izglītību un labklājību, veidojot lielu ģimeni. Šādas informatīvās kampaņas plānā paredzēts īstenot sadarbībā ar Bērnu aizsardzības centru, taču tam nepieciešams papildu finansējums.

Tāpat ministrija uzsver remigrācijas potenciālu demogrāfiskās situācijas uzlabošanā, atzīstot, ka nepieciešams nodrošināt informatīvu atbalstu un aktīvu sadarbību ar diasporu. Līdz šim Latvijā dominējoši bijuši ekonomiskie emigrācijas motīvi, kas norāda uz iedzīvotāju neapmierinātību ar ienākumiem, sadzīves apstākļiem, darba vidi, tādējādi būtu svarīgi valsts politiku vērst uz ārējās migrācijas mazināšanu, kā arī remigrāciju veicinošu pasākumu īstenošanu, uzsver LM.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien vietām Latvijā uzspīdēs saule, dažviet īslaicīgs lietus

Tuvākajā diennaktī vietām Latvijā debesis skaidrosies, bet piektdienas vakarā mākoņi izklīdīs jau daudzviet valstī, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ministrs: Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

Sabiedrība Taupības dēļ pārtikas pakas turpmāk saņems tikai trūcīgie un krīzē nonākušie

Taupības dēļ cilvēki ar maznodrošinātā statusu no nākamā gada vairs nesaņems pārtikas pakas, kuras būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzes situācijās nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Sabiedrība Vai Latvijā līdz pensijas vecumam ir iespējams iekrāt līdz pat miljonam (+VIDEO)

Respondenti vecuma grupās no 18 līdz 39 gadiem ik mēnesi vēlētos saņemt pensiju no 1200 līdz 2000 eiro.

Lasiet arī

Sabiedrība Demogrāfs Ilmārs Mežs atrisina zemā mūža ilguma mīklu Latvijā (+VIDEO)

1938. gadā īsāks mūžs bija Francijā, Igaunijā, Somijā, Itālijā un Spānijā.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits četros mēnešos sarucis par 10,6%

Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos reģistrēti 4215 jaundzimušie, kas ir par 10,6% jeb 502 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Sabiedrība Pirmoreiz kopš 1990.gada atbraucēju Latvijā bija vairāk nekā aizbraucēju

Latvijā šā gada sākumā dzīvoja 1,872 miljoni iedzīvotāju, kas ir par 0,6% jeb 11 100 mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Sabiedrība Jelgavā atklāta jaunā dzimtsarakstu nodaļas ēka

Gandrīz 2 miljonu eiro lielajam projektam vajadzētu palīdzēt pilsētas un novada demogrāfijai.