• Irīda,
  • Īrisa
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Augstskolās samazinās padomju locekļu skaitu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:53, 22.10.2024


Valdība apstiprinājusi grozījumus Augstskolu likumā, kuru mērķis ir optimizēt zinātnes un lietišķo zinātņu universitāšu padomju darbību, uzlabot piekļuvi augstākās izglītības datiem un veikt citus tehniskus precizējumus.



Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie un rosinātie grozījumi nodrošinās valsts augstskolu padomju efektīvāku darbību, kas ir īpaši svarīgi ilgtermiņā, ņemot vērā ierobežotos valsts budžeta līdzekļus.

No 2021.gada oktobra līdz 2023.gada beigām tika realizēts ES Struktūrfondu projekts, kas uzsāka augstskolu padomju darbības finansēšanu. Līdz ar to, sākot ar 2024.gadu, augstskolu padomes locekļu atalgojums Ministru kabineta (MK) un Valsts prezidenta izvirzītajiem padomes locekļiem tiek segts no valsts budžeta līdzekļiem. Samazinot valsts augstskolu padomes locekļu skaitu no 11 uz septiņiem, IZM radusi iespēju optimizēt padomju darbību un samazināt finanšu slogu, kas tiek uzlikts augstākās izglītības iestādēm.

Grozījumi arī paredz, ja Ministru kabineta vai Valsts prezidenta ieceltais padomes loceklis būs attaisnotā prombūtnē ilgāk par trim mēnešiem, tiks iecelts pienākumu izpildītājs, kas nodrošinās padomes darbības nepārtrauktību.

Konkrēto grozījumu rezultātā tiks uzlabota piekļuve augstākās izglītības datiem, kas būs izmantojami pētniecības nolūkiem, kā arī studējošo un absolventu aptaujām. Tas savukārt palīdzēs pilnveidot augstākās izglītības kvalitātes monitoringu un sekot līdzi politikas rezultātiem, lai ieviestu jauno institucionālo augstākās izglītības finansēšanas modeli. Pieejamība kvalitatīviem datiem uzlabos izglītības politikas veidošanu un palīdzēs valsts augstskolām labāk izprast studiju programmu ietekmi un attīstības virzienus.

Atbilstoši izmaiņām valsts augstskolām būs obligāti jāveic gada pārskata revīzijas, piesaistot zvērinātu revidentu, kas uzlabos caurspīdīgumu un atbildību augstākās izglītības iestādēs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdien Latvijā pūtīs brāzmains vējš

Naktī gaidāms lietus. Sākot no valsts rietumiem, nokrišņi mitēsies un debesis brīžiem skaidrosies.

Sabiedrība Paplašina pedagogu loku, kas skolās varēs mācīt otro svešvalodu

Otro svešvalodu skolās varēs mācīt skolotāji, kas valodas prasmes sertifikātu ieguvuši ne tikai augstskolās, bet arī citās izglītības iestādēs, paredz valdības pieņemtie Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

Sabiedrība Lucavsalā parādīsies jauna iela vairāk nekā kilometra garumā (+VIDEO)

Nekustamo īpašumu attīstītāju apetīte saduras ar vietējās sabiedrības interesēm.

Sabiedrība Mākslīgā intelekta centra izveidei plānots piesaistīt 500 miljonus eiro

Latvijas mākslīgā intelekta centra (LMIC) projekta īstenošanai valsts varētu dibināt biedrību ar noteiktu valsts iestāžu funkciju deleģējumu, un piesaistīt 500 miljonus eiro piecu gadu laikā, informē Ekonomikas ministrija.

Lasiet arī

Ekonomika Atbalsta obligātu e-rēķinu ieviešanu savstarpējos darījumos uzņēmumos

Saeimas Budžetu komisija lūgs likumprojektu iekļaut Saeimas 10.oktobra sēdes darba kārtībā, noteikt tam steidzamību un izskatīt pirmajā lasījumā.

Sabiedrība Piedāvā atcelt 15 eiro pieprasīšanu par maksāšanas paziņojumu

Ar iesniegtiem grozījumiem paredzēts atcelt prasību dzīvokļu īpašniekiem un ēku kopīpašniekiem maksāt 15 eiro par maksāšanas paziņojuma par maksu par zemes lietošanas tiesībām sagatavošanu un nosūtīšanu.

Sabiedrība Finanšu ministrija bankām: vai nu solidaritātes nodoklis, vai - kreditēšana!

Ar solidaritātes iemaksām plānots 2025.gada budžetā iegūt 96 miljonus eiro.

Sabiedrība Ātrāk ieviest grozījumus par alkohola pieejamības ierobežošanu

Pagaidām paredzēts, ka grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā stāsies spēkā 2025.gada 1.jūnijā.