• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas dome nolemj demontēt de Tolli pieminekli Esplanādē

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:18, 16.10.2024


Rīgas dome šodien atbalstīja Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu.


Foto: LETA

De Tolli pieminekli Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913.gadā. 1915.gadā Barklaja de Tolli statuju demontēja, bet postaments palika. 2002.gadā pēc uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta atjaunota statujas kopija. Uzņēmējs savulaik centās Rīgas pilsētvidē "iedabūt" arī Krievijas cara Pētera I statuju.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes neiebilst pret pieminekļa postamenta pārvietošanu. Pārvalde norāda, ka pieminekļa postaments nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis, bet tam ir kultūrvēsturiska vērtība, un tādēļ nav pieļaujama tā iznīcināšana.

Kā skaidro Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, ņemot vērā sabiedrības un pašvaldības viedokli, ka pieminekli nepieciešams pārvietot, pārvalde neiebilst pret pārvietošanu, ja tiek nodrošināta minētās pieminekļa pamatnes saglabāšana.

Statuju pēc demontāžas plānots atdot Gombergam.

Domes sēdē izskanēja kaismīgas runas, aizstāvot pieminekļa saglabāšanu. Aktīvākie runātāji bija Latvijas Krievu savienības deputāti, piemēram, Inna Djeri pieminekļa aizvākšanā saskata rusofobiju, stulbumu un vēstures pārrakstīšanu. Viņa uzsvēra, ka cīnoties ar pieminekļiem Rīgā ielas nekļūs labākas un pilsētai naudas nekļūs vairāk.

Savukārt Natālija Ābola (GKR) paziņoja, ka ne Krievijas dzejnieks Aleksandrs Puškins, ne Barklajs de Tolli nepieder Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. De Tolli vārds piederot arī Latvijas vēsturei.

Dāvis Stalts ("Kods Rīgai") atsaucās uz Valsts drošības dienestu, kas savā ziņojumā esot norādījis uz Krievijas politiku savas ietekmes vairošanai izmantot memoriālus un pieminekļus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Sabiedrība Viens no deputātiem sodīts par agresīvu braukšanu

Daži tautas kalpi pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, neveic transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, pārkāpj sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtību.

Sabiedrība Plāno atļaut elektroskrejriteņu un velosipēdu piespiedu pārvietošanu

Grozījumi arī noteiks trīs gadījumus, kad mikromobilitātes rīki, tajā skaitā velosipēdi, tiks atzīti par ilgstoši atstātiem uz ceļā.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbalsta Puškinam veltītu piemiņas objektu demontāžu Rīgā

Puškina piemiņas zīmes demontāžu rosināja biedrība "Publiskās atmiņas centrs".

Kriminālziņas Rīgā apķēpāts Barklaja de Tolli piemineklis (papildināts)

(Pievienota 7.rindkopa.) Rīgas pieminekļu aģentūra ir saņēmusi informāciju par pieminekļa apķēpāšanu un tagad tas tiks sakopts.

Sabiedrība Vērtēs Puškina pieminekļa demontāžu Rīgā

"Nav izprotams, kāpēc vienu Puškina pieminekli Rīgā nojauca, bet otru pilsēta nenojauc", uzsver Publiskās atmiņas centra padomes loceklis Didzis Šēnbergs.

Sabiedrība Izsludināts konkurss Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izbūvei

Izsludināts konkurss Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas jeb Atceres dārza izbūvei, informē Rīgas pašvaldība.