• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: pensiju 2. līmeņa plāni uzrāda lielisku izaugsmi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:29, 09.10.2024


Ienesīgums pat vairāk nekā +17%!



"Šī gada pirmie deviņi mēneši finanšu tirgos nesuši pozitīvas vēsmas, ko redzam atspoguļojamies arī Latvijas pensiju plānu rezultātos, atsevišķiem plāniem uzrādot pat vairāk nekā 17% augstu ienesīgumu. Labākos rezultātus kopš gada sākuma uzrādījuši plāni, kas lielāko daļu uzkrājuma iegulda akcijās. Labos rādītājus veicinājušas norises finanšu tirgos - galvenie pozitīvie faktori šogad ir bijuši Eiropas Centrālās bankas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Japānas centrālo banku lēmumi samazināt procentu likmes, ASV ekonomikas noturība un straujā tehnoloģiju nozares uzņēmumu attīstība.

Turklāt jāuzsver, ka 100% akciju plāni uzrāda labu ienesīgumu arī vidējā termiņā un ilgtermiņā, piemēram, septembra beigās piecu gadu ienesīgums šiem plāniem bija no 6% līdz 10,5% gadā. Uzreiz gan jāatgādina, ka 100% akciju plāni ir piemēroti gados jaunākiem krājējiem (līdz 50 gadu vecumam), jo šie plāni ir ne vien ar augstu ienesīguma potenciālu ilgtermiņā, bet arī ar augstu riska līmeni. Augsta riska plānu mērķis ir maksimāli palielināt ieguldīto kapitālu ilgtermiņā - proti, laikā, kamēr uzkrājuma veidotājs var uzņemties īstermiņa svārstību risku, jo, tā kā priekšā vēl ilgs krāšanas periods, daudz lielāka nozīme ir spējai visefektīvāk izmantot ekonomikas ilgtermiņa izaugsmes potenciālu caur ieguldījumiem akciju tirgū", - komentē Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs.

Latvijas pensiju 2. līmeņa aktīvu kopapjoms septembra nogalē pārsniedza 8,2 miljardus eiro. 1,7 miljardi eiro no minētās summas ir tīrā peļņa, ko pensiju krājējiem kopš 2003.gada ir nodrošinājuši privātie pensiju pārvaldnieki.

Īstermiņa rezultāti svarīgāki ir tiem, kuriem pensija jau pavisam tuvu, tādēļ, tuvojoties pensionēšanās laikam, svarīgi uzkrājumu veidot plānā, kas akcijās neiegulda, tādējādi samazinot risku. Zemāks risks paredz arī zemāku ienesīgumu, taču, ņemot vērā pozitīvos notikumus finanšu tirgos, arī konservatīvie un sabalansētie plāni, kurus raksturo zems riska līmenis, un, kas ir piemēroti ieguldījumu veikšanai pirmspensijas vecumā, ir bijuši gana ienesīgi. Gada ienesīgums tajos svārstījās no 8% līdz pat 12% (26.septembrī).

Ņemot vērā rezultātus finanšu tirgos, šis ir labs laiks, kad pensionēties, konservatīvie plāni uzrāda vienu no Latvijas pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānu pastāvēšanas vēsturē labākajiem ienesīgumiem. Pamatā konservatīvo plānu labajiem rezultātiem ir procentu likmju samazinājums naudas tirgū un ienesīguma likmju samazinājums obligāciju tirgū, ko esam pieredzējuši šogad. Zemākas likmes nozīmē augstākas obligāciju cenas un arī augstāku konservatīvo pensiju plānu ienesīgumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aptauja: vairums iedzīvotāju darbā un dzīvē jūtas pozitīvi

Vairums iedzīvotāju darbā un dzīvē kopumā emocionālās labsajūtas ziņā jūtas pozitīvi, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" veiktā aptauja.

Sabiedrība Saeima: Drīzumā varēs ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes

Latvijas interneta lietotāji visbiežāk Eiropas Savienībā izmantoja nelegālu saturu - 13,9 reizes mēnesī (Igaunijā - 12,5, bet Lietuvā - 11,5; vidēji Eiropas Savienībā - 5,9 reizes mēnesī).

Sabiedrība Interese par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimas ēkā maza

Konkursā par ēdināšanas nodrošināšanu Saeimā pieteicies tikai viens pretendents, bet pašapkalpošanās kiosku uzstādīšana parlamentā interesē četrus uzņēmējus.

Sabiedrība Pērn vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro

2023.gadā maksimālā vienam pacientam kompensējamām zālēm izlietotā summa bija 654 144 eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) publiskotais pārskats par gada laikā veselības aprūpei izlietoto finansējumu.

Lasiet arī

Ekonomika Rosina pensionāra neapliekamo minimumu noteikt 1000 eiro apmērā

Lai līdzsvarotu strādājošu un nestrādājošu visu veidu pensiju saņēmēju nodokļu piemērošanu ar pārējiem strādājošajiem, Finanšu ministrija (FM) rosina no 2025.gada noteikt pensionāra neapliekamo minimumu 1000 eiro apmērā.

Sabiedrība Latvijā palielinās vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo darba stāžu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas nosaka, ka Latvijā nedzīvojošajiem, bet pensiju saņemt tiesīgajiem pilsoņiem apdrošināšanas stāža periodam Latvijā būs jābūt vismaz 20 gadiem, sākot ar 1996.gadu.

Sabiedrība Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.