Viedtālruņi Latvijas jauniešiem atņem vidēji 5 stundas dienā (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 12:25, 30.09.2024 0

Vairums vecāku un skolotāju atbalsta ideju ierobežot mobilo ierīču lietošanu starpbrīžos skolā.

 

Latvijas dati liecina, ka vairāk nekā puse jeb 52% jauniešu vecumā no 12 līdz 18 gadiem viedtālruņus lieto vairāk nekā piecas stundas dienā. Lai arī 74% no jauniešiem atzīst, ka viņiem skolā ir noteikumi, kas ierobežo telefonu lietošanu, tomēr vairāk nekā puse jauniešu tos pārkāpj.

Aptaujas dati rāda, ka skolas laikā visbiežāk mobilie telefoni tiek lietoti starpbrīžos (95%) un no rīta pirms stundu sākuma (59%). 35% jauniešu arī atzīst, ka mēdz to darīt mācību stundu laikā. Lietojot telefonus skolās, jaunieši visbiežāk tajos patērē video saturu TikTok un YouTube platformās (63%), sarakstās ar draugiem (56%), "skrollē" sociālos tīklus (43%) un spēlē spēles (39%).

Kā aptaujā atzīst 55% skolotāju, tad telefonu lietošana starpbrīžos pēc tad rada arī konfliktus klasē, jo skolēni vēlas turpināt lietot telefonu, sākoties mācību stundai. Tas savukārt rada to, ka bērniem ir grūtības koncentrēties mācību vielai.

"Ir zināms, ka tehnoloģijas un digitālie mācību līdzekļi ir lieliski izmantojami mācību procesa efektivitātes palielināšanai. Taču nevadīta tehnoloģiju izmantošana bez noteikumiem mācībām skolā pavisam noteikti par labu nenāk. Tāpat starpbrīžus skolēniem būtu jāizmanto, lai atpūstos, fiziski izkustoties, vai domāšanu aktivizētu citādi nekā mācību stundu laikā. Tas palīdzētu ar jaunu sparu mācīties nākamajā stundā. Tāpēc skolām būtu jādomā par to, ko skolēni starpbrīžu laikā varētu darīt, lai atpūta starp mācību stundām būtu patiešām kvalitatīva," - saka Latvijas Universitātes profesore un vadošā pētniece Zanda Rubene.

Kā ziņots iepriekš, vairums skolēnu vecāku (84%) un skolotāju (95%) atbalsta ideju ierobežot mobilo telefonu lietošanu starpbrīžos skolā. Kā aptaujā atzīst skolotāji, nekontrolēta telefonu lietošana starpbrīžos rada plašu problēmu loku, tostarp to, ka skolēni nekomunicē savā starpā, neredz viens otru un kļūst vienaldzīgi, jauniešiem ir grūtības koncentrēties mācību vielai, viņi nemeklē citas nodarbes ārpus sēdēšanas telefonā un nav ieinteresēti apgūt mācību vielu stundu laikā, kā arī klasē rodas konflikti, jo skolēni vēlas turpināt lietot telefonus arī sākoties mācību stundai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Finanšu ministrija bankām: vai nu solidaritātes nodoklis, vai - kreditēšana!

Ar solidaritātes iemaksām plānots 2025.gada budžetā iegūt 96 miljonus eiro.

Sabiedrība Rīgā darbu sāks jaunas maksas autostāvvietas

No rītdienas, 1.oktobra, vairāku ielu malās Rīgā tiks atvērtas jaunas maksas autostāvvietas.

Sabiedrība 13 panākumu noslēpumi, globālajos tīklos tetovešanas salonos VEAN TATTOO

13 gadu laikā VEAN TATTOO no neliela uzņēmuma ir izaudzis par starptautisku līderi tetovējumu nozarē. Mūsdienās tā nav tikai vieta, kur cilvēki tetovējas – tā ir vesela pašizpausmes un mākslas pasaule. Kā jūs sasniedzāt šādus panākumus? Kādi ir šī uzņēmuma noslēpumi? Par godu tās trīspadsmitajai gadadienai uzņēmums dalās ar 13 noslēpumiem, kas noveda pie panākumiem un palīdzēja saglabāt līderpozīcijas.

Sabiedrība Veselības nozares digitalizācijai rosina novirzīt 25 miljonus eiro

Veselības datu digitalizācijas sistēmas uzlabošanai plānots novirzīt 25 miljonu eiro, liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais noteikumu projekts.

Lasiet arī

Interesanti fakti Bojāta telefona vai datora remonts izmaksā vidēji 450 eiro

Domājot par apdrošināšanas līgumu slēgšanu, liela daļa cilvēku primāri fokusējas uz dārgākajiem īpašumiem kā mājoklis, transporta līdzekļiem vai paša dzīvība, mazāk vērtīgās mantas atstājot novārtā. Taču tieši tā dēvētie kustamie īpašumi ir viena no visbiežāk sabojātajām un gana lielus izdevumus prasošajām mantām, turklāt tie ļoti bieži cieš šķietami nekaitīgās, sadzīviskās situācijās.

Sabiedrība Lūdz valdībai noteikt prasības mobilo sakaru nepārtrauktības nodrošināšanai

Saeimas Nacionālās drošības komisija lūdz valdību noteikt prasības mobilo sakaru nepārtrauktības nodrošināšanai, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Interesanti fakti Kā pasargāt savu mobilo tālruni no briesmām? (+VIDEO)

Ierīces var būt bīstamas pašiem to īpašniekiem.

Kriminālziņas Pirmajā pusgadā ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni

Šogad sešos mēnešos Latvijas ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni, 754 SIM kartes un 96 mobilo telefonu sastāvdaļas, aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.