• Elma,
  • Elna,
  • Menarda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Liepājas jaunieši forumā atklāja, ka viņiem ir pieejama marihuāna (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:14, 29.09.2024


Ne visiem ir finansiālas iespējas pat atbraukt līdz centram.


Radošas personības var realizēt savu potenciālu Liepājā.

Turpinot izzināt jauniešu viedokli par dzīvi Liepājā, “Tipogrāfijas radošā kvartāla” iekšpagalmā norisa pašvaldības rosināts forums. Aicinājumam atsaucās aptuveni 70 jauniešu, kā arī piedalījās 35 dažādu jomu speciālisti. Jauniešiem Liepājā pārāk viegli pieejama marihuāna, bet trūkst brīvā laika pavadīšanas iespēju.

Diskusiju fokusā bija jauniešiem aktuālas tēmas, piemēram, par brīvā laika iespējām, psihologa nepieciešamību, uzņēmējdarbību. Pausto pašvaldība sola apkopot un ņemt vērā, domājot par nākotnes Liepāju, lai tā šķistu pievilcīga tieši jauniešiem.

Pašvaldības pārstāve Agija Meniķe skaidro, ka forumā risinātās problēmas izkristalizējušās no kopīgām un individuālām sarunām ar jaunatnes jomā strādājošajiem speciālistiem: gan pašvaldības un valsts iestādēs, gan uzņēmējdarbības vidē, gan nevalstiskajā sektorā. Viena no jauniešu biežāk nosauktajām problēmām ir saistīta ar brīvā laika pavadīšanas iespējām. Vairums norāda, ka to ir par maz, tomēr bieži vien, turpinot sarunu, jaunietim ir grūti definēt, kas tad ir tās brīvā laika iespējas, kā viņam trūkst. Tāpat nereti atklājas, ka jaunietim nav informācijas, kādas brīvā laika pavadīšanas iespējas pilsētā ir. Līdz ar to vajadzētu uzlabot jauniešu informētību par to, kas pilsētā pieejamas un notiek.

Turklāt, kā šo informāciju nodot ne tikai aktīvajiem jauniešiem, kuri paši meklē un atrod iesaistes iespējas, bet arī tiem, kuri ir mazāk aktīvi vai pat ir neaktīvi un neiesaistās aktivitātēs.

Tam, ka jauniešiem ir nepieciešams vēl vairāk iespēju, kur pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku, it īpaši mikrorajonos, piekrīt Sociālā dienesta pārstāve Baiba Juhno.

Tam uzmanība būtu jāpievērš gan pašvaldībai, gan izglītības iestādēm. Ir jāmeklē varianti, kur jauniešiem līdz 18 gadu vecumam bāzēties, piemēram, Karostā vai Dienvidrietumu rajonā veidot Jauniešu mājas filiālītes. “Jo ne visiem jauniešiem ir finansiālas iespējas atbraukt līdz centram. Un, ja iespēju nav, viņi vairāk staigās pa ielām.” No foruma dalībniekiem izskan rosinājums atjaunot sporta laukumus, kuri ir kritiskā stāvoklī, par piemēru minot Dzintara vidusskolu un Rietumkrasta vidusskolu. Priecātos, ja tur un arī citos āra sporta laukumos būtu inventārs, ko paņemt un lietot.

Savukārt ziemā – būtu pieejamas skolu sporta zāles, kamēr āra laukumus klāj sniegs, vai sporta zāles ar bezmaksas trenera konsultāciju par to, kā, piemēram, pareizi cilājami svari.

Divdesmit gadus vecais Kaspars Šmitēns, kurš Liepājas Valsts tehnikumā apgūst viesmīlības pakalpojuma speciālista profesiju, ir ļoti aktīvs jaunietis. Viņš piedalās dažādos pasākumos, tostarp aizvadītajā jauniešu iespēju forumā.

Vietnē Liepajniekiem.lv Kaspars vērtē, ka tajā apspriestas tiešām būtiskas jauniešu problēmas. Jautāts, kā pats jūtas Liepājā un kā viņam šeit pietrūkst, puisis saka: “Teikšu godīgi – pēc skolas pietrūkst darbiņa, kur varētu piepelnīties, jo naudas trūkums ir problēma. Jaunietis, kuram nav ģimenes un kurš dzīvo viens pats, visu iztērē tikai rēķiniem un mājokļa īrei.”


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šonakt gaidāma pirmā rudens salna

Šonakt daudzviet Latvijā gaidāma pirmā rudens salna gan gaisā, gan zāles virskārtā, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība ĀM radusi 1,1 milj. eiro ietaupījumu uz publiskās diplomātijas aktivitāšu rēķina

Ārlietu ministrija (ĀM) ir samazinājusi izdevumus 2025.gadam 1,1 miljona eiro apmērā, no tā 600 000 eiro uz publiskās diplomātijas aktivitāšu rēķina.

Sabiedrība «Viens cilvēks neko atrisināt nevarēs»: eksperte par JKP

Jaunievēlētajai Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājai Dagmārai Beitnere-Le Gallai piemīt līdera potenciāls un harizma, taču JKP jādomā arī par skaidru ideoloģisko pozīciju, vērtē Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Sabiedrība CSDD atgādina: šoziem satiksmē varēs izmantot tikai ziemas riepas

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu.

Lasiet arī

Sports Kāpēc Grīziņkalnā nepieļauj sporta aktivitātes (+VIDEO)

"Jāņem vērā, lai bērniem un jauniešiem Rīgā būtu iespējas sportot un atpūsties, nevis klaiņot bezdarbībā pa ielām".

Sabiedrība Šodien tiek atvērta jauna vasaras darba iespēja jauniešiem (+VIDEO)

Dalībai laipni aicināts pieteikties ikviens interesents neatkarīgi no vecuma un pieredzes līmeņa.

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Sabiedrība Delna: daļai jauniešu netic savām spējām ietekmēt lēmumus skolā

Daļai jauniešu nav ticības spējai ietekmēt lēmumus skolā un vēl jo vairāk pašvaldībā, liecina biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" ("Delna") veiktā aptauja par jauniešu pilsonisko līdzdalību.