• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunieši pēc brīvprātīgas dienēšanas varētu studēt arī nepilna laika studijās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:10, 17.09.2024


Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā finansēt no valsts budžeta līdzekļiem arī nepilna laika studijas jauniešiem pēc brīvprātīgas dienēšanas Valsts aizsardzības dienestā (VAD), liecina noteikumu projekts, kas pieejams Tiesību aktu portālā.


Foto: LETA

Saņemto finansējumu budžeta studiju vietu nodrošināšanai augstskolas pēc nepieciešamības varēs pārdalīt studiju finansēšanai nepilna laika studiju programmās.

Lai varētu studēt par valsts budžeta līdzekļiem, jaunietim vajadzēs atbilst augstskolas uzņemšanas nosacījumiem.

IZM rosinātie grozījumi sekojuši pēc tam, kad šovasar konstatēti sarežģījumi, uzņemot augstskolās un koledžās VAD beigušos jauniešus.

Kā vēstīts, plašu rezonansi sociālajos medijos raisīja kādas mātes ieraksts, kuras dēlam iecerētās studijas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) atteiktas, lai gan pirms tam augstskola esot telefoniski apstiprinājusi, ka dēls kritērijiem atbildis.

Māte TV3 apgalvoja, ka kādam no reflektantiem it kā ir bijušas augstākas atzīmes par viņas dēla atzīmēm, tādēļ viņas dēls nav uzņemts budžeta studiju programmā, tomēr viņa nesaprot, kāpēc puisis vispār tika iekļauts atzīmju konkursā, ja tas pēc likuma nebija paredzēts.

RSU skaidroja, ka visiem studētgribētājiem ir jāizpilda attiecīgās studiju programmas uzņemšanas prasības, tostarp jābūt sekmīgiem un centralizēto eksāmenu līmenim jāatbilst universitātes noteiktajam. Pamatā gan jaunietis neesot uzņemts, jo vēlējies studēt neklātienē, bet šajās studijās neesot budžeta vietu, uzņemšana kurās paredzēta VAD beigušajiem jauniešiem.

Pēc tam universitāte tomēr piedāvājusi studiju vietu VAD beigušajam jaunietim. Kā pauda RSU, akadēmiskā taisnīguma princips nepieļauj uzņemšanu studijās, ja reflektants neatbilst uzņemšanas noteikumu prasībām. Vienlaikus "netipiskās situācijās" ir pieļaujama noteiktu prasību "saprātīga aizstāšana" ar līdzvērtīgas nozīmes noteikumiem.

Augstskolas vai koledžas patstāvīgi var noteikt pa valsts budžeta līdzekļiem finansētu studiju vietu sadalījumu studiju programmās, ievērojot līgumu, kas noslēgts starp IZM un augstskolām un koledžām.

No valsts budžeta līdzekļiem šobrīd tiek finansētas pilna laika studijas, kā arī nepilna laika studijas tematiskās grupas "Izglītība" studiju programmās un Iekšējās drošības akadēmijā, ko īsteno RSU un Latvijas Universitāte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Lasiet arī

Sabiedrība Bijušais NBS komandieris neatbalsta obligāto dienestu sievietēm

Sieviešu obligāta iesaukšana valsts aizsardzības dienestā (VAD) nav atbalstāma, pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

Sabiedrība Plāno dronu lietošanā masveidā apmācīt valsts aizsardzības dienesta karavīrus

Nākotnē ir plānots masveidā mācīt valsts aizsardzības dienesta karavīriem lietot dronus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku mācību centra komandieris, majors Modris Kairišs.

Sabiedrība NBS komandieris rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā dienestā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā (VAD), ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Kalniņš.

Sabiedrība Latvijā nogādāti Kanādas sabiedroto helikopteri Griffon

Turpinot NATO daudznacionālās brigādes štāba attīstību, Kanādas sabiedrotie Latvijā nogādājuši helikopterus CH-146 "Griffon", informē Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS).