• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:28, 16.09.2024


Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.


Foto: pixabay

Šorīt sabiedrības līdzdalības platformas ManaBalss.lv un pensiju pārvaldes uzņēmuma IPAS Indexo pārstāvji Saeimā iesniedza izskatīšanai vairāk nekā 17 tūkstošu cilvēku atbalstīto iniciatīvu, kas rosina nodokļu reformas ietvaros pasargāt pensiju 2. līmeņa uzkrājumus, nenovirzot 17% no strādājošo individuālajām ikmēneša iemaksām citu valsts izdevumu segšanai.

"Latvijas demogrāfiskās tendences liecina, ka pēc 35-40 gadiem, kad došos pensijā, uz vienu pensionāru būs viens strādājošais. Politiķi cenšas mums iestāstīt, ka viens strādājošais spēs uzturēt savu ģimeni, maksāt nodokļus drošības, veselības aprūpes, vispārējās infrastruktūras uzturēšanai un vēl nodrošinās greznas vecumdienas vienam pensionāram. Tas nav iespējams. Mums katram ir nepieciešami lielāki nevis mazāki pensiju 2. un arī 3. līmeņa uzkrājumi," norāda iniciatīvas autors, INDEXO valdes loceklis Artūrs Roze.

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē - tikai nedaudz vairāk kā diennakts laikā. Salīdzinājumam, cita INDEXO iniciatīva, kas guva sabiedrības atbalstu un vēlāk kļuva par likumu, proti, pensiju 2. līmeņa mantojamība, nepieciešamo balsu slieksni savāca 79 dienu laikā.

Kolektīvajā iesniegumā iniciatīvas autors atzīmē arī, ka valdībai ir jāmeklē alternatīvi finansējuma avoti, lai risinātu valsts budžeta izaicinājumus. Tāpat ir nepieciešams veidot ilgtermiņa plānu, kurā pensiju uzkrājumi netiktu pakļauti šāda veida izmaiņām. Pie šā brīža demogrāfijas prognozēm būtu loģiski skatīties, kā palielināt pensiju 2. līmeņa iemaksas un kā popularizēt 3. pensiju līmeņa uzkrājumus, lai palielinātu sabiedrības pārliecību, ka arī Latvijā dzīvojot un strādājot var nodrošināt pārtikušus pensijas gadus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Deputāts vēlas, lai ierēdņu atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā

Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu.

Sabiedrība Rosina liegt Latvijā atrasties auto ar Baltkrievijas numuriem

Deputāti uzskata, ka uz Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem jāattiecina tādi pat nosacījumi kā uz Krievijas transportlīdzekļiem.

Sabiedrība Bez pielaides nav arī amata. Prezidents iesniegs kārtējo iniciatīvu

Edgars Rinkēvičs rosinās noteikt kā obligātu valsts noslēpuma pielaides prasību pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem