• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā teju 60% pacientu nezina, kas ir informētā piekrišana

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:38, 01.09.2024


Latvijā 58,5% pacientu nezina, kas medicīnas aprūpē ir informētā piekrišana, liecina "Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks" 2023.gadā veiktās aptaujas dati.


Foto: LETA

Lai saprastu, cik informēti ir pacienti par savām tiesībām no diagnozes noteikšanas līdz ārstēšanās pabeigšanas periodam, biedrība "Dzīvības koks" 2023.gadā veica aptauju, kurā uz jautājumiem atbildēja 268 respondenti. Visi, kas piedalījās aptaujā atzīmēja, ka ir saskārušies ar kādu hronisku slimību, tajā skaitā onkoloģisku.

Aptaujā 104 respondenti jeb 38,8% pauduši uzskatu, ka diagnozes noteikšanas laiks bijis ātrs un savlaicīgs, kamēr pārējie atzinuši, ka saskārušies ar dažādiem sarežģījumiem.

Tāpat 16% aptaujāto norādījuši uz komunikācijas problēmām, atzīmējot, ka bijuši pārāk satraukti un nav varējuši saprast, ko ārsts saka. Savukārt 41 respondents jeb 15% aptaujāto atzinuši, ka ārsts nav ņēmis vērā tuvinieka vēlmi būt kopā ar pacientu diagnozes skaidrošanas brīdī. Sākot ārstēšanu, pietiekamu un saprotamu informāciju saņēmusi puse respondentu, kamēr pārējie uzskata, ka ārsti nav pietiekoši izskaidrojuši, kas un kā tiks darīts.

Jautāti, kas ir informētā piekrišana, ar "Nezinu" atbildējuši 157 respondenti jeb 58,5%, kamēr pārējie aptaujātie izteikuši minējumus par to, kas tas varētu būt.

Tāpat gandrīz visi respondenti, kuri uzskatīja ka saskārušies ar pacientu tiesību pārkāpumiem, atzīmējuši, ka "neko nav darījuši, jo neko jau nevar panākt tik un tā".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Veselība Rīgas 2. slimnīcu saglabās kā traumatoloģijas klīniku?

Pārmaiņas varētu tikt realizētas 10 - 15 gadu laikā.

Sabiedrība Abu Meri: divu grozu veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis

Tā saucamais "divu grozu" veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis, un tam nav politiskā atbalsta, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot lēmumu minēto modeli atlikt vēl uz pusotru gadu.

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.