• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Arodbiedrība: jālikvidē padomes un jāmazina valdes locekļu skaits

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:00, 29.08.2024


LBAS ieskatā tas ir veids, kā samazināt valsts izdevumu daļu un ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, un novirzīt tos budžeta prioritātēm, piemēram, izglītības, veselības, iekšlietu un dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanā iesaistīto darbinieku atalgojumam.



Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) valdes sēdē, skatot jautājumu par valsts nodokļu politiku un valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam, priekšsēdētājs Egils Baldzēns atzina, ka reformas ir vajadzīgas, taču finansējuma samazinājums nevar notikt uz darbinieku rēķina. Ņemot vērā, ka valsts budžeta ieņēmumi no nodokļiem nesasniedz plānoto, LBAS valde nolēma aicināt likumdevējus veikt izmaiņas normatīvajos aktos, izvērtējot un likvidējot valstij piederošo kapitālsabiedrību (t.sk. to meitas kapitālsabiedrību) un augstākās izglītības iestāžu padomes, kā arī samazinot valdes locekļu skaitu.

Nav pareizi, ka apgrozījums ir vienīgais kritērijs valstij piederošo kapitālsabiedrību padomju esamībai. Nav saprotams, kādēļ uz valstij piederošām kapitālsabiedrībām tiek attiecināti atšķirīgi nosacījumi, salīdzinot ar kapitālsabiedrībām ar privāto kapitālu.

Piemēram, koncernu gadījumos mātes uzņēmumu padomes, ja tādas pastāv, var lemt arī par meitas kapitālsabiedrību stratēģisko attīstību un uzraudzību, kas ir padomju pamatfunkcija. Bez tam šo funkciju var īstenot arī akcionārs vai dalībnieks. Turklāt ir kritiski jāizvērtē, vai valstij piederošo kapitālsabiedrību padomju locekļiem, ja tādi vispār vajadzīgi, kuru darbs nav regulārs, tiek maksāta ikmēneša atlīdzība (piemēram, var maksāt arī par apmeklētām padomes sēdēm, bez tam akcionāram vai dalībniekam jāvērtē, vai padomes sēdes bijušas ar reālu atdevi). Valdei ir jāpilda akcionāra vai dalībnieka uzstādījumi un jāizstrādā kapitālsabiedrības redzējums attīstībai, ko apstiprina akcionārs vai dalībnieks. Tāpat nav pieļaujams, ka vieni un tie paši cilvēki vienlaicīgi ieņem dažādu kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu amatus, it īpaši konkurējošās kapitālsabiedrībās.

Līdztekus būtu jāpārskata valstij piederošo kapitālsabiedrību dividenžu politika. Proti, valsts kapitālsabiedrībām nav jāziedo nekam, bet jāmaksā dividendes valstij, un valsts tās pārdala par labu nepieciešamībai un prioritātēm. Normatīvajos aktos var ierakstīt jomas, kur kapitāldividendes tiek novirzītas, jo šobrīd to sadale ir necaurspīdīga.

LBAS ieskatā tas ir veids, kā samazināt valsts izdevumu daļu un ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, un novirzīt tos budžeta prioritātēm, piemēram, izglītības, veselības, iekšlietu un dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanā iesaistīto darbinieku atalgojumam.

LBAS valdes sēdē ļoti kritiski tika vērtēta, arodbiedrībām pilnīgi nepieņemama prakse, ka minimālās algas saņēmējiem samazina darba slodzi apstākļos, kad darba devējs nespēj nodrošināt minimālo algu, bet nesamazina darba apjomu. Rezultātā darbinieki spiesti veikt tāda paša vai pat lielāka apjoma darbu, bet saņem mazāk. Šāda tendence ir novērojama virknē pašvaldību, kā arī valsts un privātajā sektorā, un attiecas ne tikai uz minimālās algas saņēmējiem. Lai ietaupītu budžeta līdzekļus, LBAS aicina darba devējus izvērtēt izdevumus par precēm un pakalpojumiem, neizdarot spiedienu uz minimālo un zemo algu saņēmējiem, kuriem nav citu iespēju, un nākas piekrist darba stundu samazinājumam pie nemainīga darba apjoma un tam neatbilstošas darba samaksas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā oficiāli noslēdzas peldsezona

Līdz ar peldsezonas noslēgumu tiek pārtrauktas Veselības inspekcijas veiktās peldvietu ūdens paraugu laboratoriskās pārbaudes.

Sabiedrība Šodien aprit gads Siliņas vadītajai valdībai. Kas ir izdarīts?

Šodien aprit gads, kopš strādā ''Jaunās vienotības'' (JV) politiķes Evikas Siliņas vadītā valdība, kas ir 42. Ministru kabineta sastāvs Latvijā un 22. kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Sabiedrība Svētdien debesis Latvijā skaidrosies un kļūs siltāks

Svētdien debesis Latvijā skaidrosies un kļūs siltāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Bēgļu atbalsta organizācija aicina Baltijas valstis pārtraukt migrantu atgrūšanu

Baltijas valstīm un Polijai vajadzētu pārtraukt "migrantu atgrūšanu" un samazināt šo cilvēku uzturēšanos mežos, šāda pozīcija pausta bēgļu atbalsta organizācijas "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārskatā "Bīstamais ceļš: migrantu nāve pie Eiropas Savienības-Baltkrievijas robežas".

Lasiet arī

Sabiedrība «Nepārprotama divvalodības veicināšana»

Valsts valodas centra reakcija uz SEPLP ieceri noturēt sabiedriskajā televīzijā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Par huligānismu pie Okupācijas muzeja jāsoda īpaši bargi

Aicina ātri atrast vainīgo un saukt pie atbildības, vēršoties pret pārkāpēju ar visu likuma bardzību.

Sabiedrība Krievija turpina rupji pārkāpt Ukrainas suverenitāti

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministru kopīgs paziņojums par gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām.

Sabiedrība Latvijas pasts sola attīstību, nevis nodaļu slēgšanu

VAS Latvijas Pasts šogad koncentrēsies uz augstvērtīgu pasta un finanšu pakalpojumu nodrošināšanu, lai saskaņā ar uzņēmuma attīstības plāniem palielinātu savu konkurētspēju. Nacionālā pasta operatora vīzija - būt par pirmo izvēli ikkatra iedzīvotāja sūtījumiem.