• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ministrs: Latvijā patvertņu izveidošana izmaksātu ap 100 miljonus eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:43, 27.08.2024


Pirmajā Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas tematiskās komitejas sēdē pieņemti konceptuāli lēmumi par straujāku virzīšanos valsts patvertņu jautājuma sakārtošanā, pēc sēdes žurnālistiem atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).


Foto: LETA

Pavasarī Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojumā bija minēts, ka Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro.

Kozlovskis skaidroja, ka šie 98,6 miljoni eiro bija provizoriskie aprēķini par esošo apsekoto aptuveni 5000 ēku pielāgošanu. Tās būtu trešās kategorijas patvertnes, kuru pielāgošana būtu tiesības, nevis pienākums. IeM īstenoja vairākas sanāksmes un reālā situācija patlaban liecina, ka finansējumu pielāgošanai varētu ņemt tikai no Eiropas Savienības (ES) fondiem un šāds finansējums varētu būt pieejams ne ātrāk kā 2025.gadā.

"Patlaban finansējums no budžeta patvertņu pielāgošanai nav. Jautājums vēl paliek par iespēju pašvaldībām, iespējams, aizņemties šādu mērķu īstenošanai," piebilda ministrs.

Saskaņā ar Ministru kabineta uzdevumu IeM bija uzdots sagatavot grozījumus Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā, kas ietver normatīvo regulējumu par patvertnēm, savukārt Ekonomikas ministrijai (EM) ir jāsagatavo un ekonomikas ministram jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā patvertņu būvnormatīva projekts. Kozlovskis informēja, ka grozījumus Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā plānots iesniegt tuvākajā laikā, savukārt EM uzdots būvnormatīva projektu sagatavot līdz decembrim.

Patlaban nav zināms, kāds būs sadārdzinājums, būvējot jaunas patvertnes, jo vienkārši vēl nav sagatavots minētais būvnormatīvs, skaidroja Kozlovskis. "To nezina neviens, daži saka, ka 50% sadārdzinājums ēkai, citi atkal 30%. To varēs pateikt, kad būs konkrēts normatīvs," piebilda ministrs.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nesen paziņoja, ka VUGD amatpersonas turpina valsts un pašvaldību ēku pagrabu un pagrabstāvu apsekošanu, lai novērtētu to atbilstību patvertņu vajadzībām. Līdz augusta vidum, pārbaudot 1911 objektu, secināts, ka pilnībā patvertnes vajadzībām atbilst 259 jeb 13,5% objekti un daļēji atbilst 818 jeb 42,8%. Šajos objektos var ietilpt 373 000 cilvēku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija apelācijā Avena lietā nav sniegusi jaunus juridiskus argumentus

Lietā par miljardierim Pjotram Avenam noteiktajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām Latvija apelācijas sūdzībā Eiropas Savienības Tiesā (EST) nav ietvērusi nekādu jaunu informāciju vai jaunus argumentus, aģentūrai LETA apgalvoja Avena advokāts Ārons Bass.

Sabiedrība Piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss

Piektdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Darba devējiem piedāvā dotācijas jaunu darbinieku praktiskai apmācībai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus pieteikties darbinieku praktiskai apmācībai darba vidē, sagatavojot tos uzņēmuma specifikai un vajadzībām, kā arī nodrošinot bezdarbnieka statusu NVA reģistrēto klientu apmācību darba vidē profesionālās kompetences iegūšanai.

Sabiedrība Mieriņa: Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus

Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus, ne tikai tos, par kuriem publiski ir paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas pašvaldība novērtēs savu īpašumu piemērotību patvērumu iekārtošanai

Rīgas pašvaldība plāno novērtēt visu pašvaldības īpašumu piemērotību īslaicīgu patvērumu labiekārtošanai līdz šī gada beigām, trešdien medijiem sacīja Rīgas domes Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons.

Sabiedrība Rīdziniekus aicina sakārtot ēku pagrabus patvertņu veidošanai

Lielās talkas laikā, 27.aprīlī, sakopjot un pielāgojot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldību ēku pagrabus, Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot arī savus ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai.

Sabiedrība Militāra apdraudējuma gadījumā rīdziniekiem iesaka ierīkot vietu kur patverties

Militāra apdraudējuma gadījumā rīdziniekiem tiek ieteikts uzturēt dzeramā ūdens un pārtikas rezerves, kā arī ierīkot vietu kur patverties, paredzēts šodien Rīgas domes atbalstītajā civilās aizsardzības plānā.

Sabiedrība Izstrādātas vadlīnijas patvertņu minimālajām tehniskajām prasībām

Iekšlietu ministrija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir izstrādājis vadlīnijas par minimālajām tehniskajām prasībām ēkās esošo telpu vai telpu grupu piemērotībai patvertnes vai vietas, kur var patverties, izveidošanai vai atjaunošanai ēkas pazemes stāva daļā, informē VUGD.