• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā plāno izveidot pašvaldībās 25 sabiedriskā transporta savienojuma punktus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:17, 27.08.2024


Satiksmes ministrija (SM) sagatavojusi un nodevusi saskaņošanai regulējumu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piesaistei 88,7 miljonu eiro apmērā 25 sabiedriskā transporta savienojuma punktu izveidei pašvaldībās, informē SM pārstāvji.


Foto: LETA

Regulējums paredzēts, lai izveidotu multimodālu sabiedriskā transporta tīklu ar sabiedriskā transporta savienojuma punktiem jeb "Stacijām 2.0". Mērķis ir veicināt iedzīvotāju ērtu, ilgtspējīgu un daudzveidīgu mobilitāti, stiprinot dzelzceļu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu. Noteikumi paredz, ka pašvaldībām un pašvaldību kapitālsabiedrībām būs iespēja pieteikties finansējumam 25 projektu "Stacija 2.0" īstenošanai.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) norāda, ka, īstenojot "Stacija 2.0" konceptu, tiks nodrošināta pilsētu un reģionālā sabiedriskā transporta savienojamība, piedāvājot pasažieriem multimodālas pārvietošanās iespējas - dažādu transporta veidu pieejamību vienuviet.

Projektu īstenošanai kopējais attiecināmais finansējums ir 88,7 miljoni eiro, tostarp ES fondu finansējums ir 75,4 miljoni eiro, bet līdzfinansējums ne mazāks kā 13,3 miljoni eiro. Paredzēts, ka līdz 2026.gada 30.jūnijam ir jāīsteno vismaz pieci projekti, savukārt līdz 2029.gada 31.decembrim - vismaz 20 projekti.

Sabiedriskā transporta savienojuma punktu jeb "Stacija 2.0" koncepta īstenošana ir viens no pasākumiem, kas veicinās pārvietošanās paradumu maiņu iedzīvotāju vidū, veidojot konkurētspējīgu sabiedriskā transporta piedāvājumu attiecībā pret privāto transportu, tostarp sasaistē ar mikromobilitāti, skaidro SM. Tādējādi tiks samazināta transporta negatīvā ietekme uz vidi un sekmēta ES klimatneitralitātes mērķa sasniegšana.

Izstrādātie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka finansiālais atbalsts tiks sniegts dotāciju veidā publiskās infrastruktūras izveidei valsts teritorijā, lai veicinātu multimodāla sabiedriskā transporta tīkla attīstību ar dzelzceļu kā sabiedriskā transporta sistēmas mugurkaulu, vienlaikus veicinot arī mikromobilitāti. Projekta ietvaros tiks izveidoti sabiedriskā transporta savienojuma punkti jeb "Stacijas 2.0", ierīkotas stāvvietas ("Park&Ride") pie šīm stacijām, parastās jaudas uzlādes punkti, kā arī piemērotās maksas infrastruktūra, izmantojot viedus, digitālus un videi draudzīgus risinājums.

Savukārt ar Atveseļošanas fonda finansējumu 31,29 miljonu eiro apmērā Rīgā un Pierīgā plānota astoņu dzelzceļa staciju pilnveidošana, lai nodrošinātu iedzīvotājiem vairāku pakalpojumu pieejamību vienuviet. Sabiedriskā transporta savienojuma punktos - stacijās ar paplašinātu funkcionalitāti jeb "Stacijās 2.0" - tiks veidota infrastruktūra, lai iedzīvotāji varētu bez maksas stāvvietā atstāt auto vai velosipēdu un turpināt ceļu ar vilcienu, pilsētas vai reģionālo autobusu.

Šādas multifunkcionālas "Stacijas 2.0" top Bolderājā, Šķirotavā, Zemitānos, Sarkandaugavā, Dauderos, Ziemeļblāzmā, Carnikavā un Saulkrastos. Tādējādi tiks nodrošināta dzelzceļa sasaiste ar pilsētas sabiedrisko transportu, velo un gājēju infrastruktūru un citiem risinājumiem, kas veicina ilgtspējīgu mobilitāti, informē SM.

Plānots, ka Ziemeļblāzmas, Dauderu un Sarkandaugavas stacijās izveidojamie velosavienojumi iekļausies esošajā Rīgas pilsētas veloinfrastruktūrā. Savukārt Šķirotavas stacija tiks sasaistīta ar tramvaja un trolejbusu līniju pagarinājuma izbūvi un kopā ar to paredzēto veloinfrastruktūru.

Daudzfunkcionālo staciju jeb "Stacija 2.0" izveidi Rīgā nodrošinās Rīgas pašvaldība, bet ārpus Rīgas - Pierīgas pašvaldības.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija apelācijā Avena lietā nav sniegusi jaunus juridiskus argumentus

Lietā par miljardierim Pjotram Avenam noteiktajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām Latvija apelācijas sūdzībā Eiropas Savienības Tiesā (EST) nav ietvērusi nekādu jaunu informāciju vai jaunus argumentus, aģentūrai LETA apgalvoja Avena advokāts Ārons Bass.

Sabiedrība Piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss

Piektdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Darba devējiem piedāvā dotācijas jaunu darbinieku praktiskai apmācībai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus pieteikties darbinieku praktiskai apmācībai darba vidē, sagatavojot tos uzņēmuma specifikai un vajadzībām, kā arī nodrošinot bezdarbnieka statusu NVA reģistrēto klientu apmācību darba vidē profesionālās kompetences iegūšanai.

Sabiedrība Mieriņa: Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus

Saeimas deputāti vērtē arī citus nodokļu reformas priekšlikumus, ne tikai tos, par kuriem publiski ir paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas svētkos sabiedriskais transports būs bez maksas

Rīgas svētkos 17.augustā un 18.augustā sabiedriskais transports būs bez maksas, savukārt "Rīgas satiksmes" apsaimniekotās autostāvvietās par spēkrata novietošanu nebūs jāmaksā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Sabiedrība Laika apstākļu dēļ pirmdien var būt atcelti vai aizkavēti arī reģionālo autobusu

Laika apstākļu dēļ pirmdien var būt atcelti vai aizkavēti arī reģionālo autobusu reisi, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija.

Sabiedrība Rīgā mainīs vairāku sabiedriskā transporta pieturvietu nosaukumus

No 1.augusta Rīgā tiks veiktas izmaiņas vairāku pieturvietu nosaukumos.

Sabiedrība Teju dubultosies braukšanas maksa Jūrmalas sabiedriskajā transportā

No 1.augusta gandrīz dubultosies sabiedriskā transporta braukšanas maksas tarifi Jūrmalas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos, ceturtdien lēmusi pilsētas dome.