• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VNĪ veica vēsturiskas ēkas rekonstrukciju Vecrīgā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:00, 25.08.2024


Muzeja telpās tiks integrētas unikālās mājas vērtības.


Ēkas pagrabi noderēs izstādēm.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), Kultūras ministrija (KM) un Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) aicina 28.augustā plkst.10.00 piedalīties svinīgā jaunās RMM ekspozīcijas mājvietas atslēgu nodošanas pasākumā.

Pasākumā piedalīsies kultūras ministre Agnese Lāce, VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova, Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule, būvuzņēmējs, AS "UPB" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rožkalns un ēkas atjaunošanas projekta autore, SIA "Arhitektu birojs Krasts" arhitekte Renāte Truševska. Viesiem būs iespēja apskatīt atjaunoto ēku, tai skaitā iepazīties ar rūpīgi restaurētajām vēstures liecībām, kā arī piedalīties svinīgā ēkas nodošanā muzejam.

Atjaunošanas darbus ar bagātu vēsturi apvītajā Vecrīgas namā Mārstaļu ielā 6, Rīgā saskaņā ar SIA "Arhitektu birojs Krasts" projektu kopš 2021.gada vasaras veica AS "UPB". Projekta kopējais budžets - 5,59 miljoni eur. Ēka tika nodota ekspluatācijā 2024.gada 26.jūlijā.

Vēstures lappusēs un nama atjaunošanas procesā var ielūkoties, noskatoties VNĪ video sērijas "Ēkas un leģendas" stāstu par namu Mārstaļu ielā 6.

Projekta mērķis – atjaunot vēsturisko namu Mārstaļu ielā 6 un pielāgot to Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) vajadzībām, padarot to pieejamāku gan pašmāju, gan ārvalstu apmeklētājiem.

Muzeja telpās tiks integrētas unikālās vēsturiskās mājas vērtības, savukārt nevērtīgie uzslāņojumi un pēdējās desmitgadēs izbūvētās starpsienas tiks demontētas. Ēkai būs atjaunota fasāde, pārbūvētas inženiersistēmas, ilgstoši neizmantotajos bēniņos tiks izveidota pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām konstrukcijām, ēkā tiks ierīkots lifts, kas ļaus muzeju apmeklēt arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāpat būs uzspodrinātas nama liektās kāpnes, koka paneļi, parkets un durvis, bet pagrabā tiks eksponēta vēsturiskā ķieģeļu velve. Nelielā saimniecības ēka pagalmā pēc restaurācijas saglabās noliktavas funkciju. Savukārt pagalms būs lieliska vieta apmeklētājiem. Uz pagalma sienas plānots atjaunot kādreizējo mākslinieces Helēnas Heinrihsones gleznojumu, attīrot to no uzslāņojuma.

Pēc pārbūves RMM rīcībā būs aptuveni 1400 m2 plašas telpas pastāvīgajai ekspozīcijai, kas veltīta latviešu rakstniecībai un mūzikai, un izstādēm, kā arī labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī