ST priekšsēdētājs: Šis amats ir ar ļoti smagu atbildības nastu

Sabiedrība
LETA 09:32, 16.08.2024 0

Satversmes tiesas (ST) vadītāja amats ir ar ļoti smagu atbildības nastu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina pēdējo darba dienu šajā amatā aizvadošais tiesnesis Aldis Laviņš.

 
Foto: LETA

Viņa pilnvaru termiņš gan noslēgsies pēc divām dienām. Laviņš norādīja, ka viņam vēl izskatīšanai jāsagatavo vairākas lietas un šīs dienas viņš pie tā strādās. Viena no tām ir lieta par bērniem, kurus vecāki izvēlas laist skolā no sešu gadu vecuma. Otra - par regulējumu, kurš nosaka, ka priekšvēlēšanu aģitācija norisinās valsts valodā.

Viņš norādīja, ka šo amatu pēc sešiem gadiem atstās ar gandarījuma sajūtu par labi padarītu darbu. "Došos nākamajos izaicinājumos uz Augstāko tiesu," viņš atklāja.

Laviņš uzskata, ka katrs ST tiesnesis var būt šīs tiesas priekšsēdētājs, ņemot vērā profesionālo kvalifikāciju, kas tiek prasīta. Vienlaikus viņš nenoliedza, ka pats redz vismaz trīs vai četrus ST tiesnešus, kuri, viņaprāt, varētu ieņemt šo amatu un to sekmīgi pildīt.

Vienlaikus jāņem vērā arī cilvēka vēlme vadīt un pildīt administratīvo darbu, viņš uzsvēra. Šis amats ir ar ļoti smagu atbildības nastu, uzsvēra Laviņš.

"Kolēģiem, kuri vēlēsies piedalīties vēlēšanu procesā, šis ir rūpīgi jāpārdomā," norādīja ST priekšsēdētājs.

Viņaprāt, patlaban ir uzstādīta ļoti augsta latiņa attiecībā uz tiesas atvērtību sabiedrībai. "Tiesa nevairās komunicēt par lietām, kuras izskata," akcentēja Laviņš.

Viņš arī atklāja, ka neplāno iestāties nevienā partijā, un nav arī saņēmis tādus piedāvājumus. Tas neesot viņa dienas kārtībā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesa atcēlusi noteikumus, kas pārkāpj daļas jūrmalnieku tiesības

Satversmes tiesa par Satversmei neatbilstošu atzina normu, saskaņā ar kuru noteiktu valstu pilsoņi var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus Jūrmalas pilsētā.

Sabiedrība Pāreja uz mācībām tikai valsts valodā atbilst Satversmei

Vērtējot apstrīdēto normu satversmību, tiesa ņēma vērā arī Latvijas īpašos apstākļus, kas izveidojušies valsts ilgstošas okupācijas un rusifikācijas rezultātā, un to saistību ar aktuālo situāciju valsts valodas lietojuma jomā.

Sabiedrība ST: liegums par kažokzvēru audzēšanu atbilst Satversmei

Satversmes tiesa (ST) šodien par atbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas nākotnē paredz liegt Latvijā audzēt kažokzvērus tikai kažokādu ieguvei.

Sabiedrība Normu par mazāka caurmēra koku ciršanu atzīst par neatbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) pirmdien par neatbilstošu Satversmei atzina normu, ar kuru samazināts galvenās cirtes caurmērs. Šī ir pirmā reize, kad jautājums par mežu apsaimniekošanu un tās ilgtspējību Latvijā tika vērtēts ST.