• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VID aicinās 70 000 fiziskās personas pārskatīt savus deklarētos ienākumus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:33, 13.08.2024


Valsts ieņēmumu dienests (VID) septembrī sāks 70 000 fizisko personu apziņošanu, aicinot pārskatīt savus deklarētos ienākumus, otrdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.



VID, veicot datu filtrēšanu, atlasījis 70 000 personas, kurām ir pamanīta būtiska neatbilstība starp bankas konta apgrozījumu un tiem ienākumiem, kuri ir deklarēti VID. Šmite-Roķe skaidroja, ka neatbilstība šīm personām pārsniedz 20 000 eiro gadā.

Šīm personām plānots nosūtīt masveida paziņojumu, aicinot pārskatīt deklarētos ienākumus, un, ja nepieciešams, iesniegt deklarācijas vai to precizējumus, deklarējot ienākumus pilnā apmērā.

Papildus VID šiem iedzīvotājiem nosūtīs informatīvu materiālu, kas kalpos par palīgu kontos saņemto maksājumu izvērtēšanai un ienākumu deklarēšanai.

Šmite-Roķe informēja, ka, analizējot datus, VID secinājis, ka 5575 personām starpība starp konta apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem gadā ir virs 100 000 eiro, 13 449 personām - starpība ir 50 000 līdz 100 000 eiro, bet 51 099 personām starpība ir 20 000 līdz 50 000 eiro.

Šmite-Roķe sacīja, ka, iespējams, viena trešdaļa no šīm starpībām ir neapliekamie ienākumi vai darījumi, otra trešdaļa - cilvēku nezināšanas dēļ nedeklarēti ienākumi, bet trešdaļa varētu būt nedeklarēti vai nelegāli ienākumi.

Līdz ar to šīs kampaņas galvenais mērķis ir skaidrojošais darbs, uzsvēra Šmite-Roķe.

Paziņojumi tiks izsūtīt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Paziņojumus plānots izsūtīt visām fiziskajām personām, kurām pamanītas būtiskas neatbilstības.

Šmite-Roķe sacīja, ka no šīs kampaņas VID sagaida, ka iedzīvotāji izvērtēs savas finanses, paši deklarēs gan ar nodokli apliekamos, gan neapliekamos ienākumus, kā arī sniegs skaidrojumu VID par naudas izcelsmi, pamatojot ienākumu nedeklarēšanu. Piemēram, tie varētu būt nekustamā īpašuma pārdošanas darījumi, kad nav bijis jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, un tāpēc šāds darījums nav deklarēts.

Kā iemeslu šādai VID akcijai Šmite-Roķe minēja ikgadējā ēnu ekonomikas pētījuma rezultātus, kuri parāda, ka aplokšņu algu līmenis Latvijā 2023.gadā bija 23,6%.

Šmite-Roķe norādīja, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš saņem nedeklarētus ienākumus, ir VID mērķauditorija. 2023.gadā aplokšņu algu apjoms ir samazinājies, tomēr joprojām ļoti augsts.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi Latvijā 2023.gadā bija 2,5 miljardi eiro, taču, ja nebūtu nelegāli nodarbināto un aplokšņu algu saņēmēju, ieņēmumi budžetā būtu daudz lielāki, uzsvēra Šmite-Roķe. Viņa informēja, ka aptuveni 300 miljoni eiro ir VID atmaksātais IIN pārmaksu apjoms.

"Liela daļa iedzīvotāju nodokļus maksā godprātīgi, bet kādēļ viņiem būtu jāmaksā arī par negodīgajiem," uzsvēra Šmite-Roķe.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība EP debatēs par rezolūciju minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai dalībvalstīs

Eiropas Parlamenta deputāti šodien debatēs par rezolūciju minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai dalībvalstīs, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību

Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2021.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem dati.

Sabiedrība Labklājības ministrs komentē augstu ienākumu nevienlīdzību Latvijā

Ienākumu nevienlīdzības pieaugumu pagājušajā gadā cita starpā faktiski ietekmēja tas, ka turīgākajām mājsaimniecībām ienākumi no algota darba pieauga straujāk nekā trūcīgākajām mājsaimniecībām, aģentūrai LETA skaidro labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Sabiedrība VID iesniegums automātiskai nodokļa atmaksai jāiesniedz līdz septembra beigām

Iedzīvotāji aicināti līdz šā gada 30.septembrim paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka vēlas saņemt nodokļa pārmaksu automātiski, bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas, aģentūru LETA informēja VID pārstāvji.