• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izmantojot jauno likuma regulējumu, partnerību reģistrējuši jau 78 pāri

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:48, 02.08.2024


Izmantojot jauno likuma regulējumu, pirmajā mēnesī partnerību reģistrējuši 78 pāri, aģentūra LETA noskaidroja Latvijas Zvērinātu notāru padomē.


Foto: LETA

Pēc padomes datiem, starp partnerības slēdzējiem viendzimuma un heteroseksuālie pāri bijuši visai līdzīgā skaitā.

Trīs pāri noslēguši partnerību attālināti, tai skaitā viens viendzimuma pāris. Padomē uzsver, ka ir redzama skaidra tendence partnerību reģistrēt klātienē.

Partnerības līgumi slēgti Rīgā, Liepāja, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jūrmalā, Ventspilī, Cēsīs, Ikšķilē, Siguldā. "Proti, tā nav tikai rīdzinieku veikta darbība," atzīmē padomē.

Jau vēstīts, ka 1.jūlijā Latvijā stājas spēkā regulējums, kas ievieš jaunu tiesību institūtu - partnerību. Tās ietvaros savas attiecības var reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri.

Pirmais pāris šo iespēju tika izmantojis 1.jūijā uzreiz pēc pusnakts. Partnerību kā pirmie reģistrēja Jānis un Maksims, kuri iepazinušies 2019.gada sākumā un tā paša gada nogalē sākuši kopdzīvi.

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām - gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma - reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmdiena būs vējaina un silta

Pirmdien Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, taču pastiprināsies vējš, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Jelgavā līdz astoņiem eiro palielina nodevu par suņa turēšanu

Turpmāk par suņa turēšanu, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu, Jelgavā ir noteikta nodeva astoņu eiro apmērā, paredz grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nodevas".

Sabiedrība LM: jāveicina Ukrainas bēgļu nodarbinātība augsti kvalificētās profesijās

Latvijā aktuāla problēma ir Ukrainas bēgļu nodarbinātības veicināšana augsti kvalificētās profesijās atbilstoši viņu profesionālajai kvalifikācijai, jo īpaši veicinot viņu iespējas un motivāciju apgūt latviešu valodu, paziņo Labklājības ministrija (LM).

Sabiedrība NVA šogad sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem, kuri pametuši dzimteni kara dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Mācītāji aģitēs parakstīties par referendumu pret partnerattiecību regulējumu

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) vadība mudina draudžu mācītājus aģitēt parakstīties par referendumu pret partnerattiecību regulējumu, izriet no paziņojuma baznīcas mājaslapā.

Sabiedrība Valsts prezidents aptur pieņemtos grozījumus likumā par partnerības ieviešanu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs uz diviem mēnešiem apturējis Saeimā 9.novembrī pieņemtos grozījumus Notariāta likumā, kas paredz ieviest partnerības institūtu, liecina prezidenta paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Notāri prognozē, ka interese par partnerības reģistrēšanu būs liela

Pirmajā posmā interese par partnerības reģistrēšanu būs pietiekami liela, jo cilvēki gribēs sakārtot savas tiesiskās attiecības, bet vēlāk cilvēku pieprasījums kritīsies, uzskata Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins.

Sabiedrība Opozīcija savāc 34 deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referendumu

Opozīcijas politiskie spēki ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par šodien Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Notariāta likumā par partnerības institūta ieviešanu, aģentūru LETA informēja "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvji.