• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ciklons: vilcieni apstājās, daudzi palika bez elektrības, ir pirmais rekords

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 06:28, 29.07.2024


Viss, kas zināms līdz pirmdienas rītam.


Foto: LETA

Pirmdienas rītā elektroapgāde traucēta ap 30 000 klientu


Pirmdienas rītā ap plkst.6 vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde ir traucēta ap 30 000 klientu, aģentūru LETA informēja "Sadales tīkls".

Elektroapgādes traucējumi pamatā fiksēti valsts centrālajos rajonos. Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Tukuma, Jelgavas un Dobeles novadā, kam seko Ropažu, Mārupes un Olaines novadi.

"Sadales tīkla" operatīvie darbinieki un papildus piesaistītie darbuzņēmēji strādājot, lai atjaunotu elektroenerģijas piegādi. Sarežģītāku un plašu bojājumu situācijās elektroapgādes atjaunošana var prasīt ilgāku laiku, jāņem vērā, ka piekļuvi bojājumiem var apgrūtināt vētras gāztie koki, kā arī lietavu ietekmē applūdušas teritorijas, pauž uzņēmums.

Gatavojoties ekstremālajiem laikapstākļiem, "Sadales tīkls" svētdien izsludināja paaugstinātu operatīvo gatavību. Pie elektrotīkla bojājumu novēršanas kopš svētdienas vakara strādā "Sadales tīkla" operatīvie darbinieki, kā papildspēki piesaistīti arī līgumuzņēmēji. Kopumā bojājumu novēršanā gatavas iesaistīties gandrīz 100 operatīvā darba brigādes jeb ap 200 speciālisti.

Bojājumus elektrotīklos galvenokārt rada gaisvadu līnijās iegāzti koki un zari. Kur tas iespējams, elektroapgāde klientiem tiek tūlītēji atjaunota pa saistītajām elektrolīnijām. Vienlaikus jāņem vērā, ka situācija elektroapgādē var būt mainīga, jo bojājumi rodas atkarībā no vētras un nokrišņu zonas pārvietošanās ceļa, klāsta uzņēmums, var būt gadījumi, kad neilgi pēc bojājuma novēršanas vienā elektrolīnijas posmā elektroapgādes traucējumus izraisa bojājums citā šīs pašas līnijas posmā.

"Sadales tīkls" uzsver, ka ekstremālos laikapstākļos nav droši atrasties ārā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi. Nedrīkst tuvoties arī applūdušiem transformatoriem vai sadales skapjiem. Par šādām bīstamām situācijām jāziņo "Sadales tīklam".

Slikti laikapstākļi visvairāk apdraud gaisvadu elektrolīnijas. Šādas elektrolīnijas veido apmēram 35% no visa sadales elektrotīkla.

Kā ziņots, Latviju kopš svētdienas vakara šķērso aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, vietām piekrastes rajonos pat 27-30 m/s. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts centrālajos rajonos izsludinājis oranžo lietus un vēja brīdinājumu, Rīgā un tās apkārtnē - sarkano, augstākā līmeņa, brīdinājumu.

Apturēta pasažieru vilcienu kustība posmā Olaine - Jelgava un Jūrmalas virzienā

Vētras radīto elektrības kontakttīklu bojājumu dēļ pirmdien ir apturēta vilcienu kustība dzelzceļa posmā Olaine - Jelgava un Jūrmalas virzienā, aģentūru LETA informēja "Pasažieru vilciens".

Pašlaik Jūrmalas virzienā vilcienu kustība ir iespējama tikai no Rīgas līdz Zasulaukam un atpakaļ.

Posmā Olaine - Jelgava no rīta tika atcelts vilciens Rīga - Jelgava, kas no galvaspilsētas izbrauc plkst.4.50, un vilciens Jelgava - Rīga, kas no Jelgavas izbrauc plkst.4.46. Savukārt posmā starp Tukumu un Dubultiem tika atcelts vilciens Ķemeri - Rīga, kas no Ķemeriem izbrauc plkst.4.40, un vilciens Tukums - Rīga, kas no Tukuma izbrauc plkst.4.48.

Vēlāk šajos posmos atcēla vēl virkni vilcienu.

Vilcienu kustību šajos posmos tiek solīts atjaunot tiklīdz būs novērsti bojājumi.

Nokrišņu daudzums Kalnciemā sasniedzis jaunu rekordu - 180 milimetrus

Kopš lietavu sākuma svētdienas pēcpusdienā līdz plkst.5 pirmdien lielākais nokrišņu daudzums Latvijā reģistrēts Kalnciemā, kur tas sasniedzis 180 milimetrus jeb 203% no jūlija normas un 26% no visa gada normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Tas provizoriski ir jauns Latvijas rekords. Iepriekšējais lielākais nokrišņu daudzums, kas valsts novērojumu stacijās reģistrēts vienā diennaktī, bija 160,2 milimetri 1973.gada 9.jūlijā Ventspilī.

Otrais lielākais nokrišņu daudzums LVĢMC novērojumu tīklā pēdējā diennaktī reģistrēts Dobelē, kur nolijuši 106,4 milimetri lietus, trešajā vietā ierindojas Rīga un Mērsrags ar nepilniem 86 milimetriem nokrišņu.

Rīgā - gan pilsētas centrā, gan Daugavgrīvā - nokrišņu daudzums sasniedzis 85,8 milimetrus.

Vējš visvairāk plosījies Jūrmalā, kur nav valsts novērojumu staciju, un atbilstoši LVĢMC datiem stiprākās vēja brāzmas pirmdien līdz plkst.5 bija 25 metri sekundē Dobelē, 26 metri sekundē Daugavgrīvā un 27 metri sekundē Rīgas centrā.

Lielākie vēja un lietavu postījumi skāruši Tukuma, Dobeles, Jelgavas, Olaines un Mārupes novadu, kā arī Jelgavu, Jūrmalu un Rīgu.

Pirmdienas rītā spēcīgas lietavas turpinās Zemgalē un daudzviet Vidzemē, līst arī lielā daļā Kurzemes, savukārt Latgalē un Sēlijā pārsvarā nav nokrišņu. Debesis apmākušās.

Pūš brāzmains ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, bet daudzviet Austrumlatvijā saglabājas lēns mainīga virziena vējš. Stiprākais vējš pūš piekrastē un Zemgalē.

Vējuzplūdu ietekmē ūdens līmenis Rīgas līča dienvidos, Lielupes lejtecē, Daugavas un Gaujas grīvā, kā arī saistītajos kanālos un ezeros paaugstinājies par nepilnu metru. Strauji kāpj ūdens līmenis vairākās upēs valsts centrālajā daļā.

Gaisa temperatūra rīta agrumā no +11..+13 grādiem Latgalē līdz +18..+19 grādiem Kurzemes rietumkrastā.

Rīgā spēcīgi līst un ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūš ar ātrumu līdz 27 metriem sekundē, gaisa temperatūra +16..+17 grādi.

Agrā pirmdienas rītā Rīgas centrā vērojami mēreni vētras postījumi


Agrā pirmdienas rītā Rīgas centrā vērojami mēreni vētras postījumi, novēroja aģentūra LETA.

Stiprais vējš ir pamatīgi pluinījis kokus, pamatā laužot mazākus zarus, tomēr vietām redzami arī nogāzti koki, piemēram, Brīvības ielā netālu no Brīvdabas muzeja vēja nogāzts koks bija aizšķērsojis vienu no trim braukšanas joslām centra virzienā. Aculiecinieki vēsta, ka vēja gāzts koks bija aizšķērsojis arī brauktuvi Rīgas virzienā uz Tallinas šosejas Baltezerā, taču negadījuma vieta bijusi salīdzinoši viegli apbraucama.

Rīgā, pie "VEF kultūras pils", vējš bija apgāzis pašvaldības uzstādīto dekoratīvo vides instalāciju. Tāpat dažviet bija redzams, ka vētra izgāzusi arī celtniecības žogus.

Intensīvā lietus rezultātā daudzviet vērojamas arī lielas peļķes, kas izveidojušās, notekūdeņu sistēmām netiekot galā ar lielo ūdens daudzumu. Šāda situācija bija vērojama, piemēram, Brīvības ielā pie bijušās VEF fabrikas, savukārt Lāčplēša iela zem dzelzceļa uzbēruma bija brīvi izbraucama, lai arī pirms rekonstrukcijas šajā vietā iela regulāri applūda.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ekstremāli stiprā lietus dēļ Rīgā saglabā sarkano brīdinājumu līdz pat plkst.18 vakarā.

Kā vēsta VUGD, gaidāms, ka ekstremāli stipra lietus ietekmē applūdīs plašas teritorijas, īpašumi un transporta infrastruktūra. Apdraudējuma gadījumā iedzīvotāji tiek aicināti pamest apdraudētās teritorijas un sekot atbildīgo institūciju norādījumiem. Sagaidāmi ceļu infrastruktūras bojājumi, atsevišķos posmos ceļi var būt neizbraucami un bloķēti.

Tāpat pastāvot augsts risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari.

Pirmdien vietām Latvijā vēl stipri līs un pūtīs liels vējš

Pirmdien valstī kopumā nokrišņu būs mazāk nekā aizvadītajā naktī, bet vietām Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā, vēl gaidāms stiprs lietus, brīdina sinoptiķi.

Palaikam līs valsts lielākajā daļā, debesis būs pārsvarā apmākušās. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 13-18 metriem sekundē, dienas pirmajā pusē vietām līdz 23 metriem sekundē, Rīgas līča dienvidu piekrastē - līdz 28 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+21 grāds.

Rīgā gaidāms lietains un vētrains laiks, brīžiem iespējams ļoti stiprs lietus. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš no rīta brāzmās sasniegs 28 metrus sekundē, dienas gaitā vēja ātrums mazināsies. Maksimālā gaisa temperatūra aptuveni +20 grādi.

Laikapstākļus nosaka spēcīgs ciklons, tā centrs atrodas Baltkrievijas ziemeļos. Atmosfēras spiediens jūras līmenī Latvijā no 991 hektopaskāla Latgales dienvidos līdz 1008 hektopaskāliem Kurzemes rietumos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmdiena būs vējaina un silta

Pirmdien Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, taču pastiprināsies vējš, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Jelgavā līdz astoņiem eiro palielina nodevu par suņa turēšanu

Turpmāk par suņa turēšanu, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu, Jelgavā ir noteikta nodeva astoņu eiro apmērā, paredz grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nodevas".

Sabiedrība LM: jāveicina Ukrainas bēgļu nodarbinātība augsti kvalificētās profesijās

Latvijā aktuāla problēma ir Ukrainas bēgļu nodarbinātības veicināšana augsti kvalificētās profesijās atbilstoši viņu profesionālajai kvalifikācijai, jo īpaši veicinot viņu iespējas un motivāciju apgūt latviešu valodu, paziņo Labklājības ministrija (LM).

Sabiedrība NVA šogad sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem, kuri pametuši dzimteni kara dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Brīvdienās gaidāmas skaidras debesis

Sestdien un svētdien visā Latvijā gaidāms sauss un saulains laiks, debesis būs pārsvarā skaidras, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Divās dienās Latvijā pārspēti 26 karstuma rekordi

Pēdējās divās dienās Latvijā kopumā laboti 26 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Sabiedrība Ceturtdien saglabāsies skaidras debesis

Ceturtdien visā Latvijā spoži spīdēs saule un debesis būs pārsvarā skaidras, prognozē sinoptiķi.