Atvēl 104 000 eiro latviešu valodas zināšanu pārbaudēm Ukrainas iedzīvotājiem

Sabiedrība
LETA 15:10, 09.07.2024 0

Valdība otrdien nolēma atvēlēt 104 000 eiro, lai vairāk Ukrainas civiliedzīvotāju varētu kārtot latviešu valodas prasmes pārbaudi.

 
Foto: LETA

Skaidrojot vajadzību pēc papildus valodas pārbaudēm, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauda, ka ukraiņi tās varēs nokārtot ātrākā laika posmā, nekā reģistrējoties regulārajā procesā. Tas savukārt veicinās Ukrainas civiliedzīvotāju integrāciju darba tirgū, samazinot sociālo atkarību no valsts un pašvaldību sociālās palīdzības.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) ik gadu valodas zināšanas pārbauda ap 6000 cilvēkiem, nodrošinot vienmērīgu pretendentu izkliedi visa kalendārā gada ietvaros. Šogad pieprasījums no dažādām sabiedrības grupām esot tik augsts, ka rindā var nākties gaidīt ap diviem mēnešiem. Gaidīšanas laiku ietekmējuši arī tie Krievijas pilsoņi, kas nenokārtoja valodas pārbaudi pērn.

Viena pārbaude izmaksā 52 eiro. Pēc IZM aplēsēm, piešķirtais finansējums VISC ļaus šogad nodrošināt papildu valodas prasmes pārbaudes vidēji 2000 ukraiņiem. IZM arī paredz, ka valodas apguves līmeni vēlēsies paaugstināt tie 2000 Ukrainas civiliedzīvotāji, kas jau kārtojuši pārbaudi 2022. un 2023.gadā. Tāpat šogad varētu būt interesenti, kas kārtos pārbaudi pirmo reizi zemākajos valodas prasmes līmeņos.

Atbilstoši IZM sniegtajai informācijai, 2024.gada pirmajā ceturksnī pārbaudi kārtojuši jau vairāk nekā 500 Ukrainas civiliedzīvotāju.

Saskaņā ar VISC datiem pārbaudi no 2022. līdz 2023.gadam kārtoja arī Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri apguvuši valsts valodu. 2022.gadā pārbaudi pārsvarā pamata līmenī kārtoja 425 Ukrainas civiliedzīvotāji, bet 2023.gadā kārtotāju skaits pieauga līdz 1485.

2023.gadā lielākā daļa kārtoja A1 līmeņa pārbaudi (44%) un A2 līmeņa pārbaudi (43%).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Valodas eksperti Vidzemes ziemeļaustrumu daļu piekrīt dēvēt par Malēniju

Valodas eksperti Vidzemes ziemeļaustrumu daļu piekrīt dēvēt par Malēniju.

Sabiedrība Sagatavos 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus

Līdz 2028.gada nogalei varētu sagatavot 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus, lai nodrošinātu mūsdienīgas latviešu valodas mācīšanas metodes pieaugušajiem, paredz noteikumu projekts, ko otrdien pieņēma valdība.

Ekonomika Latviešu valodas aģentūras direktore pērn nopelnīja ap 40 000 eiro

Latviešu valodas aģentūras (LVA) direktore Inita Vītola pagājušajā gadā nopelnīja 38 781 eiro, kas ir par 11 152 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņas iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.