• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Karstums ceļ elektrības cenas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:44, 02.07.2024


Jūnijā vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool biržas Latvijas reģionā bija 91,64 eiro par megavatstundu, kas ir par 20,8% vairāk salīdzinājumā ar maiju.


Foto: IMAGO

Jūnijā visā Baltijā turpinājās elektroenerģijas cenu kāpums, mēneša vidējai elektroenerģijas cenai augot par 20,8%. Kā liecina energokompānijas Enefit apkopotā informācija, galvenais iemesls cenu kāpumam ir bijis karstie laikapstākļi. To dēļ saglabājies salīdzinoši augsts enerģijas pieprasījums, taču vienlaikus kritušies atjaunīgās enerģijas, it īpaši hidroelektroenerģijas, ražošanas apjomi, kas veido lielāko daļu no Latvijas zaļās enerģijas bilances.

Jūnijā vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool biržas Latvijas reģionā bija 91,64 eiro par megavatstundu, kas ir par 20,8% vairāk salīdzinājumā ar maiju. Lietuvā un Igaunijā vidējās elektroenerģijas cenas saglabājās identiskas kā Latvijā. Enerģijas patēriņš reģionā saglabājās samērā augsts, jo pastāvīgi tika darbinātas dažādas dzesēšanas iekārtas, bet enerģijas ražošanas apjomi nespēja to pietiekami kompensēt. Vienlaikus turpinājās arī dažādi elektroenerģijas starpsavienojumu un spēkstaciju apkopes darbi, kas ierobežo lētākās elektroenerģijas piegādes no Skandināvijas.

"Karstie laikapstākļi ierobežo atjaunīgās enerģijas ražošanu, un Latvijas vēja, hidro un saules enerģijas spēkstacijās iegūtās enerģijas apjoms samazinājās gandrīz četrkārtīgi - no 400 GWh maijā uz 145 Gwh jūnijā. Galvenais iemesls - karstais laiks samazina ūdens apjomu ūdenskrātuvēs. Kombinācijā ar samērā augsto enerģijas pieprasījumu tas parāda, cik nozīmīgu lomu atjaunīgie resursi spēlē attiecībā uz elektrības cenu Latvijā un reģionā. Tiklīdz ir šo jaudu iztrūkums, tā tas rezultējas cenu kāpumā," norāda Enefit juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš.

Enerģētikas infrastruktūra Baltijas reģionā jūnijā turpināja saskarties ar problēmām, joprojām nedarbojās svarīgais Somijas-Igaunijas starpsavienojums Estlink 2, kā arī uz laiku bija ierobežota elektroenerģijas pārvades jauda starp Zviedriju un Somiju. Tikmēr Somijā tika veikta Olkiluoto-1 kodolreaktora tehniskā apkope, bet Igaunijā notika spēkstacijas 8. bloka remonts. Lietuvas un Zviedrijas starpsavienojuma NordBalt jauda būs ierobežota līdz pat oktobrim, kas turpinās ietekmēt elektrības cenas reģionā brīžos, kad vietējās ražošanas jaudas ir nepietiekamas. Šī elektroenerģijas artērija apgādā Baltijas valstis ar lētāku enerģiju no Skandināvijas, tāpēc uz laiku var nākties meklēt alternatīvus piegādes avotus.

Ilgtermiņa meteoroloģiskās prognozes paredz, ka arī jūlijs būs silts ar gaisa temperatūru līdz pat 1,5°C virs normas un nedaudz paaugstinātu nokrišņu daudzumu. Tādējādi vasaras vidus, visticamāk, būs silts ar mainīgiem laikapstākļiem. Šajā gadījumā vējš un nokrišņi var veicināt atjaunīgās enerģijas ražošanu, tādējādi "atvēsinot" uzkarsušo elektroenerģijas tirgu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā liedz piekļuvi ar Medvedčuku saistītai tīmekļa vietnei

Pēc Eiropas Savienības (ES) sankciju saraksta paplašināšanas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi liegt Latvijā piekļuvi tīmekļa vietnei "voiceofeurope.com", liecina padomes lēmums.

Sabiedrība Latvijā darba vizītē ieradīsies ANO Ģenerālās asamblejas prezidents

Latvijā no šodienas līdz sestdienai, 6.jūlijam, darba vizītē ieradīsies ANO Ģenerālās asamblejas 78.sesijas prezidents, Trinidādas un Tobāgo diplomāts Deniss Fransiss, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Vieta, kur mīt cerība: Latvijā atklāta vasaras nometne īpašiem bērniem (+VIDEO)

Pirmās 13 ģimenes, kas saskārās ar vēža diagnozēm, uzzināja, kur varētu saņemt palīdzību.

Sabiedrība Valsts austrumu daļā vietām gaidāms stiprs lietus

Ceturtdien Vidzemē, Latgalē un Sēlijā būs pārsvarā apmācies laiks, daudzviet līs, vietām gaidāms stiprs lietus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Ik gadu uz elektroenerģijas uzskaiti tiks ietaupīti vairāk nekā 11 miljoni eiro

Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk.

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.