• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima aicina atbalstīt Ukrainas pieteikumu pievienoties NATO

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:43, 20.06.2024


Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.



Paziņojumā dalībvalstu valdības NATO samitā Vašingtonā šī gada jūlijā mudinātas atbalstīt Ukrainas uzaicināšanu pievienoties NATO.

Paziņojumā Saeima kategoriski nosoda Krievijas neprovocēto militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas atbalstu un iesaisti.

Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību un, tāpat kā jebkurai valstij, ir tiesības izvēlēties, kādās starptautiskās organizācijās, pārnacionālos veidojumos vai militārās aliansēs tā iesaistīsies, norādīts paziņojumā.

Latvijas parlaments uzsver Ukrainas ievērojamo ieguldījumu eiroatlantiskās zonas drošībā. Ukraina vistiešākajā veidā aizstāv šo drošību un ar savu dalību NATO būtiski stiprinātu aliansi, it īpaši visas turpmākās NATO austrumu flanga aizsardzības un atturēšanas spējas.

Deputāti atsaucas uz Latvijas tautas nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās 1991.gada robežās. Tāpat uzsvērts nemainīgais lēmums neatzīt agresijas ietvaros pretlikumīgi okupēto Ukrainas teritoriju, tostarp Krimas pussalas, aneksiju un nemainīgi stingrais atbalsts Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievija pašlaik ir galvenā un tiešākā sabiedroto drošības, eiroatlantiskās telpas miera un stabilitātes apdraudētāja, kas rada sistēmiskus izaicinājumus un draudus eiroatlantiskajām interesēm un vērtībām.

NATO durvis joprojām ir atvērtas visām Eiropas demokrātijām, kas vēlas un spēj uzņemties no dalības aliansē izrietošos pienākumus un saistības. Krievijai nav veto tiesību nedz NATO paplašināšanās, nedz jebkādos citos jautājumos, teikts paziņojumā.

Latvijas Republika turpinās sniegt vispusīgu un visaptverošu - valdības, pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības un NVO iniciatīvu līmeņa - atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās noturību pret Krievijas agresiju, un atkārtoti apstiprina savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tās atjaunošanā, īpaši Čerņihivas apgabalā.

Tāpat paziņojumā Saeima stingri apņemas atbalstīt starptautiskos centienus saukt pie atbildības visus, kas vainīgi par kara noziegumiem un citiem vissmagākajiem starptautiskajiem izdarītajiem noziegumiem saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, kā arī atbalsta ad hoc starptautiska tribunāla izveidi agresijas noziegumā vainojamo personu kriminālvajāšanai.

Paziņojumā NATO aicināta sagatavot ilgtermiņa stratēģiju un proaktīvus pasākumus Krievijas iegrožošanai, lai novērstu tās draudus visās to dimensijās, aktīvi aizstāvētu demokrātiju un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību, kā arī palielinātu alianses un sabiedroto noturību pret Krievijas agresīvajām politiskām, militārām un hibrīdām destabilizējošām darbībām, kas apdraud alianses un sabiedroto drošību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Sabiedrība Atklās modernizētās pasažieru platformas Skultes līnijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šodien atklās jaunās, modernizētās pasažieru platformas septiņos dzelzceļa pieturas punktos Skultes līnijā, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidents nākamnedēļ dosies atvaļinājumā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ dosies atvaļinājumā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +14 grādiem

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +11..+14 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Pasaule NATO sāk ikgadējos kodolatturēšanas manevrus

NATO pirmdien sāk ikgadējos kodolatturēšanas manevrus "Steadfast Noon", un tajos nākamo divu nedēļu laikā piedalīsies aptuveni 2000 militārpersonu no astoņām aviācijas bāzēm, pavēstīja alianse.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Pasaule Podoļaks: krievi pārbauda NATO gatavību sargāt savas robežas

Komentējot krievu lidrobota nokrišanu Latvijas teritorijā, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdien norādījis, ka Krievija veic "cinisku izlūkošanu ar kauju", lai, izmantojot "salami taktiku", pārbaudītu, kad NATO patiesi būs gatava aizstāvēt savas robežas.

Pasaule Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par dronu incidentiem notiks diskusija NATO

Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par "dronu incidentiem" notiks diskusija NATO augstākajā līmenī, intervijā TV24 sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.