• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latviju oficiālā vizītē apmeklēs Spānijas karalis

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:26, 18.06.2024


Latvijā 25.jūnijā oficiālā vizītē ieradīsies Spānijas karalis Felipe VI, informē Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.



Vizītes laikā Spānijas karalis tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām - prezidentu Edgaru Rinkēviču, Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS) un Ministru prezidentu Eviku Siliņu (JV).

Tāpat oficiālajā vizītē Rinkēvičs un karalis Felipe VI apmeklēs Ādažu militāro bāzi, lai tiktos ar Spānijas kontingenta karavīriem NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā.

2014.gada jūnijā toreizējais Spānijas karalis Huans Karloss paziņoja par plāniem atkāpties no troņa par labu savam dēlam princim Felipem, kuram tolaik bija 46 gadi.

Dzimis 1968.gada 30.janvārī, karalis Felipe VI ir vienīgais Huana Karlosa un karalienes Sofijas dēls. Viņam ir divas vecākas māsas Elēna un Kristīne, bet saskaņā ar 1978.gadā pieņemto konstitūciju viņš ieņem troni kā vienīgais dēls. 1977.gadā deviņu gadu vecumā viņu nodēvēja par Astūrijas princi.

1981.gada 23.februārī tolaik vēl princis Felipe bija blakus karalim Huanam Karlosam Sarsuelas pilī, kad armija ieņēma parlamentu un plānoja valstī atjaunot militāru režīmu. Huans Karloss parādījās televīzijā pilnā militārajā formā un pavēlēja karavīriem un apvērsuma plānotājiem atgriezties kazarmās, kas nostiprināja viņa tēlu kā Spānijas jaunās demokrātijas aizstāvi.

Karalis Felipe VI ir pabeidzis viena gada studijas Kanādā, pēc tam trīs gadus pavadīja Spānijas armijas akadēmijā, jūras kara flotē un gaisa kara spēkos, kur ieguva helikoptera vadīšanas prasmes. Pēc militārajām apmācībām viņš studēja jurisprudenci Madrides Autonomajā Universitātē.

Pēcāk viņš ieguva maģistra grādu starptautiskajās attiecībās Vašingtonas Džordžtaunas universitātē. Karalis Felipe VI ir piedalījies arī Spānijas olimpiskajā vienībā 1992.gada Barselonas olimpiskajās spēlēs, kurās arī nesa valsts komandas karogu.

Monarhija Spānijā tika atjaunota 1975.gada 22.novembrī, divas dienas pēc diktatora Fransisko Franko nāves.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nākamā nedēļa būs vēsāka

Nākamnedēļ Latvijā laiks kļūs vēsāks, brīžiem gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Visā Latvijā spēkā brīdinājums par svelmi līdz +33 grādiem

Piektdien visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra brīdinājums par stipru karstumu - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +30..+33 grādiem.

Sabiedrība Vīrietim par aļņa buļļa nomedīšanu liek valsts labā samaksāt 10 540 eiro

Kurzemes rajona tiesa kādam vīrietim par aļņa buļļa nomedīšanu piespriedusi nosacītu cietumsodu un likusi valsts labā samaksāt 10 540 eiro, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Piektdiena būs karstākā diena kopš pērnās vasaras

Piektdien Latvijā gaisa temperatūra pakāpsies vēl augstāk un gaidāms lielākais karstums kopš pagājušā gada vasaras, bet pastiprināsies dienvidu vējš un Kurzemē iespējams pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Pasaule Katalonijā pirmstermiņa vēlēšanās uzvar sociālisti

Svētdien notikušajās Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējuši Spānijas premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti.

Pasaule Basku zemes reģionālajās vēlēšanās panākumus gūst kreisās separātistu partijas

Svētdien notikušajās Basku zemes reģionālā parlamenta vēlēšanās lielus panākumus guvusi kreisi noskaņoto separātistu partiju apvienība "EH Bildu", kas tiek uzskatīta par kādreizējā bruņotā separātistu grupējuma ETA pēcteci.

Pasaule Spānijas piekrastē stiprā vējā iekrītot jūrā, gājuši bojā četri cilvēki

Spānijas piekrastē ir gājuši bojā četri cilvēki, stiprā vējā iekrītot Atlantijas okeānā vai Vidusjūrā, ceturtdien paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

Sports Spānijas futbola federācijā veikta kratīšana izmeklēšanā par korupciju

Spānijas policija ir veikusi kratīšanu Spānijas futbola federācijas (RFEF) galvenajā birojā un tās bijušā prezidenta Luisa Rubialesa mājā un citās vietās, veicot izmeklēšanu par korupciju un citiem noziegumiem, trešdien pavēstīja ziņu avoti tiesu aprindās.