• Ausma,
  • Ausmis,
  • Inguna,
  • Inguns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kultūras ministre atkāpjas no amata. Siliņa pieņēmusi Loginas demisiju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:42, 17.06.2024


Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Kokale. "Progresīvie" sola jaunu kultūras ministra kandidātu piedāvāt šodien.


Foto: LETA

Logina norāda, ka nozarē ir sāktas svarīgas reformas. Kultūras ministre uzsver, ka viņai bija liels gods un atbildība kalpot Latvijai un tās iedzīvotājiem.

"Šo laiku raksturoja kā sarežģīti brīži, tā panākumi, un esmu lepna par paveikto un drosmīgi pieteikto. Personīgu iemeslu dēļ esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties no kultūras ministra amata," atzīmē kultūras ministre.

Logina stājās kultūras ministres amatā 2023.gada 15.septembrī. Ministrija šajā posmā ir izveidojusi Mediju politikas pamatnostādnes un sākusi sabiedrisko mediju apvienošanas procesu. Papildu finansiālais atbalsts sniegts bērnu un jauniešu kultūrizglītības programmām, mākslinieku un kolektīvu atalgojumam, kā arī sabiedrisko mediju kapacitātes celšanai un reģionālā satura izveidei.

Kokale norāda, ka KM veicinājusi drošas mācību vides veidošanu un pārvaldības kultūras maiņu kultūrizglītības iestādēs. Pieņemti vairāki nozīmīgu ēku atjaunošanas projekti, tai skaitā Jaunā Rīgas teātra ēka, Latvijas Leļļu teātra ēka, kā arī Rīgas pils pirmā kārta, kur drīzumā jau atgriezīsies Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un arī atrisināts "Stūra mājas" nākotnes jautājums, lai nodrošinātu, ka ekspozīcijas darbs netiek traucēts.

Kokale akcentē, ka ir iesākts darbs KM kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošanai. Tāpat pieņemts gala lēmums Rīgas filharmonijas metu konkursā, kā arī sperti soļi Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja institūcijas izveidei.

Siliņa ir pieņēmusi kultūras ministres demisiju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) ir pieņēmusi kultūras ministres Agneses Loginas (P) demisiju un aicina "Progresīvos" virzīt jaunu kandidātu kultūras ministra amatam, liecina premjeres paziņojums tviterī.

Siliņa norāda, ka Logina ir informējusi viņu par lēmumu atkāpties no kultūras ministres amata un premjere ir pieņēmusi viņas demisiju.

"Atbilstoši [koalīcijas] Sadarbības līgumam, sagaidu, ka partija "Progresīvie" piedāvās kultūras ministra amata kandidātu, par kura apstiprināšanu amatā lemt Saeimai," norāda valdības vadītāja.

Siliņas preses sekretārs Aleksis Zoldners aģentūrai LETA sacīja, ka kultūras ministres amata pienākumus līdz jauna ministra apstiprināšanai veiks Ministru prezidente, savukārt viņas prombūtnes laikā - tieslietu ministre. "Attiecīgi, ņemot vērā, ka šodien un rīt Ministru prezidente ir komandējumā, kultūras ministres pienākumus šajās dienās veiks tieslietu ministre," skaidroja Zoldners.

"Progresīvie" sola jaunu kultūras ministra kandidātu piedāvāt šodien


Pēc kultūras ministres Agneses Loginas (P) atkāpšanās no amata partija "Progresīvie" sola jaunu kultūras ministra amata kandidātu piedāvāt jau šodien, lai Saeima varētu apstiprināt līdz pavasara sesijas beigām.

Kā aģentūru LETA informēja partijā, "Progresīvo" kritēriji nākamajam ministram ir pieredze ministrijas darbā, augsta izpratne par kultūras, mediju politikas un integrācijas jautājumiem, kā arī nevainojama reputācija. Frakcija aicinās ar virzīto kandidātu tikties "Jaunās vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdības frakcijām, kā arī Saeimas opozīcijas frakcijām.

Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs norāda, ka atzinīgi vērtē Loginas iestāšanos par kultūras nozares interesēm, studentu aizsardzību, virzību Laikmetīgās mākslas muzeja institūcijas veidošanā, mediju pašnoteikšanās brīvību un demokrātiskajiem pamatiem. Viņa ieskatā, šie esot bijuši ilgstoši nerisināti jautājumi, kas beidzot ienesti ministrijas dienaskārtībā.

"Mūsu partija vienmēr ir nākusi ar uzstādījumu mainīt Latvijas politisko kultūru. Atbildību izvērtēšana, atklātība pret pārstāvēto nozari, neturēšanās pie augstiem amatiem par katru cenu - tā bieži vien nav ierastākā prakse, taču tā ir daļa no mūsu politiskajiem principiem. Mums ir svarīgi šajā pārejas posmā nodrošināt darbu un nostāju nepārtrauktību, it īpaši sabiedrisko mediju apvienošanā un ministrijas pārraudzībā esošo infrastruktūras projektu uzturēšanā," pauž Šuvajevs.

Pēc kultūras ministres Agneses Loginas (P) atkāpšanās no amata "Progresīvie" ministra amatam varētu virzīt līdzšinējo Kultūras ministrijas parlamentāro sekretāri Agnesi Lāci, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Par Lāces kandidatūru "Progresīvo" valdes un frakciju sēdē lems plkst.12.

LETA jau rakstīja, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pagājušā gada 24.augustā aicināja toreizējo labklājības ministri, "Jaunās vienotības" izvirzīto premjera amata kandidāti Eviku Siliņu veidot valdību.

Siliņa 2023.gada 13.septembrī paziņoja, ka no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai JV, pieci - Zaļo un zemnieku savienībai, bet trīs - "Progresīvajiem".

Logina dzimusi 1990.gada 25.jūnijā. Viņa mācījusies Amsterdamas Universitātes koledžā, kur iegūts humanitāro zinātņu bakalaura grāds. Savukārt pēc studijām Latvijas Kultūras akadēmijā politiķe ieguvusi humanitāro zinātņu maģistra grādu.

2018.gadā partija "Progresīvie" ar "Latgales partijas" Daugavpils nodaļu vienojās par sadarbību 13.Saeimas vēlēšanās. Logina bija Latgales saraksta līdere. Tā kā "Progresīvie" nepārvarēja 5% barjeru, politiskais spēks Saeimā neiekļuva.

2019.gadā partija "Progresīvie" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izvirzīja arī Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja kuratori Loginu, kura gan nekļuva par EP deputāti, jo partija nepārvarēja 5% barjeru.

No 2019. līdz 2021.gadam Logina bija "Progresīvo" valdes locekle, savukārt 2021.gadā, noslēdzoties Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja vadītāja konkursam, Logina, kura līdz tam bija muzeja kuratore, kļuva par muzeja vadītāju. Viņa muzejā strādāja kopš 2015. gada.

2020.gadā Loginu ievēlēja par Rīgas domes deputāti no "Progresīvo" un "Attīstībai/Par!" kopīgā saraksta. Viņa strādāja Pilsētas attīstības un Izglītības, kultūras un sporta komitejā. 2022.gadā viņa kandidēja 14.Saeimas vēlēšanās, taču parlamentā neiekļuva.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā pārvaldē un aizsardzībā sievietes saņēma vairāk nekā vīrieši (+VIDEO)

Vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu stundā bija vecuma grupā līdz 25 gadiem.

Sabiedrība Slimnīcām dažādi risinājumi saziņai ar pacientiem svešvalodās

Slimnīcas nesaredz problēmas saziņai ar pacientiem svešvalodās, paredzot tādiem gadījumiem dažādus risinājumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Šā gada pavasaris Latvijā bijis siltākais novērojumu vēsturē

2024.gada kalendārā pavasara vidējā gaisa temperatūra Latvijā par 2,4 grādiem pārsniedza normu, sasniedzot +8,3 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Sabiedrība Trešdien gaidāms karstums līdz +29 grādiem

Trešdienas pēcpusdienā gaiss Latvijā sakarsīs līdz +26..+29 grādiem, bet daļā piekrastes temperatūra nepārsniegs +23 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Kultūras ministre Logina iztur opozīcijas demisijas pieprasījumu

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) demisijas pieprasījumu kultūras ministrei Agnesei Loginai (P).

Sabiedrība Nacionālā apvienība prasīs kultūras ministres demisiju

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) prasīs kultūras ministres Agneses Loginas (P) demisiju.

Sabiedrība Logina: Viens no mērķiem mediju pamatnostādnēs ir latviskāka mediju vide

Viens no mērķiem mediju pamatnostādnēs, kuras tiks nodotas sabiedriskajai apspriešanai, ir latviskāka mediju vide, intervijā Latvijas Radio teica kultūras ministre Agnese Logina (P).

Sabiedrība Logina:Katrā skolā jāizveido skaidra sistēma drošas studiju vides nodrošināšanai

Katrā skolā jāizveido skaidru sistēmu, kurā vērsties, piemēram, seksuālas uzmākšanās gadījumos, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica kultūras ministre Agnese Logina (P), runājot par drošas studiju vides nodrošināšanu.