• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uz Latvijas-Krievijas robežas izbūvēti 46% žoga

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:47, 12.06.2024


Uz Latvijas-Krievijas robežas patlaban ir izbūvēti aptuveni 130 kilometri jeb 46% no kopumā 283 kilometriem, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).


Foto: LETA

Būvdarbi vienlaikus norit sešās darbu daļās. Žogu prioritārajos posmos plānots pabeigt līdz 2024.gada beigām.

VNĪ noslēdzis 16 līgumus ar sešiem būvuzņēmējiem par būvdarbiem trūkstošā žoga un infrastruktūras izbūvei visā robežas garumā. Robežžoga izbūves darbus kopš aprīļa veic būvuzņēmēji SIA "Citrus Solutions", SIA "Hagberg Construction" Aizgāršas robežapsardzības nodaļas posmā, kā arī SIA "Nordes būve" un Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

No NBS puses žoga izbūvi veic 80 karavīri un zemessargi un viņiem uzticēto 20 kilometru posmu izbūvi Grebņevas un Punduru robežapsardzības nodaļu posmos plānots īstenot līdz rudenim.

Tuvāko nedēļu laikā darbus sāks arī VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", pilnsabiedrība "P un P Būvniecības grupa" un SIA "Baltic Construction Company (BCC)".

Trūkstošā žoga izbūve uz Latvijas-Krievijas robežas ir viena no VNĪ augstākajām prioritātēm, tādēļ būvdarbi notiek vairākos posmos vienlaicīgi. Patlaban žoga izbūve notiek pēc plāna ar vidēji sešu kilometru žoga izbūves progresu nedēļā.

Daļa būvuzņēmēju darbus pakāpeniski vēl sāks līdz jūnija beigām un vasara laikā būvdarbu temps tikai augs, lai pabeigtu žoga izbūvi prioritārajos posmos līdz gada nogalei. Būvdarbi īpaši sarežģītajos posmos aptuveni 28 kilometru garumā un infrastruktūras izbūve turpināsies līdz 2025.gada nogalei.

Kopumā Latvijas-Krievijas robeža ir 283,6 kilometrus gara. Iepriekš SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate" izbūvēja 99 kilometrus, taču 2019.gadā darbi tika apturēti. 2023.gada vasarā ar īpašu likumu VNĪ tika nodots vadīt, īstenot un uzraudzīt Eiropas Savienības (ES) ārējās austrumu robežas žoga un infrastruktūras izbūvi.

Lielākā daļa robežjoslas pie Krievijas robežas ir atmežota, kas dod iespēju veikt žoga būvniecību raitāk. Ņemot vērā VNĪ iepriekšējo pieredzi, purvainajās zonās uz Latvijas-Krievijas robežas tiks izmantots inovatīvs pontonu risinājums ar žogu, kas ir ilgmūžīgs un tā kalpošanas laiks ir vismaz 50 gadu.

Austrumu robežas izbūves projekta īstenošanu uzrauga Ārējās robežas infrastruktūras izbūves uzraudzības komiteja, kuras sastāvā ir pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts robežsardzes, Nodrošinājuma valsts aģentūras, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VNĪ, AS "Latvijas Valsts meži", Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un NBS.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Jāņos sāks skaidroties un kļūs siltāks

Jāņu nakts visā Latvijā gaidāma mākoņaina, turklāt vietām līņās, bet Jāņu dienā laika apstākļi sāks skaidroties un kļūs siltāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Sabiedrība Iedzīvotājus aicina rūpēties par savu drošību Jāņu brīvdienās

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) aicina iedzīvotājus Jāņu brīvdienās rūpēties par savu drošību, lai izvairītos no nevajadzīgām traumām un nelaimes gadījumiem.

Sabiedrība Jāņu naktī līst vidēji reizi trijos gados

Varbūtība, ka Jāņu naktī konkrētā vietā līst, valstī vidēji ir 30%, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Siliņa: Žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir uzbūvēts

Žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir uzbūvēts, trešdien preses konferencē žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu.

Sabiedrība Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas izbūvēti vairāk nekā 100 kilometri žoga

Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas līdz šī gada 4.decembrim izbūvēti 103 kilometri patstāvīgā žoga jeb 92% no šogad paredzētajiem 112 kilometriem, kā arī noslēgumam tuvojas pēdējie projektēšanas darbi posmiem gar publiskajiem ūdeņiem, ziņo "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Sabiedrība Žogu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas plāno uzbūvēt līdz gada beigām

Žoga būvniecību uz Latvijas-Baltkrievijas sauszemes robežu pirmajā un otrajā darbu kārtā aptuveni 112 kilometru garumā plānots pabeigt līdz šī gada beigām, bet nākamā gada vasarā žoga izbūvi aptuveni 30 km garumā plānots pabeigt arī posmos gar publiskajiem ūdeņiem, ziņo Iekšlietu ministrija (IeM).

Pasaule Igaunija uz divām dienām slēdz Narvas robežkontroles punktu

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments sestdien un svētdien slēgs Narvas robežšķērsošanas punktu cilvēku plūsmai virzienā uz Krieviju, jo Krievijas robežsargu palēninātā darba dēļ izveidojušās garas rindas.