• Asna,
  • Asne,
  • Zaiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidzemē uzlabos tūrisma objektu pieejamību invalīdiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:55, 09.06.2024


Eksperti vērsa uzmanību uz to, ka jābūt durvīm, kuras var atvērt, nepieliekot lielu spēku.


Apvienības "Apeirons" vides pieejamības eksperti novērtēja to, kāda ir situācija objektos patlaban, kā arī sniedza ieteikumus pieejamības uzlabojumiem.

Vidzemes plānošanas reģiona un invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" pārstāvji aizsāka kultūras mantojuma objektu, dabas taku, ēdināšanas un nakšņošanas vietu apsekošanu Vidzemē. Tā turpināsies arī nākamajos mēnešos.

Objektu vides pieejamības apsekojumu mērķis ir noteikt apskates un tūrisma pakalpojumu sniegšanas vietas, kuras ir pieejamas ikvienam ceļotājam, tai skaitā cilvēkiem ar invaliditāti, senioriem un vecākiem ar maziem bērniem ratiņos. Interreg Igaunijas-Latvijas programmas projekta "Access Routes" ietvaros šie objekti tiks apkopoti vietnē mapeirons.eu un iekļauti 1-3 dienu tūrisma maršrutos.

Pieejamības vērtēšana iesākās ar tūrisma objektiem Cēsīs un novadā, bet turpinājās - Valmieras pilsētā un novadā. Cēsīs un pilsētas pievārtē tika apsekota dabas taka gar Zvanu klintīm, Cīrulīšu dabas taka, Ērgļu klinšu pastaigu taka, Pasaules latviešu mākslas centrs, Cēsu vēstures un mākslas muzejs, kā arī dažas kafejnīcas un nakšņošanas vietas. Valmieras apkārtnē tika izpētīta Dziesmu svētku taka Dikļos, Burtnieku muižas parks un Vīsraga dabas taka, Gaujas dabas taka un Koka skulptūru parks, kā arī aplūkota Strenču evanģēliski luteriskā baznīca. Valmierā vides pieejamība tika novērtēta Jāņa Daliņa stadionā, Valmieras muzeja jaunajā ekspozīcijā "de Woldemer" un Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.

Apvienības "Apeirons" vides pieejamības eksperti novērtēja to, kāda ir situācija objektos patlaban, kā arī sniedza ieteikumus pieejamības uzlabojumiem. Eksperti norādīja uz to, kas būtu pilnveidojams - ērtāka piekļuve, uzbrauktuves/nobrauktuves ratiņkrēsliem, bērnu ratiņiem ar vajadzīgo slīpumu. Viņi uzsvēra, ka jābūt visiem ērtām labierīcībām, viegli uztveramām norādēm, kontrastējošam marķējumam uz pakāpieniem, tiktu ievērots vajadzīgais durvju ailes platums un sliekšņu augstums. Eksperti vērsa uzmanību uz to, ka jābūt durvīm, kuras var atvērt, nepieliekot lielu spēku. Apsekoto objektu vidū bija tādi, kuri ir ērti pieejami visiem viesiem, gan tādi, kuri ciemiņam ar kustību traucējumiem, ir pieejami ar asistenta palīdzību.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītājs Ivars Balodis apsekošanas laikā teica: "Ja esi ar invaliditāti, vēlies to pašu, ko visi citi. Jautājums - vai vari? Galvenā sajūta - nebūt par apgrūtinājumu citiem. Vai, piemēram, apmeklējot dabas taku, redzi arī dabu, vai skaties tikai uz šķēršļiem? Vietām ir jābūt pieejamām, un tev jāvar brīvi un patstāvīgi pašam pārvietoties."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rozenvalds: Rinkēviča pirmais gads Valsts prezidenta amatā vērtējams pozitīvi

Kādreizējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pirmais gads Valsts prezidenta amatā vērtējams ar pozitīvu atzīmi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Juris Rozenvalds, aicināts komentēt Rinkēviča pirmo prezidentūras gadu.

Sabiedrība Ūdens temperatūra peldvietās svārstās ap 20 grādiem

Lielā daļā Latvijas piekrastes, kā arī upēs un ezeros ūdens temperatūra ir 17..22 grādi, aukstāks ūdens saglabājas Rīgas līča Kurzemes piekrastē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Sabiedrība Nedēļas pirmā diena gaidāma visai saulaina

Pirmdien Latvijā spīdēs saule, to brīžiem aizsegs mākoņi, priekšpusdienā valsts austrumos saglabāsies apmākušās debesis, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Kampaņa palīdzēs jauniešiem ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Personas ar invaliditāti, īpaši arī bērni, ir pakļauti lielākam vardarbības un ļaunprātīgas izmantošanas riskam.

Sabiedrība Tas jūs pārsteigs: ko var redzēt daudzfunkcionālajā centrā Smiltenē (+VIDEO)

"Šis ir pagrieziena punkts mūsu sabiedrības viedokļa izmaiņā".

Sabiedrība Jaunieši ar funkcionāliem traucējumiem saņēma kvalitatīvu mājokli Rīgā (+VIDEO)

Katram ir nodrošināti individuāli pakalpojumi un katrā dzīvoklī viņiem ikdienā palīdz aprūpētājs.

Sabiedrība NVA piedāvā vienreizēju dotāciju darba vietu pielāgošanai invalīdiem

Darba devējiem, kuri nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā finansējumu darba vietas pielāgošanai, aģentūru LETA informēja NVA.