• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nosaka priekšmetu sarakstu, kurus aizliegt turēt psihiatriskajā iestādē

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:37, 04.06.2024


Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) noteikumu projektu, kas nosaka to priekšmetu sarakstu, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē un saņemt ar sūtījumiem.



Noteikumi attiecās uz pacientiem, kuri stacionēti psihiatriskajā ārstniecības iestādē bez viņu piekrišanas, tajā skaitā pacienti, kuri nogādāti stacionārajā ārstniecības iestādē tiespsihiatriskās ekspertīzes veikšanai līdz tiesas lēmumam un pacienti, kuriem ārstniecība stacionārajā psihiatriskajā ārstniecības iestādē noteikta kā medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis.

VM norāda, ka šāda ārstēšanas metode un pieeja ir pret pacienta gribu, tādēļ būtiski, nodrošinot ārstniecību, kas vislabvēlīgāk ietekmētu pacienta veselības stāvokli, noteikt vienotus iekšējās kārtības standartus visām psihiatriskajām ārstniecības iestādēm, kurās atrodas minētie pacienti. Noteikumi nosaka kārtību pacientu un viņam adresēto sūtījumu pārmeklēšanai, kā arī kārtību, kādā veicama pacientu ierobežošana, izmantojot ierobežojošus līdzekļus un to priekšmetu sarakstu, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē un saņemt ar sūtījumiem.

Pacientam atrodoties stacionārajā psihiatriskajā ārstniecības iestādē, ir atļauts turēt un izmantot savas personīgās mantas un saņemt sūtījumus. Ir noteikts priekšmetu saraksts, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē un saņemt ar sūtījumiem, un pašlaik ārstniecības iestādes veic pacientu pārmeklēšanu savu iekšējās kārtības standartu ietvaros, tādējādi VM vērtējumā nepieciešams izstrādāt vienotu kārtību pacientu pārmeklēšanai.

VM norāda, ka praksē bieži tiek identificētas situācijas, kad pacients neapzinās savu rīcību, izmantojot mobilo viedierīci traucē citiem pacientiem, ārstniecības iestādes personālam, rada kaitējumu sev vai citām personām, kā arī pēc pirmreizējas ārstniecības personu aizrādīšanas nereaģē. Piemēram, psihozes epizodes laikā, kas ir īslaicīgs psihisks stāvoklis, kurā persona piedzīvo murgus un halucinācijas, kas ietekmē cilvēka uztveri, domāšanu, emocijas un uzvedību, pacienti uzņem fotoattēlus, videoierakstus, veic ierakstus sociālajos plašsaziņas līdzekļos. Rezultātā viņi kaitē savu vai citu personu privāto datu aizsardzībai, turklāt citos gadījumos pacients minētajā stāvoklī no sava bankas konta veic naudas pārskaitījumu citiem pacientiem un pēc psihozes epizodes beigšanās, pacientam vairs nav personīgu finansiālu līdzekļu. Tiesības ārstniecības iestādei ierobežot mobilās viedierīces lietošanu mazinātu šī stāvokļa radītās nelabvēlīgas sekas, uzskata ministrijā.

Ārstniecības iestādei ir tiesības ierobežot mobilās viedierīces lietošanu, ja pacients, atrodoties ārstniecības iestādē, izmanto mobilo viedierīci nepamatotiem glābšanas dienestu izsaukumiem, izmanto viedierīci personu vajāšanai un agresijas vai naida veicināšanai pret citām personām iestādē vai ārpus tās, kaitē vai traucē savam vai citu pacientu ārstēšanas procesam un tamlīdzīgi.

Par mobilās viedierīces lietojuma ierobežošanu ārstniecības iestādē veic ierakstu pacienta medicīniskajā dokumentācijā, norādot ierobežojuma pamatojumu un ierobežojuma nosacījumus - laiku, kad pacientam atļauts lietot mobilo viedierīci.

VM pilnveidojusi arī sarakstu ar priekšmetiem, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē un saņemt ar sūtījumiem. Aizliegto priekšmetu sarakstā iekļauti priekšmeti, kas potenciāli var radīt būtiskus veselības traucējumus pacientam un apkārtējiem. Lielākā daļa no priekšmetiem, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē un saņemt ar sūtījumiem atrunāti pašreiz spēkā esošajā normatīvajā regulējumā, taču, ņemot vērā psihiatrisko ārstniecības iestāžu pieredzi, saraksts ar tiem ir nepilnīgs, norāda VM.

Pacientiem ārstniecības iestādē aizliegts turēt un saņemt ar sūtījumiem sprādzienbīstamus un ugunsbīstamus priekšmetus un viegli uzliesmojošas vielas, asus, duramus, griezīgus priekšmetus, piemēram, nažus, dakšas, stikla un metāla traukus, lauskas, žiletes, šķēres, nūjas, zīmuļu asināmos, kastetes, jebkurus citus priekšmetus, kas var kalpot par ieroci, alkoholiskos dzērienus, narkotiskas, psihotropas, toksiskas un citas apreibinošas vielas, medikamentus bez ārsta nozīmējuma.

Tāpat ārstniecības iestādē aizliegts turēt un saņemt elektroniskās ierīces, piemēram, fotoaparātus, videokameras, elektriskās sildīšanas ierīces, ventilatorus, diktofonus, sadzīves ķīmijas līdzekļus un spirtu saturošus līdzekļus, pornogrāfiska satura vai vardarbību saturošu audioprodukciju, videoprodukciju un literatūru, intīmpreces un erotiska rakstura priekšmetus, pielāgotas durvju atslēgas, bezalkoholiskus dzērienus atvērtos iepakojumos, pārtikas produktus ar beigušos derīguma termiņu, neapstrādātu gaļu, neapstrādātas zivis un citus produktus, kuriem pirms lietošanas nepieciešama termiska apstrāde, skaidru naudu un vērtslietas pacientiem ar izteiktiem veselības traucējumiem.

VM uzskata, ka grozījumiem ir pozitīva ietekme uz darba organizāciju psihiatriskajās ārstniecības iestādēs, tajā skaitā radot drošu un pacientam atbilstošu ārstēšanās procesu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šonakt koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību

Koplietošanas auto pakalpojumu sniedzēji ierobežos automašīnu pieejamību Jāņu naktī, liecina kompāniju "Bolt Drive" un "CityBee" sniegtā informācija.

Sabiedrība «Rīgas satiksmes» apgrozījums pērn palielinājies par 9%

"Rīgas satiksmes" apgrozījums pērn palielinājies par 9%, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Sabiedrība Pētījums: puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens

Lai arī ūdens ir ļoti būtisks dzīvības funkciju nodrošināšanai, tomēr puse iedzīvotāju ikdienā nedzer pietiekami daudz ūdens, secināts jaunākajā "Mana aptieka & Apotheka" Veselības indeksa pētījumā.

Sabiedrība Evika Siliņa: Jāņos mēs kā tauta vēlreiz apliecinām savu identitāti

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) Jāņos novēl būt kopā latviskajās tradīcijās, dziesmās un dejās.

Lasiet arī

Veselība Rīgas psihoterapeite atklāja attiecību noslēpumu ar vēzi (+VIDEO)

“Neapsvērtu neko” – aptaujāto vidū šis ir bijis vispopulārākais atbilžu variants.

Veselība Latvijā 25% iedzīvotāju darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību

Latvijā 25% iedzīvotāju apliecina, ka darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību, informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Veselība Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ieviesis konsultācijas dežūrtālruni

Saistībā ar pieaugošo sabiedrības interesi par psihisko veselību un dažādiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni.

Veselība «Dakter, es neatceros»: 70% Latvijas iedzīvotāju ir atmiņas traucējumi (+VIDEO)

Pašlaik pacientiem ģimenes ārsta praksē ir izteikti jūtamas kovida sekas – smadzeņu migla.