• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Darba devējs nedrīkstēs prasīt svešvalodu zināšanas bez objektīva pamatojuma

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:38, 04.06.2024


Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā otrdien tika atbalstīti Labklājības ministrijas (LM) piedāvātie grozījumi Darba likumā, kas paredz, ka darba devējs no darba ņēmēja svešvalodu zināšanas varēs prasīt tikai tad, ja to zināšanas būs objektīvi un pamatoti nepieciešamas darba pienākumu veikšanai.



Komisijas atbalstītā redakcija paredz, ka svešvalodas prasme nav uzskatāma par pamatoti nepieciešamu darba pienākumu veikšanai, ja darbs saistīts ar preču ražošanu, pakalpojumu sniegšanu vai citām darbībām Latvijas iekšējā tirgū. Šo noteikumu var neattiecināt uz tādiem darbiem Latvijas iekšējā tirgū, kur svešvalodas prasme ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums, tajā skaitā, ja darba izpilde ir saistīta ar ārvalstīm.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka aizliegumu prasīt svešvalodas prasmi darbībām Latvijas tirgū var neattiecināt uz tādiem darbiem, kur svešvalodas prasme ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums. Tas nozīmē, ka darba izpilde bez konkrētas svešvalodas prasmes nav iespējama, piemēram, konkrētas valodas tulks.

Ar grozījumiem arī plānots noteikt pienākumu darba devējiem darba sludinājumā jau sākotnēji norādīt svešvalodas prasmes nepieciešamības pamatojumu, tādējādi sniedzot pretendentiem skaidru un nepārprotamu informāciju par svešvalodas prasmēm un veicamajiem pienākumiem.

Par komisijas atbalstīto redakciju Saeima balsos 20.jūnijā, bet grozījumi pēc tam būs jāskata galīgajā lasījumā rudenī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Sabiedrība Atklās modernizētās pasažieru platformas Skultes līnijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šodien atklās jaunās, modernizētās pasažieru platformas septiņos dzelzceļa pieturas punktos Skultes līnijā, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidents nākamnedēļ dosies atvaļinājumā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ dosies atvaļinājumā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +14 grādiem

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +11..+14 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvākā gada laikā

Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvāko 12 mēnešu laikā, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada, informē konsultāciju kompānijas "EY" pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko darba vides tendenču pētījumu "EY 2024 Work Reimagined".

Sabiedrība Latvijā strādājošie biežāk piedzīvo psiholoģisko stresu nekā ES (+VIDEO)

Tādiem parametriem kā dzimums, darba slodze, ienākumu līmenis ir tieša korelācija ar problēmu esamību.

Sabiedrība Aptauja: vairums iedzīvotāju darbā un dzīvē jūtas pozitīvi

Vairums iedzīvotāju darbā un dzīvē kopumā emocionālās labsajūtas ziņā jūtas pozitīvi, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" veiktā aptauja.

Ekonomika Lauksaimnieki aicina atvieglot darbinieku piesaisti no trešajām valstīm

Nepieciešams pilnveidot darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sanāksmē akcentēja sanāksmes dalībnieki.