• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par seksuālu uzmākšanos draudēs administratīvais sods

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:05, 13.05.2024

Andris Ērglis


Starp seksuālās uzmākšanās viediem deputāti min arī intensīvu skatīšanās uz personas intīmām zonām un seksuālu žestu / darbības demonstrēšanu.



Saeimas frakcija "Progresīvie" piedāvā savus Grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā un lūdz tos nodot Saeimas Juridiskajai komisijai. Kopā ar frakciju "Progresīvie" grozījumus parakstījušas arī citu frakciju pārstāves. Šie grozījumi paredz piemērot naudas sodu par seksuālu uzmākšanos, definējot to kā nevēlamu, pret citu personu vērstu jebkāda veida verbālu, neverbālu, digitālu vai fiziska seksuāla rakstura rīcību, kuras mērķis vai sekas ir personas cieņas vai privātuma aizskaršana.

Svarīgi radīt sabiedrībā izpratni, ka seksuālā uzmākšanās nav abpusēja flirtēšana vai vienkārša komplimentu izteikšana. Tā ir uzvedība, kas cilvēkam liek justies neērti un nedroši vidē, kurā viņš atrodas, tā var būt darba vieta, izglītības iestādē vai publiska vieta. Administratīvā atbildība seksuālās uzmākšanās gadījumos būs veids kā aizsargāt cilvēkus no šādām situācijām. Ieteikums šādu regulējumu ieviest ietverts arī konceptuālajā ziņojumā "Par Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu". Ar šo likumu Latvija būtu tuvāk, lai ieviestu Stambulas Konvencijas 40. pantu," uzsver "Progresīvie" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Mairita Lūse.

Administratīvās atbildības noteikšana par seksuālu uzmākšanos ir arī būtisks solis, lai atturētu varmākas arī no turpmākiem seksuāla rakstura pārkāpumiem ar kaitīgākām sekām, par ko atbildība paredzēta jau Krimināllikumā. Likumprojekts plāno paredzēt, ka kompetence veikt administratīvā pārkāpuma procesu par seksuālu uzmākšanos ir Valsts policijai. Tā kā Valsts policija izmeklē arī kriminālprocesus par seksuāliem noziegumiem, tad attiecīgi Valsts policijai ir pietiekama kompetence izvērtēt arī šādas administratīvo pārkāpumu lietas.

Frakcijas "Progresīvie" iesniegtā papildus argumentācija min seksuālās uzmākšanās piemērus:

- seksistiski aizskaroši paziņojumi, kas tiek pausti konkrētai personai sabiedriskā vietā;

- personīgās telpas pārkāpšana, uzturēšanās ciešā tuvumā, izraisot cietušajā nepatiku, nevēlama tīša pieskaršanās, gramstīšanās, intensīva skatīšanās uz personas intīmām zonām;

- intīma, personīga rakstura komentāru izteikšana, jautājumu uzdošana par personas izskatu ar seksuālu zemtekstu, taujāšana par seksuālo pieredzi, piedāvājumi stāties seksuālās attiecībās (piesolot atlīdzību vai bez tās), sarunu uzsākšana un komunikācija par erotiska, seksuāla rakstura tēmām, seksuālu žestu / darbības demonstrēšana;

- seksuāla rakstura informācijas nosūtīšana vai pieprasījumi atsūtīt savas intīma rakstura fotogrāfijas, video;

- dzimumorgānu demonstrēšana, demonstratīvi seksuāla atkailināšanās;

- neatlaidīga, netaktiska, uzstājīga, agresīva pārmēru privāta seksuāla / intīma vēršanās pie citas personas vai cita veida nevēlama un situācijai un vietai neatbilstoša seksuālas uzmanības paušana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Ārstniecības iestādēs jārunā valsts valodā. Top likuma grozījumi

Pēc veselības ministra Hosama Abu Meri iniciatīvas Sabiedrības veselības apakškomisija, virzīs, sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību sagatavoto priekšlikumu Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Sabiedrība Ministram būs tiesības anulēt pašvaldības deputāta pilnvaras

Komisija lūgs Saeimu likumprojektus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē skatīt jau rīt, 6.decembrī.

Sabiedrība Gatavojas konfiscēt Krievijā reģistrētus transportlīdzekļus

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā šā gada 15.novembrī. Automašīnas īpašniekiem transportlīdzekļus ar Krievijas valsts numuriem būs jāreģistrē vai jāizved no Latvijas teritorijas triju mēnešu laikā no likuma spēkā stāšanās dienas.

Sabiedrība Bargākus sodus valsts nodevējiem un spiegiem

Saeima rīt izskatīs un nodos atbildīgai komisijai pirmo Edgara Rinkēviča likumdošanas iniciatīvu.