Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās

Sabiedrība
LETA 12:16, 30.04.2024 0

Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiks pastiprināta kriminālatbildība par diskreditējošu dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās.

 

Par apzināti nepatiesas diskreditējošas informācijas izgatavošanu vai izplatīšanu par partiju vai partiju apvienību, Latvijas Saeimas, pašvaldības domes vai Eiropas Parlamenta deputāta kandidātu, izmantojot dziļviltojumu tehnoloģiju, ja tas izdarīts priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā vai vēlēšanu dienā, paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu.

Tiek uzsvērts, ka jau pašlaik Krimināllikumā ir paredzēts sods par šādu nodarījumu, bet pēc grozījumu stāšanās spēkā sodu varēs piemērot atbilstoši šai speciālajai normai.

Atbalstīti gan Saeimas deputātu Andreja Judina (JV), Agneses Krastas (JV), Ainara Latkovska (JV), Andra Šuvajeva (P) un Gunāra Kūtra (ZZS), gan iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (JV), gan ģenerālprokurora Jura Stukāna šajā jautājumā virzītie rosinājumi.

Paralēli atbalstītais Kozlovska priekšlikums paredz noteikt, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, jāpiemēro cietumsods līdz pieciem gadiem.

Pašlaik Krimināllikumā jau paredzēts sods par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties tautas nobalsošanā, brīvi piedalīties parakstu vākšanā likuma vai tautas nobalsošanas ierosināšanai vai Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstīšanai, ja kavēšana veikta, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Ministra un Iekšlietu ministrijas priekšlikums paredz noteikt, ka par augstāk minētajām darbībām, ja tās izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Pasaule Bulgārijas prezidents oktobrī izsludina pirmstermiņa vēlēšanas

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs otrdien izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu rīkošanu oktobrī, un tās būs jau septītās vēlēšanas trīs gadu laikā.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta

Pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta vēlēšanu pirmā kārta

Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).