• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rinkēvičs: konkurss uz LIAA direktora amatu noslēdzās mazliet jocīgi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:19, 24.04.2024


Konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu noslēdzās "mazliet jocīgi", šādu vērtējumu trešdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.


Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) nolēma izbeigt konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta, jo viņu nav apmierinājuši divi piedāvātie finālisti - ilggadējā partijas “Latvijas Attīstībai” politiķe, agrāk Latvijas Būvuzņēmēju partnerību un Nebanku kredītdevēju asociāciju vadījusī Baiba Bļodniece un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors, savulaik no kustības “Par!” Saeimas vēlēšanās kandidējušais Fredis Bikovs.

Prezidenta ieskatā, ministram ir pilnīgas tiesības noraidīt kandidātus. Viņaprāt, dīvaini, ka ministram nav tiesības konkursa laikā skatīties uz kādiem citiem kandidātiem.

Prezidents akcentēja, ka šis gadījums ir aktualizējis jautājumu par birokrātiju amatu konkursos gan valsts, gan pašvaldību līmenī. "Dzenoties pēc labas pārvaldības principiem, mēs esam nonākuši pie diezgan stulbas pārvaldības. Mēs esam vienisprātis, ka sistēma ir jāmaina. Konkursiem jābūt ātrākiem, nav jāpinas meistarībā. Uzskatu, ka jāatgriežas pie labām praksēm, ka konkurss notiek ātri, saprātīgos termiņos. Mēs nevaram gaidīt rezultātus mēnešiem un vēl piecus mēnešus, lai ieceltu svarīgu institūciju vadītājus. Varu tikai aicināt mainīt sistēmu, padarīt to vienkāršāku, netēlot, ka mums ir kaut kādi mega kritēriji, laba pārvaldība, lai beigu beigās nonāktu tur, kur mēs esam," sacīja Valsts prezidents.

Premjere akcentēja, ka koalīcijā runāts par tādas sistēmas atrašanu, kas ļautu rīkot šādus konkursus ātrāk, lai tā amatpersona, kurai tālāk jāvirza amata konkursā izvēlētā persona, var būt gandarīta, ka konkursa rezultāts ir atbilstošs. Viņa atzina, ka situācijas var būt dažādas. Šajā gadījumā ministram bija tiesības izvēlēties, ar ko noslēgsies konkurss. Valainis šādas tiesības ir izmantojis.

"Uz mana galda patlaban vēl nav skaidrs plāns, ko mēs plānojam mainīt konkursu atlases procesos, bet ir skaidrs, ka privātajām sektorā kompānijām ir grūti piesaistīt personālu, ja amatu konkursi ir gari. Privātajā biznesā darbiniekus paņem citas kompānijas, kas spēj ātrāk piedāvāt darbu. Mēs gribam publiskajā sektorā šo sistēmu uzlabot," uzsvēra Siliņa.

Jau vēstīts, ka Valainis 22.aprīlī oficiāli informēja Valsts kanceleju, ka ir nolēmis izbeigt konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta.

LIAA direktora amats ir vakants kopš 2023.gada septembra beigām, kad to pameta Kaspars Rožkalns, kurš kļuvis par uzņēmuma "UPB nams" valdes priekšsēdētāju. Rožkalns LIAA direktora amatā strādāja kopš 2020.gada janvāra. Par LIAA vadītājas pienākumu uzpildītāju šobrīd iecelta LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

Valainis solīja, ka jauns konkurss uz LIAA direktora amatu tiks izsludināts "visai drīz".

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka Valainim piedāvāta izvēle starp diviem finālistiem - Baibu Bļodnieci un Fredi Bikovu. Taču ekonomikas ministrs vērsies Valsts kancelejā, lūdzot papildu informāciju arī par citiem pretendentiem konkursā. Valsts kancelejā gan uzsvērts, ka nedrīkstot šādu informāciju atklāt, pat ne ministram. Kancelejas direktora vietniece Ieva Lībķena sacījusi, ka viņas pieredzē šī ir pirmā reize, kad ministrs prasījis sīkāku informāciju.

Valainis skaidrojis, ka Valsts kancelejai pirms konkursa paudis vēlmi, lai finālā piedāvā trīs kategoriju cilvēkus ar dažādiem profiliem: uzņēmējdarbības pieredze, valsts pārvaldes pieredze un pieredze darbā lobija organizācijās. Komisija šo viņa lūgumu neesot izpildījusi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā

Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Sabiedrība Latvija atsaka patvērumu savulaik raķešu objektā dienējošam Krievijas pilsonim

Latvija atteikusi patvērumu savulaik slepenā raķešu karaspēka objektā dienējošam Krievijas pilsonim, kuram it kā draudot nosūtīšana karošanai uz Ukrainu.

Sabiedrība Rosina arī tiesnešiem prasīt pielaidi valsts noslēpumam

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Tieslietu ministrija (TM) rosina arī ar valsts drošību saistītu krimināllietu skatošiem tiesnešiem prasīt saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Sabiedrība Kā Daugavpils palīdz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Daugavpilī ir vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti.

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs: Eiropai ir jāuzņemas lielāka atbildība par savu aizsardzību

Eiropai pašai ir jāuzņemas daudz lielāka atbildība par savu aizsardzību un drošību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pasaule Rinkēvičs Viļņā tiksies ar Ukrainas prezidentu Zelenski

atvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Sabiedrība Rinkēvičs aicina Zimbabvi atbalstīt Ukrainas Miera iniciatīvu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Rīgas pilī ceturtdien tiekoties ar Zimbabves parlamenta priekšsēdētāju Džeikobu Frānsisu Nzvidamilimo Mudendu, aicināja valsti atbalstīt Ukrainas Miera iniciatīvu.

Interesanti fakti Āboltiņa vēstnieces gaitas turpinās Nīderlandē

Līdzšinējā Latvijas vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa savas darba gaitas turpinās kā vēstniece Nīderlandē.