• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Ukrainas vai kara bēgļu atbalstam ziedojuši 38,7% Latvijas iedzīvotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:27, 22.04.2024


Ukrainas vai kara bēgļu atbalstam ziedojuši 38,7% Latvijas iedzīvotāju, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS, pēc aģentūras LETA pasūtījuma, veiktās aptaujas dati.



Jaunākajā aptaujā 38,7% respondentu ir norādījuši, ka ir ziedojuši Ukrainas vai kara bēgļu atbalstam, kamēr pērn aprīlī šādu atbildi sniedza 41,9%, bet 2022.gadā - 39,2% aptaujas dalībnieku.

No latviešu tautības aptaujas dalībniekiem ziedojumus bija veikuši 52,4%, bet no citu tautību aptaujas dalībniekiem - 19,1%. Salīdzinot ar aptauju, kas tika veikta pirms gada, latviešu īpatsvars, kuri ir ziedojuši, ir sarucis par 3,9 procentpunktiem, bet citu tautību pārstāvju - samazinājies par 2,2 procentpunktiem.

Pēdējo trīs gadu laikā veiktās aptaujas arī liecina, ka nemainīgi aktīvākie ziedotāji Ukrainai un tās iedzīvotājiem ir jauni cilvēki.

No šogad aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem ziedojumus veikuši 52,9%, bet vecumā no 25 līdz 34 gadiem - 47,8%. Savukārt citās vecuma grupās ziedotāju īpatsvars svārstās no 30% līdz 38%.

Tāpat aktīvākie ziedotāji ir cilvēki ar augstāko izglītību - 46,8%.

Ukrainas vai bēgļu atbalstam visvairāk ziedojuši Vidzemes iedzīvotāji - 46,8% aptaujāto. Seko Zemgale ar 41,1% un Rīgas reģions ar 41% ziedotāju.

Gada laikā praktiski nav mainījies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri politisku iemeslu dēļ ir atteikušies no kādu preču iegādes, proti, atteikušies no kādu preču iegādes vai nu ražotājvalsts dēļ vai arī tādēļ, ka ražotājs nav pārtraucis sadarbību ar Krieviju. Uz šādu rīcību ir norādījuši 31,8% šā gada aptaujas dalībnieku, kas ir par 0,1 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada. Tostarp tā ir rīkojušies 46,1% latviešu tautības aptaujas dalībnieku un 11,2% citu tautību Latvijas iedzīvotāju.

Arī no preču iegādes politisku iemeslu dēļ visbiežāk mēdz atteikties jaunāka gadagājuma cilvēki. Uz šādu rīcību norādījuši 53,8% aptaujas dalībnieku vecumā no 18 līdz 24 gadiem un 44,4% vecumā no 25 līdz 34 gadiem.

Aptauja veikta 2024.gada aprīlī, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju. Ar pilniem aptaujas rezultātiem var iepazīties LETA "Banku apskats. Aprīlis 2024".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Sabiedrība Zelenska vizītes laikā izziņos jauno Latvijas palīdzības pakotni Ukrainai

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 11.janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski izziņos jauno Latvijas palīdzības pakotni Ukrainai, paziņojis prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Sabiedrība Ukrainai nodos 25 Latvijā konfiscētās automašīnas

Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 25 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Sabiedrība Latvijas atbalsta apmērs Ukrainai pārsniedz 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta

Kopš Krievijas agresijas sākšanas pret Ukrainu Latvija ir sniegusi atbalstu Ukrainas valdībai un iedzīvotājiem, kas pārsniedz 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Aicina sarūpēt Ziemassvētku dāvanas bērniem Ukrainas bērnu namos

Biedrība "Tavi draugi" labdarības akcijā "Ziemassvētku ekspresis: Latvija - Ukraina" līdz 21.decembrim aicina sarūpēt Ziemassvētku dāvanas bērniem Ukrainas bērnu namos, kas atrodas frontes tuvumā.