• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VVC iebilst pret «dzimumneitrālu» latviešu valodu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:12, 15.04.2024


"Tie drīzāk uzskatāmi par vārda brīvības ierobežojumu un pat veselā saprāta apdraudējumu", - pauž valodnieki.


Mūsdienu politkorektums prasa izmaiņas valodā.

Jaunu valodas standartu ieviešana Latvijā nedrīkst būt subjektīva, uzskata Arturs Krastiņš, Valsts valodas centra Terminoloģijas un tiesību aktu tulkošanas departamenta vadītājs, direktora vietnieks attīstības jautājumos.

Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisija sēdē izvērtēja Aigas Veckalnes apkopotos ieteikumus "Iekļaujošas valodas ceļvedis" un secināja, ka:

-šis ir vienas autores subjektīvs viedoklis, kurš nav ne aprobēts, ne saskaņots ar kādu no kompetentajām institūcijām - Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisiju, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju vai Latviešu valodas aģentūru;

-ceļvedis veidots, mehāniski apkopojot dažādos avotos pieejamo informāciju par iekļaujošu komunikāciju citās valodās un nekorektā veidā tos attiecinot uz latviešu valodu kopumā un atsevišķiem tās funkcionālajiem stiliem;

-ceļvedī sniegtie ieteikumi izvairīties no noteiktu vārdu un frāžu lietošanas latviešu valodā, kas pamatoti ar apgalvojumu "cieņas, iecietības, pieklājības un iejūtības valodā nevar būt par daudz", vērtējami ārkārtīgi kritiski. Tie drīzāk uzskatāmi par vārda brīvības ierobežojumu un pat veselā saprāta apdraudējumu, jo piedāvā aizstāt vairākus latviešu valodā lietotus jēdzienus, terminus un nosaukumus ar formas un nozīmes ziņā neatbilstošiem apzīmējumiem;

-cieņpilna attieksme pret citām personām nav panākama ar šāda veida vadlīnijām un valodas manipulāciju, jo cieņa ir audzināšanas, attiecību un situācijas noteiktās pieklājības jautājums, savukārt iekļaujošajai pieejai jābūt tādai, kas nedeformē valodas struktūras un pasaules uztveri.

Iepriekš publiskajā telpā izplatītajā Aigas Veckalnes materiālā it īpaši bija teikts sekojošais:

"Iekļaujošas valodas centrā ir cilvēks. Tā izvairās no cilvēku pazemināšanas, diskriminācijas, aizspriedumiem invaliditātes vai citu diagnožu dēļ. Vienmēr izvērtē, vai citu slimība un invaliditāte ir jāmin vispār".

"Izvairies no: diagnozes minēšanas lamuvārda nozīmē: “daunis”, “šizofrēniķis”, “psihs”, “trakais”, “idiots” utt.; frāzes “piekalts ratiņkrēslam”; cilvēku ar invaliditāti raksturošanas, sakot, ka viņi ir “drosmīgi”, “iedvesmojoši” utt.

"Dzimumneitrāla valoda ir veids, kā izvairīties no vārdiem un frāzēm, kas varētu izslēgt, diskriminēt vai pazemot. Tā mazina dzimumu stereotipus un veicina dzimumu līdztiesību".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Sabiedrība latviešu valodas lietojumu medijos vērtē kā kvalitatīvu

Sabiedrības skatījumā latviešu valodas lietojums Latvijas medijos kopumā ir pareizs, saprotams, pilnvērtīgs un kvalitatīvs, pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji, komentējot jaunāko "Latvijas Fakti" pētījumu par latviešu valodas lietojumu un kvalitāti elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un interneta vietnēs.

Sabiedrība Nākamnedēļ Rīgā tiks atvērti jauni latviešu valodas kursi (+VIDEO)

Apmācības galvenokārt ir paredzētas Ukrainas pilsoņiem.

Sabiedrība Lietu par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā izskatīs aprīlī

Lietu par pilnīgu pāreju uz mācībām latviešu valodā jeb normām, kas izslēdz iespēju Latvijā iegūt vispārējo izglītību mazākumtautību programmās, Satversmes tiesa (ST) rakstveida procesā izskatīs 2024. gada 24. aprīlī, liecina ieraksts tiesu kalendārā.

Sabiedrība Aicina pieteikties «Latvijas mediju valodas balvas» sadarbības memorandam

Valsts valodas centrs, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Preses izdevēju asociācija ir noslēgusi akcijas "Latvijas mediju valodas balva" atvērto sadarbības memorandu, kurai aicina pieteikties arī citus sadarbības partnerus.