• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KM izraudzīsies ar žurnālistu drošību saistītas informācijas apkopotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:34, 14.04.2024


Kultūras ministrija (KM) iecerējusi atklātā konkursā izraudzīties organizāciju, kas analizēs ar žurnālistu drošību saistītu informāciju, kā arī pārstāvēs nozari starptautiskos forumos.


Foto: pixabay

Šobrīd tiek gatavots konkurss līdzdarbības līguma slēgšanai par valsts pārvaldes uzdevuma īstenošanu. Konkursu KM plāno izsludināt līdz aprīļa beigām. Līgums tiks noslēgts ar kādu no organizācijām, proti, biedrību vai nodibinājumu, kas pārstāv žurnālistu intereses un bauda žurnālistu uzticību.

Iecerēts, ka pilnvarotā institūcija aicinās gan savus biedrus, gan citus žurnālistus un mediju profesionāļus informēt to par visiem pārkāpumiem saistībā ar viņu profesionālo un darba pienākumu pildīšanu. KM sagaida, ka organizācija apkopos arī tādu informāciju, kas citur nav tikusi fiksēta, jo nodarījumi nav tikuši uztverti kā pietiekami bīstami indivīdam un sabiedrībai, tostarp kontekstā ar izteiksmes brīvību ierobežošanu.

Pilnvarotā institūcija nesekos uzbrukumiem internetā, jo šādai funkcijai būtu nepieciešami ievērojami resursi. Taču sistēmas izveide operatīvai ziņošanai par nodarījumiem veicinās gan šādu gadījumu redzamību, gan iespējamo risinājumu meklēšanu un informācijas nodošanu un apmaiņu ar atbildīgajām institūcijām, uzskata ministrijā.

Šī ir jauna iniciatīva, kura vispirms ir jāaprobē, tāpēc līgums tiks slēgts uz vienu gadu, noslēgumā izvērtējot sasniegtos rezultātus un to, vai piešķirtais finansējums ir bijis pietiekams.

Uzdevuma īstenošana būs ieguldījums žurnālistu drošības un aizsardzības jautājumu situācijas monitorēšanā un būs daļa no KM topošā plāna žurnālistu drošības jautājumu risināšanai, kā arī ļaus nodrošināt plašāku pārstāvniecību Eiropas Padomes Žurnālistu drošības kampaņā "Journalists Matter" ("Žurnālistiem ir nozīme") un citos starptautiskos pasākumos, lai vēstītu starptautiskajai sabiedrībai, kā šajā jomā vedas Latvijā, kā arī rastu idejas, kā uzlabot žurnālistu drošību.

Kampaņa "Journalists Matter" 2023.gada 5.oktobrī tika atklāta Rīgā kā daļa no Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē konferences "Spalva ir stiprāka par zobenu? Kā risināt šodienas izaicinājumus vārda brīvībai un žurnālistu drošībai", un tā turpināsies līdz 2027.gadam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī