• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc eksperti neiesaka braukt ar ziemas riepām visu gadu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:20, 12.04.2024


Lai ceļš būtu ne tikai patīkams un ērts, bet arī drošs.


Katram riepu veidam ir nepieciešami savi ekspluatācijas apstākļi.

Latvijas mainīgie laikapstākļi bieži vien aizkavē ziemas riepu nomaiņu uz vasaras riepām. Lai arī mums atļauts pārvietoties ar ziemas riepām visu gadu, autoeksperti tomēr iesaka šādu praksi neieviest - ziemas riepas būtiski atšķiras no vasaras riepām gan ar sastāvu, gan ar protektora dziļumu, gan ar vadāmību. Gadalaikam atbilstošas riepas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai ceļš būtu ne tikai patīkams un ērts, bet arī drošs.

Nebrauc vasarā ar ziemas riepām

Latvijas likumdošana paredz, ka, sākot ar 1.martu, ziemas riepas vairs nav obligātas. Lēmums turpināt vasarā izmantot ziemas riepas var radīt drošības riskus gan sev, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Jaunākie testi liecina, ka braucot vasarā ar ātrumu 80 km/h 15 °C temperatūrā, bremzēšanas ceļš uz slapja ceļa seguma ar atbilstošām riepām ir par 12 m īsāks.

"Braukšana ar bezradžu ziemas riepām vasarā būtiski ietekmē automobiļa vadāmību. Izvēloties augstākās klases vasaras riepas un veicot pareizu auto riepu apkopi, braukšana būs patīkamāka un drošāka, kā arī ilgtermiņā ļaus ietaupīt līdzekļus," saka autoeksperts Laurents Kolantonio.

Izproti veiktspējas atšķirības

Vasaras riepas tiek īpaši izstrādātas un pielāgotas sezonas laikapstākļiem, taču to saķeres, degvielas patēriņa un ārējais trokšņa līmenis var atšķirties atkarībā no ražotāja un cenu kategorijas. Izvēloties riepas no plašā tirgus piedāvājuma, ir būtiski izprast veiktspējas atšķirības.

Piemēram, dažādu vasaras riepu bremzēšanas attālumu atšķirība var būt līdz pat 15 metriem uz slapja ceļa seguma ar braukšanas ātrumu 80 km/h un septiņiem metriem uz sausa ceļa, pārvietojoties ar ātrumu 100 km/h. Lai gan augstākas klases riepu izmaksas var šķist lielākas, tās nodrošina lielāku drošību uz ceļa un ļauj ilgtermiņā ievērojami ietaupīt.

Pagarini savu riepu mūžu

-Regulāri pārbaudi, vai riepas nav bojātas, un nodrošini, lai tās atbilstu minimālajam likumā noteiktajam riepu protektora dziļumam - 1,6 mm. Nodilušas riepas apgrūtina braukšanu uz slapja ceļa seguma.

-Reizi mēnesī pārbaudi riepu spiedienu. Nepietiekams spiediens riepās veicina lielāku degvielas patēriņu, palielina nodilumu, kā arī rada riskus bīstamām situācijām uz ceļa. Vienmēr ievēro automobiļa ražotāja norādījumus par ieteicamo riepu spiedienu - šī informācija atrodama automobiļa rokasgrāmatā.

-Izvēlies atbilstošāko ceļa maršrutu un segumu, lai riepas kalpotu ilgāk un degvielas patēriņš būtu mazāks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Ekonomika Eksperts prognozē lielu lomu ūdeņradim Latvijas transportā (+VIDEO)

Problēma ir tā, ka ir nepieciešami ļoti specifiski uzglabāšanas apstākļi

Ekonomika Mūsu valstī finansējums auto iegādei ir ierobežots, tirgus ir mazākais (+VIDEO)

Latvija nav sasniegusi 2007. gada pārdošanas līmeni, kas jau noticis Lietuvā un Igaunijā.

Ekonomika Auto asociācija: Latvijas auto tirgus pērn bijis mazākais Baltijas valstīs

Latvijā no 2023.gada janvāra līdz 2023.gada novembrim kopējais reģistrētais jauno automašīnu skaits bija 17 895, kas, salīdzinot ar jauno vieglo automobiļu reģistrāciju starp Baltijas valstīm, ir vismazākais rādītājs, aģentūrai LETA pavēstīja Auto asociācijā.

Sabiedrība Neaizmirstiet: no ceturtdienas ieejas maksa Jūrmalā palielinās (+VIDEO)

Caurlaide konkrētam transportlīdzeklim tiek reģistrēta pēc pieteikuma apstiprināšanas.